onsdag 9 september 2020

Vad är Momentum Group värd? (Gamla Swedol)

Inlägget innehåller affiliatelänkar

När Momentum Group lade ett bud på Swedol blev jag ganska besviken. Swedol var ett bolag jag hade byggt en stabil position i och förväntade mig att kunna äga aktien under mycket lång tid.

Det grusades i och med budet som plockade bort Swedol från börsen men man skall väl inte grina för en resonabel budpremie. Men jag vill ju fortfarande äga bolaget och skall det gå får man kika på köparen Momentum Group.


Bolaget innehåller en hel del kända varumärken men det är tydligt att gamla Momentum är sämre än Swedol när det kommer till marginaler och tillväxt så vi får väl se vad slutresultatet kan bli.

Med en grovt yxad kalkyl av bolaget efter sammanslagningen borde omsättningen bli 9750 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 6,6 % på 2018/2019 års siffror.

Tack vare corona tror jag inte på en tillväxt i bolaget på innevarande år men jag vågar tro på oförändrade siffror. Givetvis kan man drömma om förbättrade marginaler tack vare synergier men jag tror att det mesta av det positiva i verksamheten kan ses först 2021 varför jag idag räknar på att innevarande år "bara" är ett förlorat år.

Vi kan värdera på lite olika sätt men två sätt som inte kräver särdeles mycket ansträngning är att beräkna P/E och ett annat skulle kunna vara att göra en diskonteringsmodell för utdelningen (DDM).

För att beräkna P/E (Price/Earnings) måste man ha aktiens pris vilket i början av september är runt 140 kronor. Sen måste man ha en åsikt om företagets vinst. Gamla momentum gjorde 7,70 kr/aktie i vinst och Swedol gjorde 2,85 kr/aktie. Det ger 10,55 kr/aktie i vinst. Om vi tror på en oförändrad vinst för innevarande år blir det ett P/E på 13,3. Det är ganska okej. Om man förväntar sig att bolaget kan växa lite också så är det skapligt. Jag kan till och med sträcka mig till att tycka att P/E 15 hade varit okej. Det hade gett ett pris på 158 kr.

För att göra en diskonteringsmodell av utdelningen behöver man tre saker. Utdelningen (Momentum hade 3,20 kr och Swedol 1,20 = 4,40 kr). Man behöver ha en diskonteringsränta dvs den avkastning man tycker att man borde kunna förvänta sig på pengar om de inte var investerade i just den här aktien.

Jag brukar använda 10 % som diskonteringsränta och så även den här gången.

Sist men inte minst behöver man ha en uppfattning om företagets långsiktiga tillväxtförmåga. Swedol har ju växt 10-15 % under lång tid och Momentum Group har 15 % som mål även om de har lyckats med låga ensiffriga tal historiskt.

Jag tror att om man kombinerar de här två så kanske man klarar av mellan 5-10 % tillväxt så i diskonteringsmodellen valde jag 7 %. Det tror jag nog att de kan klara av i åtminstone ett decennium.

Matar man in dessa tre värden i modellen får man fram att ett rimligt pris på aktien är 157 kr.

De två simpla värderingsmodellerna föreslår alltså att aktien är värd ungefär 155-160 kr. Det skulle kunna innebära att det finns 10-15 % marginal, s.k. säkerhetsmarginal för den som köper aktien nu.

Det känns ju betryggande givet att mina antaganden stämmer. Jag tror nog jag skall våga mig på att öka på min position en gnutta de kommande dagarna.




6 kommentarer:

  1. Hej,

    Så du köper en aktie med en säkerhetsmarginal på 10%? Personligen tycker jag att det känns väldigt lite, framför allt när du räknar med dagens höga värderingar. +/-10% borde väl falla in under epitet "felberäkningar" eller fel antaganden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det gör jag och ja det borde det. Men vad har" dagens höga värderingar" men mina beräkningar att göra? Att jag räknar på föregående års vinst och ett rimligt antagande om framtida tillväxt har väl inget att göra med andra aktier eller marknaders allmänna värdering?

      Till allt detta skall vi lägga att min strategi förmodligen skiljer sig från din. Min finns relativt väl dokumenterad här och för mig räcker det utmärkt väl att aktien handlas till ett värde jag bedömer rimligt.

      Lycka till


      Radera
  2. För diskonteringsmodellen, vilket startpris har du då? Innan du lägger på de 3 faktorerna för att få fram ett rimligt pris?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur menar du då?

      Jag diskonterar framtida kassaflöden och får fram ett rimligt nuvärde på de kassaflödena. Om jag köper kassaflödena billigare än det uppskattade nuvärdet borde jag vinna på det.

      Jag använder således bara 4,4 kr i utdelning, 10 % i diskonteringsränta och 7 % i förväntad utdelningstillväxt. Det är den absolut simplaste av diskonteringsmodeller för jag strävar bara efter att få ett ungefärligt värde...

      Radera
    2. Hur kommer du då fram till att ett rimligt värde är 157kr med bara de 3 värdena. Försöker lära mig nya sätt o värdera mina köp. Har alltid gått på ren magkänsla under mina första 2,5 år.

      Sorry ifall jag är otydlig i min fråga

      Radera
    3. Bästa sättet att lära sig det är att följa länken under (DDM) i texten eller gå till wiki på https://en.wikipedia.org/wiki/Dividend_discount_model

      Pris = Nästa års utdelning/diskonteringsfaktor-förväntad utdelningstillväxt

      Man kan göra den formeln mer eller mindre komplex. Det kanske är rimligt att anta att de klarar av att växa 7-10 % i 5-10 år och sedan minskar tillväxttakten till 2-5 % och då blir det en annan formel men å andra sidan är kassaflöden mindre värda ju längre in i framtiden de kommer så...

      Och jag vill ju bara ha ett ungefärligt värde för om jag planerar att äga aktien i 10+ år och min förhoppning egentligen är att bolaget skall kunna växa 10-15 % i åtminstone 5 år, kanske 10 år så är det viktigaste att få ett hum om vad aktien borde vara värd än att få ett exakt värde.

      Så... Mata in 4,40+7%/10%-7% så borde du få ungefär 157 kr.

      Faran med en så enkel modell är att du måste förstå vad du matar in och du måste dessutom vara medveten om att små förändringar ger väldigt stora resultat.

      lycka till

      Radera