tisdag 31 oktober 2017

Eolus vind - Rapportkommentar

Den 26e oktober kom bokslutskommunikén för Eolus vind vilket är det nyaste bolaget i min portfölj. Det var ganska intressant att se kvartalets händelser och också hur bolaget ämnar förändra sin verksamhet framöver.


Det såldes en hel del verk i Q4 vilket gjorde att resultatet landade på 1,02 kr/aktie för helåret och man föreslår en oförändrad utdelning om 1.50 kr/aktie.

Det var kanske lite övermodigt att hoppas på en höjd utdelning redan i år och med en utdelningspolicy som säger att 20-50 % av resultatet efter skatt skall delas ut är det väl ganska bra att få 1,50 kr när vinsten var 1,02 kr. Men då skall man vara medveten om att bolaget har en nettokassa på 168 miljoner kronor vilket med marginal skulle täcka de kommande fyra årens utdelningar givet dagens nivå så en liten höjning var inte otänkbart.

En sak jag finner positivt är att man kommunicerar att fokus framöver kommer ligga på större projekt vilket kommer innebära att vi kommer se en betydligt slagigare resultatutveckling men i gengäld kommer detta gynna den långsiktige och med stora projekt kan man fokusera mer kraft och energi åt att skapa god lönsamhet istället för att splittra sina resurser.

Man strävar också efter att sälja ut mer at de verk som hålls som anläggningstillgångar och har nu kommit ned till en nivå om 18 MW i kapacitet vilket är på god väg och detta kommer minska risken för framtida nedskrivningar samtidigt som det frigör kapital för expansion.

2018 års siffror är nästan helt klara eftersom det enda vi kan förvänta oss är färdigställandet av projektet Jennåsen vilket förväntas ske i Q4 nästa verksamhetsår och tills dess kommer förmodligen bara kostnader att redovisas om man inte lyckas sälja ett eget verk. Det innebär att man under hela nästa år kommer se minussiffror i rapporterna så det finns risk för kurskontraktion för aktien om kortsiktiga ägare handlar på "dåliga" rapporter. Jag är ganska övertygad om att Jennåsen kommer räcka till för att förbättra resultatet för 2017/2018 jämfört med årets resultat och när vi går in i 2018/2019 kommer det finnas relativt goda förutsättningar för höga vinster och om folk bara får upp ögonen för det kan det ligga finfina värderingsökningar i korten framöver men tills dess hoppas jag som sagt på kortsiktighet i aktiehandeln för det hade inte gjort ont att få köpa på sig en lite större post närmare 20 kr/aktie än dagens 24 kr men just idag verkar det som om rapporten mottogs precis så positivt som den borde.

Jag sitter nöjd med mitt innehav och kommer öka på dippar vilket jag är säker på att vi kommer få se. 1,5 kr/aktie i utdelning ger en direktavkastning på hela 6,25 % och det kan jag definitivt leva med när det kommer till ett bolag med den här typen av relativ trygghet.


Bildkälla: imgur.com

2 kommentarer:

  1. kom över detta inlägg när jag googlade. Tänk att Eolus idag ligger på 40 kr :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ganska magiskt vad lite tid kan göra med stabila bolags aktier...

      Radera