måndag 8 februari 2021

Odlingssäsongen drar igång

Det här inlägget innehåller reklam för Impecta Fröhandel

Den trogne läsaren vet att vi skaffade kolonilott för två säsonger sedan och även om man kanske tror att det bara är att gå ut någonstans på vårkanten och sprida ut lite fröer på jorden och vänta så är det lite mer än så.

Lagom till att snön börjar falla måste man planera sin nästa säsong och ungefär nu är det dags att börja förså en hel del grejer för att dessa skall ha en chans att ge skörd i ett klimat som det vi har i Sverige.

För den riktigt insatte går det att odla grönsaker och örter hela året och även för någon som inte är mer insatt än jag finns det en hel del saker som går att odla året om. Vi har varit välsignade med två milda vintrar (dottern är kanske inte lika nöjd att pulkaåkning uteblir) vilket gjort att de lite träigare örterna klarat sig utmärkt hela vintern.

Bild: Impecta

I år testar jag också att odla vitlök och vintermorötter så med lite tur kommer jag kunna ta en riktigt tidig skörd för sådant under våren. Jordärtskockorna står fortfarande och väntar på skörd under tjälen och fram till för ett par veckor sedan fanns det spenat, mangold och grönkål. Några av bladen hade vissnat av kylan men det växte på bra ändå och jag hoppas det kommer igen så fort kylan släpper.

Men även om det är jättekul att saker övervintrar är det nu i februari jag beställer alla fröer för säsongen och i slutet av februari eller i början av mars börjar jag förså det första. En sak som tog mig oförskämt lång tid att förstå var att man inte måste gå till ett trädgårdsvaruhus för att köpa odlingsrelaterade prylar och speciellt fröer är oerhört smidigt att köpa på nätet. Det är liksom bara att surfa in på Impecta.se och skrolla sig igenom alla nya fröer man vill ha och en till två dagar senare har man prylarna och då slipper man åka till den där sunkiga plåtlådan en bit utanför stan för att köpa saker. Handlar man dessutom direkt av producenten får man ofta en mycket trevlig kundservice vilket är ett klart plus.

I år tänkte jag testa att förså en del saker som inte brukar komma hela vägen annars. Exempelvis kålrötterna brukar bli ganska små vilket kan ha med gödsling att göra men jag misstänker att det kanske är odlingstiden också.

Sen vill vi ju ha tomater och gurkor vilket är bra att börja tidigt med och jag hade nog också tänkt förkultivera en del sallad i år igen så att säsongen förlängs och jag får sallad under hela säsongen för det har varit en av de mest ekonomiskt fördelaktiga grönsakerna att odla för vår familj.

För det är väl ingen som tvivlar på den ekonomiska vinsten i att odla grönsaker? De tidigare säsongerna har vi skördat till ett värde av 2000-3000 kr och kostnaderna uppgår till ca 500 kr. I år är planen att gödsla och bereda jorden bättre i hopp om en ännu större skörd. Men ekonomi till trots är de största vinsterna fortfarande friden att gå och pilla i jorden och lyckan att se dottern dra upp spröda morötter.

6 kommentarer:

 1. För mig blir det slanggurka, tomater och sallat. Gurkor är roligast att odla tycker jag. De liksom bara hänger där helt plötsligt, fullvuxna och färdiga för skörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gurka är kul men jag tycker de är aningen känsliga... Som tomater... Tacka vet jag morötter som verkar klara det mesta :-)

   Radera
 2. Vi kör på som tidigare år och tyngdpunkten ligger på palmkål. Den bara ger och ger och står över vintern (och ger då också).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite småsvårt för grönkål och svartkål egentligen så jag kanske skall skriva något som tvingar fram lite favoritrecept för chips äter vi sällan och inte smoothies heller så vad gör man då?

   Radera
  2. Jag använder grönkål/svartkål/palmkål som spenat i grytor och vegolassange.

   Radera