onsdag 16 december 2020

Sparandets grunder

Jag satt nyligen och försökte förklara alla viktiga delar av sparandets grunder för personer som i alla fall kommit så långt att de redan förstår pengars värde och hur man skapar ett mellanrum mellan inkomster och utgifter m.m.

Det som behövdes var således grunder i sparande på nivån var skall man göra av pengarna, hur får man en avkastning, vilket konto skall man använda, vad är en fond osv...

När jag väl hade suttit där och pratat en stund kom jag fram till att jag ville hitta resurser som kunde hjälpa mig att driva hem poängen och det var då jag insåg att jobbet redan var gjort. I de flesta fall många gånger om... 

Personligen gillar jag Günter Mårder när han arbetade på Nordnet och som av en händelse finns det en hel mängd filmer som förklarar en hel rad saker man kan behöva för att komma igång.

Till att börja med kanske man kan behöva veta vad en fond är och när man har kommit så långt kan det kanske vara värt att veta vad man behöver tänka på inför sitt sparande; eller som filmen är döpt "Det här avgör ditt sparande". Det senare är en bra presentation över några enkla parametrar att tänka på som exv vikten av långsiktighet osv.

Efter det kan det vara rimligt att fundera över vilken kontoform man skall förvara sina värdepapper på och då finns det en bra film som förklarar skillnaderna och likheterna mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring vilken kan vara bra att få med sig.

När man kommit så långt behöver man veta hur man skall välja fonder och då finns det så klart en film om det också.


När allt detta är sagt och gjort har man nog kommit ganska långt mot att sätta upp det där månadssparandet och då saknas det bara motivation nog att göra det också och då tycker jag Mårders "Spara till frihet" som också är filmen ovan och Alexander Gustafssons "Ränta på ränta" är utmärkta filmer att titta på för att förstå varför man skall spara.

Om man vill krydda till det lite till kan man titta på Mr Money Mustache i presentationen "Early Retirement in One Lesson". Det är en av mina favoritpresentationer när det kommer till ämnet pengar. Det är lättsinnigt och med hög humorgrad även om det handlar en del om pengar. Framförallt handlar det om frihet och lycka och det är det som är hela kärnan i sparande...2 kommentarer:

  1. Jag skulle börja med den här podden: https://www.choosefi.com/019-jlcollinsnh-stock-series-part-1/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra förslag. Eller avsnitt 100 som en intro till de andra...

      Radera