tisdag 22 december 2020

Skölj gurkan och respektera varandra

Det här är ett jättefånigt inlägg men jag har vid minst två tillfällen den senaste månaden sett mat-youtubers dra av plasten på en gurka och börja hacka... Utan att skölja den...

När jag ser sådant reflekterar jag över det faktum att alla givetvis inte kan veta samma saker. Det är enkelt för mig att sitta här och tänka att det borde vara självklart att skölja gurkan innan man skär i den för bara för att den är plastad betyder inte det att den är ren... Det är inte sällan det till och med finns synliga jordfläckar på den plastade gurkan jag får hem... Men då utgår jag från min egen kunskapsbas och det är fel (men det är inte fel att gurkan ibland är riktigt smutsig).


På precis samma sätt fungerar det med ekonomi. Det är jättelätt för mig att sitta här och tänka att det är skitenkelt att starta ett månadssparande, välja ett par indexfonder och om 30 år är man rik. Men då utgår jag från att jag under större delen av mitt liv varit intresserad av ekonomi och sparande, jag har under det senaste decenniet haft en nästan osund fascination för ämnet privatekonomi och har konsumerat en vansinnig mängd media och utbildningsmaterial på ämnet. Alldeles bortsett det faktum att jag också skaffat mig en master i redovisning. För mig är det enkelt men det är inte enkelt för den som aldrig ens funderat på att starta ett konto själv.

Att vara ödmjuk inför att andra kanske inte har samma grund att stå på som en själv kan ibland vara svårt men det är viktigt. Att göra allt man kan för att försöka börja en konversation med respekt och att försöka bygga en gemensam startpunkt kommer löna sig längre fram. 

Det är lättare att förstå andra om man är lyhörd för deras behov.

Men med det sagt... Skölj gurkan för tusan. En smutsig gurka kan ta livet av dig för jordbakterier är något av det farligaste som finns.

2 kommentarer:

 1. Haha, det är ju så självklart att skölja gurkan! Däremot tillhör jag den kategorin som det inte var självklart för att spara, så det är en intressant poäng. Ofta handlar det bara om att man inte är medveten om sina möjligheter, jag hade börjat mycket tidigare om jag bara vetat om att jag kunde.

  Jag tänker att det är samma överallt i världen, om alla fick gå i skola och lära sig att man kan spela andra roller än de man tilldelas vid födseln skulle tillvaron kunna se helt annorlunda ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utbildning är jätteviktig och sen att göra någonting med den. Det är väldigt kul att se att du är på väg nu 😀

   God jul

   Radera