tisdag 3 oktober 2017

Är det bara procenten som räknas? Balder Preferensaktie

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Ibland dyker det upp möjligheter att tjäna pengar som nästan kan liknas vid arbitrage eller möjligheter som i alla fall känns som om de skulle vara i närheten av arbitrageaffärer.

I dagarna så finns det en sådan möjlighet i Balders preferensaktie. Denna aktie kommer med mycket stor sannolikhet lösas in den 12 oktober för 350 kr/st. Inlösen är redan beslutad och avstämningsdagen är satt till den 9:e oktober så det skall mycket till för att bolagets preferensaktier skall finnas kvar ute på marknaden om en månad.


I dagsläget handlas aktien på nivåer runt 348,50 kr så där har vi en näst intill garanterad vinst att göra på 0,43 % vilket blir ganska bra procentsats på årstakt men låt oss räkna lite till. Antag att man handlar på Avanzas minicourtage - då får man betala ungefär 87 öre per aktie i courtage och då är vi uppe på 349,37 kr i kostnad. Vinsten är då 63 öre per aktie.

Låt oss stanna där för det finns också möjlighet att låna för att köpa dessa aktier och då får man räkna på räntekostnaden också men låt oss istället anta att du sitter med en stor hög kontanter och vill tjäna lite pengar, ja då kanske du väljer att köpa Balder preff innan den löses in.

Är det värt besväret?

För mig känns det rent intuitivt som mer bekymmer än det är värt om man inte i alla fall får in ett par-tre hundra på affären. Om du köper 500 aktier kommer du i slutändan ha tjänat 315 kronor på affären men det är om du har pengarna liggandes på ett ISK eller en Kapitalförsäkring. Har du dem i en vanlig depå skall du betala 30 % vinstskatt och eftersom det är vansinne att ha kontanter liggandes en längre tid på ett schablonbeskattat skal antar vi för skojs skull att du gör den här affären i en depå. Då behöver du köpa ungefär 700 aktier för att det skall vara någon idé. Om du köper 700 aktier tjänar du 441 kr före skatt vilket blir 309 kr efter skatt. Bra va?

Njaä för att tjäna de här 300 kronorna behöver du ligga ute med en kvarts miljon kronor under de veckor som är kvar tills du får tillbaka dina pengar. Du skall senare deklarera den här affären och du skall ta risken att någonting strular så att du inte får dina pengar i tid eller liknande. Allt för att tjäna ynka 300 kr.

Men det tar ju givetvis inte slut där. Sätter du pengarna på det, idag, bästa sparkontot med insättningsgaranti får du 0,95 % ränta på årstakt. Om jag räknar rätt är det 9 räntedagar kvar tills vi får våra pengar och på ett vanligt räntekonto skulle vi då få 58 kr i ränta vilket blir 41 kr efter skatt; riskfritt. Då är vi helt plötsligt nere på 268 kr för att sitta där och riskera en kvarts miljon kronor i två veckor.

Summering

Det finns givetvis de som anser att det här är en affär värd att ta och jag sitter ju regelbundet här och predikar om ränta-på-ränta och vikten av att spara även om det är små belopp men för mig är det här inte en affär värd att ta av den enkla anledningen att det är för mycket pengar att växla över från andra möjligheter och för hög risk för en alldeles för låg avkastning i faktiska, reda pengar.

Hade jag riskfritt kunnat spara till 6-8 % ränta under en längre tid med insättningsgaranti i dagens ränteklimat så hade jag varit först i kön att slänga in mina pengar på det alternativet men om det rör sig om en icke upprepningsbar transaktion som kräver att jag engagerar mig, tar risker och framförallt frigör ett kapital (oavsett om det är belåning eller fritt eget kapital) som kan användas till annat; då vill jag ha bättre betalt än några enstaka tiondels procent och framförallt vill jag ha mer pengar än några enstaka hundringar för min tid.

Men det är ju bara jag - hur tänker du?


Bildkälla: freeimages.com

6 kommentarer:

 1. Ja, det ser lockande ut, men det blir mycket arbete och risk för en liten potentiell vinst.

  Jag antar att det finns folk som räknat på det och kommit fram till att 348,50 är ungefär vad det är värt just nu. Kommer antagligen närma sig 350 sista dagen då risken och tiden minskat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel

   Ja tar man bara hänsyn till den procentuella avkastningen tycker jag att det ser klart rimligt ut men i kronor och ören känns det bara inte riktigt värt det. Petar man ned courtage till 0,05% och om man skulle kunna låna till någon ynka halvprocent eller mindre så skulle man kanske kunna peta in en halvmiljon och få värde i det men det hade förmodligen inte känts bra.

   Radera
 2. Jag höll också på att räkna på det men några hundralappar kändes som lite för lite. Men det är nog en av de mest riskfria investeringar man kan göra idag om man bortser från vanliga bankkonton. De har ju redan lånat pengar och beslutat om inlösen så sannolikheten att man skulle få pengarna ser jag som 99,9%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel

   Jo att det torde vara en ganska säker investering är jag helt med på men det finns ju alltid risker och för ett par hundringar känns det inte värt det. Så vi verkar ha fattat samma beslut på liknande grunder.

   Radera
 3. Med tanke på vilken tjurmarknad börsen befinner sig i har väl folk ansett att de där 0,43 procenten inte är värt det med beaktande av alternativkostnaden. Som exempel ökade mina Investor A-aktier med 1,69% bara idag och då finns både en fin utdelning och underliggande tillväxt. Folk vill helt enkelt inte låsa in pengarna till inlösen när det finns nog så bra alternativ både på kort och lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren

   Ja det är ju också en tanke som är fullständigt valid. Om man skall flytta kapital till Balder preff borde det bara vara kapital som i annat fall sitter i ränteplaceringar eller i kontanter eftersom det, precis som du säger, finns bättre ställen att placera pengarna som borde vara på börsen.

   Radera