onsdag 18 oktober 2017

AvL-Portföljen köper små bolag

Mitten av månaden och det är dags att köpa upp månadens sparkapital. Denna månads 500-ing var ganska svårplacerad enligt mitt tycke. Jag ville antingen ha mer bredd eller mer finans och eftersom Nordea har klättrat upp från sina 102 kr där jag ville ha dem till 108 kr får det vänta. Givetvis är det alltid ett alternativ att köpa en annan bank men nu fick det bli bredd istället.

Investor och Kinnevik har handlats upp ganska mycket från det att jag köpte sist, både i den här portföljen och i min stora. Det har också skett i månadens inköp men i detta bolag finns det andra kvaliteter jag vill åt.Svolder

Svolder är ett av de små investmentbolagen vi har på svenska börsen. Med ett börsvärde straxt under 3 miljarder är bolaget knappt en procent så stort som Investor men det är också det som gör bolaget så speciellt och spännande.

Små fonder och små investmentbolag kan köpa in sig i små bolag utan att helt förstöra kurserna. Man kan köpa små tillväxtbolag som växer och i Svolders fall verkar det vara det man gjort. Aktiepappa talar ofta gott om Svolder och när jag kikat på historiken, bolagen och ägarna har jag kommit fram till att det kanske ändå finns någonting att hämta där. En ganska kul sak Svolder gjort är att de skrivit in i bolagsordningen att det skall vara ganska lätt att likvidera bolaget och därigenom få ut bolagets tillgångar. I teorin borde detta begränsa substansrabatten till vilken bolaget handlas till och det verkar fungera ganska bra sett till historiken.

Jag gillar en hel del av innehaven. Man får lite industri varvat med fastighet, medicin, ny teknik, hotell och så vidare. Helt enkelt en ganska väl diversifierad portfölj där för all del Mekonomen ligger högt upp och det är inte ett av mina favoritbolag men det vägs upp av bolag som Troax, GARO och Nolato.

Man kan helt enkelt säga att jag genom detta köp köpte en jämförelsevis billig småbolagsfond med god historik och klart aktiv förvaltning. Priset är inte billigt just nu och man får dessutom bara knappt 1,5 % direktavkastning men totalavkastningen har varit god de senaste åren och det finns utrymme för mer tillväxt i de underliggande bolagen.

Köp

Den 17/10 köptes 2 st Svolder B aktier för 226 kr/st vilket blev 452 kr totalt. Det innebär att portföljen ser ut som följerI dagsläget har portföljen ett totalt värde på 11393 kr (insatt 10500 kr) vilket innebär att vi fått en avkastning på 8,5 % sedan start. Det går åt rätt håll även om vi på sikt har underavkastat börsen men då måste man ta i beaktande att portföljen är under uppbyggnad varför jag ändå tycker att det går ganska bra. 8,5 % är inte kattskit. Det är väldigt mycket bättre än vi fått på ett sparkonto.


Bildkälla: svolder.se och nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Grattis till ett bra köp. Jag har köpt många Svolder många gånger och aldrig ångrat ett köp! Jag tror dessutom att de psykologiska faktorerna av splitten som planeras kommer innebära att folk tror att Svolderaktien blivit "billig" och köper upp den en aning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappan

   Jag tror du har rätt gällande splitten och jag hoppas att kursen dalar en gnutta under de kommande veckorna för då laddar jag på lite extra och sedan hoppas vi på resa uppåt :-)

   Radera