torsdag 12 oktober 2017

Längre ut på riskskalan - 8 % direktavkastning

Jag funderar på att sälja Akelius Preferensaktie. Kursen har klättrat uppåt och direktavkastningen är ganska låg men jag är ju ganska förtjust i den här aktien.

- Så varför skall du sälja den?

- När man tittar på en aktie borde man alltid utgå från nuläget och vad man i dagsläget tycker om situationen och försöka bedöma framtiden snarare än att titta bakåt.


- Ja men då så, hade du köpt Akelius Preferensaktie idag?

- Njaä det hade jag nog inte.

- Då var väl det problemet löst? Vad hade du köpt istället?

- Det vet jag inte. Mer förnybart kanske, andra preffar längre ut på riskskalan, eventuellt lite MQ.

- Då kanske du skall sätta dig och kika lite på det?

- Mhmm.

Det här är ett utdrag ur en diskussion jag hade med Fru AvL efter att kursen på Akelius Preferensaktie gick över 330 kr.330 kr är den kurs till vilken bolaget kommer kunna lösa in aktien om ett antal år. Jag brukar försöka räkna på en eventuell totalavkastning på preferensaktier och även om jag har antagit att Akelius skulle vara av evig karaktär är det ändå rimligt att fundera lite över förutsättningarna. 6 % direktavkastning är för all del inte kattpiss men med tanke på att det finns gott om stamaktier därute som handlas till liknande direktavkastningar tycker jag nog ändå att det är lite svagt eftersom kurstillväxten i preferensaktien förmodligen är väldigt begränsad.

Om förutsättningarna finns för att lösa in preferensaktien i maj 2024 för 330 kr skulle den genomsnittliga årsavkastningen ligga närmare 5,5 % och skulle förutsättningarna inte finnas handlar det förmodligen om att räntan klättrat och då har kursen dalat så mycket att avkastningen blivit ännu sämre.

Det blev helt enkelt till att sälja Akelius preferensaktie och jag mottog det förnämliga priset av 337,50 kr. Jag har ägt aktien i två lägen. Jag köpte först ganska många aktier vid noteringen och något år senare sålde jag av drygt halva mitt innehav till, i stort sett samma kurs som inköpet vilket då gav ett CAGR på straxt över 6 % och de efterföljande två åren har nu givit mig 6,5 % om året. Det är ganska långt ifrån fantastiskt och en av anledningarna till att jag jobbar på att dra ned andelen preferensaktier i portföljen.

Det blir nämligen inte mycket bättre än så här men som jag varit inne på tidigare så använder jag preffar som en alternativ ränteplacering även om det finns en latent aktierisk i tillgångsslaget. Med det sagt kan jag konstatera att för 2,5 år sedan låg andelen preferensaktier på ca 40 % och idag ligger andelen på knappt 15 %. Jag har använt de stadiga utdelningarna till att köpa andra aktier och dessutom har jag nysparat rigoröst samtidigt som börsen gått bra vilket har bidragit till att sänka andelen preferensaktier.

Istället för Akelius

Pengar skall arbeta annars förlorar de all sin muskelmassa och förtvinar bort i intet av den starka kraft vi kallar inflation. Jag tog således min likvid och delade upp den i fem innehav av blandad risk och rimlighet.

Det fördelades inte riktigt lika men ganska nära. Jag köpte mer Transalta Renewables vilka jag nyligen skrev om. En direktavkastning på 6,8 % är klart högre än den sålda preferensaktiens och då finns det faktiskt möjligheter och förutsättningar för viss kursuppgång också.

Jag köpte också på mig en slurk extra i Pimco Corporate & Income opportunity fund (PTY) vilket får ses som en högriskplacering men med en direktavkastning en hårsmån från 10 % tar jag den risken.

Jag slog också till på några extra aktier i Alm eqity pref och MQ vilka har direktavkastning på 7,7 % respektive 5,5 % och sist men inte minst tog jag in en ny preferensaktie. Det här är en chansning men jag har läst lite om bolaget och dessutom hittat en analys av Peter Benson så jag känner mig så trygg man kan vara när man köper aktier i ett så här riskabelt äventyr. Aktien jag pratar om är Genova Property Group Pref. Bolaget är ett fastighetsbolag med både förvaltning och utveckling. Preferensaktien ger 8,5 % direktavkastning.

Tyvärr handlas den senare till 123 kr vilket är 13 kr över lägst inlösenkurs men förhoppningsvis kan bolaget växa lite och därför handlas till en rimlig avkastning ändå. Jag ser heller inte den här investeringen som evig utan jag tar ett bet på att kursen skall hålla i sig i några år så att jag kan komma ut till ungefär samma pris och därigenom ha kunnat hämta hem 8,5 % om året.

Totalt ger den nya portföljen en direktavkastning på en hårsmån mer än 8 % i direktavkastning och det finns en gnutta tillväxtpotential i några av de nya valen vilket kan ge bättre långsiktiga förutsättningar. Eventuellt kommer jag skala ned ytterligare i preffarna om de fortsätter upp men för tillfället är jag nöjd med läget.

Bildkälla: freeimages.com

5 kommentarer:

 1. Tycker också att Akelius pref har blivit löjligt dyr med beaktande att den inte ger någon egentlig kursuppgång. Förstår att du kan få bättre alternativ men ändå inte varför du säljer? Du kommer inte kunna köpa tillbaka preffen lika billigt i framtiden. Och kan du det kommer du inte vilja det. :)

  Kul att du också äger TransAlta RES. Tänk på att det finns andra faktorer i TransAlta RES som gör att deras nettoutdelning inte nödvändigtvis är konstant. T.ex. kan de komma ge ut ytterligare aktier för att göra nya förvärv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säljer av de anledningarna som nämns. Kursen är för hög och jag vill ha en lägre andel preferensaktier. Förmodligen kommer jag fortsätta utnyttja det rådande läget och sälja av preffar som har klättrat. Jag skall bara hitta tid att analysera lite bolag först.

   Jag är inte riktigt säker på vad du menar med transalta. Om de ger ut mer aktier för att klara förvärv blir jag antingen utspädd, får fler aktier eller så innebär bara köpet att jag får en aningen mindre delägardel men av ett större bolag. Givetvis kan bolaget välja att sänka utdelningen vid svårigheter men det borde inte ske pga en offensiv emission.

   Radera
 2. Jag behåller lugnt mina prefar i Akelius. Deras globala spridning och numera bättre finanser ger en god stabilitet i min portfölj. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna ägt stamaktien men i dagsläget tror jag att det finns grönare gräs på andra ställen

   Radera
  2. Jag hade gärna ägt stamaktien men i dagsläget tror jag att det finns grönare gräs på andra ställen

   Radera