lördag 12 december 2020

Torkade aprikoser - när märket spelar roll

När jag går i matvaruaffären är det ganska sällan jag testar ett nytt varumärke eller en annan, likvärdig produkt om jag redan har ett märke eller en sort jag är nöjd med.

Min teori är oftast att det ju rimligtvis inte kan spela så stor roll.

Men så är det ju så klart inte även om jag efter mycket övning vet vilket varumärke på majonnäs och ketchup jag tycker bäst om och lika så glutenfritt bröd, ströbröd och vilken fikonmarmelad jag föredrar. Men vilken leverantör det är av äggen kan jag för mitt liv inte tycka spelar någon roll och vem som står bakom mjölken jag dricker är inte heller det viktigt annat än att försöka ha lite koll på var den kommer ifrån.

Men ibland förvånas jag av skillnader jag aldrig trodde fanns.

Hur kan det exempelvis vara så himla stor skillnad på krossade tomater från ett märke till ett annat? Tomater är väl tomater? Icke... Välj med omsorg.

En annan sak jag nyligen lärt mig är att torkade aprikoser är orangea om de är konventionellt odlade och processade för då behandlas de med svavel. Det låter ju gott...

Torkade aprikoser har jag i allt från bakverk till müsli och diverse olika maträtter eller som mellanmål och godis. Torkade aprikoser är skitgott.


Så en dag fick Fru AvL för sig att köpa hem några påsar ekologiska torkade aprikoser från Coop. Att det är Änglamarks från Coop är relativt viktigt eftersom deras påsar inte är transparenta. Man ser alltså inte innehållet utan valet föll bara på att det stod ekologiskt på förpackningen.

Väl hemma konstaterar hon snabbt att frukterna är bruna och smakar konstigt och sticker dem under näsan på mig eftersom det är jag som har smaklökar som fungerar och därför förväntas jag avgöra om saker och ting är brukligt som människoföda.

Smak och doft är fundamentalt olik konventionellt hanterade aprikoser och jag har inte svårt att tro att vissa kan ha svårt för dem (jag hoppas att det här inte bara gäller Änglamarks men jag vågar inte uttala mig om något annat varumärke ännu).

Saken är att de här aprikoserna nästan smakar övermoget. Det är en syltig smak med sirap, bröd och skog i sig. Jag vet inte riktigt hur jag skall använda dem annat än dom godis eller för att göra marmelad på för de är väldigt mjuka och därför lite svåra att hantera men jisses vad goda de är.

Man får inte jämföra dem med konventionellt odlade aprikoser för det är en helt annan produkt. Det är som att jämföra rött och vitt vin. Visst att det är alkoholhaltig dryck gjord på vindruva men där stannar liknelsen och så är det med  de här aprikoserna också.

Har du inte testat så gör det. Sjukt häftig smakskillnad.

Har du tips på saker där märke eller sort spelar stor roll?


9 kommentarer:

 1. Svar
  1. 😁 vilken glögg är favoriten då?

   Radera
  2. Favoriten är den gröna BLOSSA-glöggen (lättvinsglögg 2,2%). Den helt alkoholfria är okej också, men lättvinsglöggen är snäppet godare.
   Har testat andra märken av de alkoholfria/lågalkoholvarianterna (0-0,5%) men tycker inte de matchar fylligheten som finns i BLOSSA. De starkare varianterna (vinglögg, starkvinsglögg, romglögg etc) eller de "speciella sorterna" (de som ändras varje år) är inte riktigt min grej.
   Själv då?
   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Mina favoriter är blossa som varumärke men jag är svag för lite spännande sorter. I år testar jag blossa tre stjärnor guld och dufvenkrooks hjortron. Jag hoppas mycket på hjortronsorten för jag provade en med hjortron för några år sedan och älskade den men jag minns inte vilken det var så...

   Radera
 2. Håller helt med, en sådan sak där märket spelar roll för mig också. Tyvärr lite av en lyxprodukt pga priset men de gör sig fint i både frukostgröt och för att krydda olika couscous-grytor. Samma med Avocado, där köper jag alltid ekologiskt helt enkelt eftersom de faktiskt är färska och smakar gott även om de är väldigt mycket dyrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte hur det är hos dig men här är det några kronor skillnad mellan vanliga och dessa och em påse ekologiska går på typ 25 kr. Jag byter gärna bort en chokladkaka mot en påse aprikoser någon gång i månaden 😁 men så är ju också mitt matkonto ganska väl tilltaget även om allt är relativt

   Radera
  2. Tyvärr är det så hos mig också. En påse ekologiska torkade aprikoser går på någonstans mellan 60-75 kronor. Osäker på vad de vanliga kostar i relativa termer då det är mindre påsar men det är säkert en tjuga lägre här med. Samtidigt räcker det med 1-2 aprikoser skurna i minst 8 bitar var till gröt eller couscousgrytor så de räcker länge. Ser det som en bra smaksättare precis som vilken krydda som helst. Och gröt/couscousgryta är ju också billigare totalt sätt att laga än flera andra maträtter som kräver dyrare ingredienser (tomat, lök och morötter kostar inte speciellt mycket medan blomkål eller sötpotatis är väsentligt dyrare) så totalt sett bidrar aprikoserna ändå till en balanserad matbudget.

   Radera
 3. Choklad. Går inte o jämföra Fazers (smakar apskaft) och Lindt till exempel. Eller de som köper aladdin-askar när man kan köpa Lindts julaskar istället.
  Clementiner, testa Bollo, om du kan få tag i dom. vansinnigt goda clementiner.

  Sen, gillar du söta frukter, så kan jag rekommendera dig o testa chokladapelsin, om din lokala handlare kan få tag i dom, och är villig o köpa in åt dig. Den säsongen är igång alldeles strax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. Tack.

   Choklad har jag koll på och hållet helt med. Jag brukar åka till partihallarna och köpa grossistchoklad. Blir billigare att köpa riktigt bra choklad... samma med vanilj.

   Men frukten har jag inte tänkt på. Måste testa. Tack för tipsen

   Radera