lördag 3 september 2022

Äntligen potatis

Vad jag vet så finns det ett gammalt talesätt som säger att man bara kan äta skaldjur i månader som har ett R i sig. Det samma är nästan korrekt avseende potatis också.

Eller ja...

Färskpotatis (eller nypotatis som man kallar den i andra delar av landet) finns under sommaren och den är toppengod att äta kokt. Men den går inte att göra mos på.



Går och går... Allt går men enligt mig blir det inte ett bra mos utan det blir klumpigt och geleigt.

Bättre blir moset om man kan använda lagrad potatis av exv King Edward.

Jag anser också att gratänger, bakade potatisar, rösti och många andra potatisrätter behöver lagrad potatis och nu börjar vi äntligen närma oss.

Jag har inte hunnit se det i affärerna ännu men det är detta som gör att varje årstid har sin charm. Sommaren har sill och färskpotatis. Varma kvällar och bad.

Hösten har potatisgratänger, grytor och soppor. Färgglada löv och läsning bredvid levande ljus.

Ser du fram emot någonting på hösten? 

3 kommentarer:

 1. Kul med god skörd. Jag har inte börjat plocka upp mina potatisar ännu. Jag satte bara två sorter i år, King Edvard och Zoe. Täckodlas i bädd. Majsen är snart färdig och det blir en 20-25 kolvar räcker ett tag om man fryser in dem. Egenodlade och fräna från förra årets skörd. Rödbetor och Gurka har jag lagt in på burkar. Saftiga skördar så jag har gett bort hälften.
  Hösten har mycket att erbjuda och även om jag gillar alla årstider så är hösten min favorit. Svampplockning, fiske, vandring, cykling ja all slags uteliv är perfekt för höstens lite kallare klimat.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väldigt små odlingar i år men allt är bättre än inget :-) Men det låter som om du kan substituera lite inköp under hösten. Och det är ju alltid trevligt med egenodlat.

   Radera
 2. Ja jag har ju rätt stor tomt och kan odla mycket. Det är mer vattentillgången som begränsar det en aning. Jo lite utdrygning av kassan blir det allt, speciellt när man inte behöver lägga några pengar på fröinköp eller sättpotatis.

  SvaraRadera