lördag 14 september 2019

Skördetid på lotten - Vi sparar pengar på att odla själva

Den här sommaren har varit speciell på flera sätt. Ett av sätten den har varit speciell på är att vi i år haft en kolonilott belägen ca 100 meter från ytterdörren. Det är för all del inte lika häftigt som att ha en egen trädgård utanför huset men det hade kostat oss många miljoner givet att vi ville bo i ungefär samma område där vi bor nu. Kolonilotten kostar 450 kr/år för 50 kvm.

På lotten fanns det från början bärbuskar, rabarber, jordgubbar och lite blommor.

Jag har nu konstaterat att jag inte är en fantastisk bonde men trots mina begränsningar har saker växt även om jag nästa säsong kommer gödsla mer och plantera med mer eftertanke.



Hela sommaren har vi ätit sallad, mangold, spenat, ärtor, rädisor, örter och majrovor till nästan varje mål mat. Större delen av sommaren har vi också haft bär av olika slag och rabarber och nu har vi frysen full utöver ett antal syltburkar i kylen.

Under slutet av juli skördade vi en del broccoli och nu i augusti/september har vi skördat många kilo morot, palsternacka, kålrot, fänkål och betor.

Kvar har vi jordärtskockor, örter och en del rotfrukter och en hel del jobb inför nästa säsong.

Men för att detta inte helt och hållet skall bli en livsstilsblogg skall jag nämna ekonomin också. Vi hyr lotten för 450 kr/säsong. Vi köpte utrustning, jord och fröer för ungefär 450 kr i början av sommaren så totalt har vi lagt ned 900 kr den här säsongen. Jag förutspår att nästa säsong kommer kosta aningen mindre eftersom jag kommer slippa köpa utrustning och jag förutsätter att jag kan använda en del fröer som blivit över. Jag har dessutom fri tillgång till gödsel så jag kommer inte köpa det så jag gissar på kanske 600 kr nästa säsong men dagens mätvärde är 900 kr.

Jag har inte varit exemplarisk med att mäta och väga min skörd och ganska mycket av det har hamnat i en tvåårings mage långt innan vi kommit i närheten av en våg men min bästa uppskattning är att vi har skördat ca 5 kg salladsgrönt. Vi har skördat 6 kg krusbär och 3 kg av varje röda och svarta vinbär (och jag har ingen aning om hur många kilo jag lämnade på buskarna). Varken jordgubbar eller hallon gav särdeles riklig skörd i år men vi fick ca 4 kg rabarber.

Av någon anledning misslyckades jag med gurkan och squashen men vi plockade ca 500 gram sockerärtor och några kilo rädisor och majrovor.

När det kommer till rotfrukterna och löken är det svårare. Vi skördade ca 20 relativt små purjolökar så jag uppskattar det till mellan 3 och 5 kg. Morötterna måste ha blivit över tio kg och lika så palsternackan. Kålroten borde ha blivit mellan sju och tio kg och jordärtskockan är inte klar ännu och det står lite grejer kvar i backen.

Utöver det har vi haft färska örter i överflöd.

Vad blir då den uppskattade besparingen?

Sallad = 5*40 kr = 200 kr
Bär = Vi hade aldrig köpt detta men vi köper en del sylt till gröt m.m. så bytet borde spara ca 150 kr.
Rabarber = Samma som ovan men jag uppskattar saften så givet att jag gör saft på det borde besparingen kunna bli ungefär en hundring.
Ärtor = 50 kr
Rädisor/majrovor = ca 100 kr
Lök = 3*20 kr = 60 kr
Morötter = 10*10 kr = 100 kr
Palsternacka = 10*20 kr = 200 kr
Kålrot = 5*20 kr = 100 kr
Jordärtskocka, broccoli, fänkål m.m. = ej klart än men uppskattar 7 kg a 50 kr = 350 kr

Totalt har vi plockat ut mat för mellan 1000 - 1500 kr. Detta är nog lågt räknat och vi hade kunnat skörda betydligt mer sallad och det finns utrymme för bättre skördar framgent men vi kan vara ganska säkra på att vi har varit nettopositiva på lotten om man ignorerar arbetskostnad.

Kul att det både är lönsamt och terapeutiskt.

Vi kommer fortsätta nästa år.






2 kommentarer:

  1. Kul och bra när det ger fler effekter, mat, terapi, ekonomi och frisk luft :) vi odlar också en del men har inte räknat på det. Gillar att hålla på med det och vi känner oss rika när vi kan gå ut och hämta mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den enda anledningen till att jag räknat på det är för att kunna skriva om det. De andra vinsterna är så mycket större att jag inte hade reflekterat över ekonomin i vanliga fall :-)

      Radera