onsdag 1 februari 2017

Cloetta höjer utdelningen med 50%

I morse vaknade jag upp till en sömnigt kelande hustru följt av en skål varm havregrynsgröt men sedan slogs nyheterna upp och DI rapporterar att Cloetta levererar en "Sur rapport". Det mest ironiska med den snabba kommentaren från deras sida är att direkt under notisen står det beskrivet hur de arbetar med kvalitetsjournalistik.Min egen reflektion när jag läste igenom bokslutskommunikén var att det var en ganska bra rapport. På helåret ökade omsättningen med 3,1 % och justerat resultat ökade med 4,4 %. Det DI tog fasta på var dels att analytikerna hade räknat annorlunda och dessutom hade DI helt missat den sedan tidigare annonserade nedskrivningen av den Italienska verksamheten om 771 milj kronor. Denna nedskrivning påverkar inte kassaflödet och på sikt kommer en hantering av denna verksamhet innebära ökade möjligheter för Cloetta med positiv resultatpåverkan som följd när koncernen inte längre blir neddragen av en knackig verksamhet.

Så om man bortser från denna engångseffekt kan man konstatera att marginalerna ökade från 12,2 % till 13 % och resultatet per aktie landade på 1,41 % vilket innebär att styrelsen känner sig bekväm i att föreslå en 50%-ig ökning av utdelningen från 50 öre till 75 öre. Denna höjning täcks alldeles utmärkt av det starka kassaflödet. Utdelningen borde landa på 216 miljoner kronor och med ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 889 milj ser det ljust ut. Man kan till och med amortera lånen som man gjort under året vilket gjort att likvida medel ändå ökat med 52 milj och fortfarande vara i det närmaste kassaflödesneutrala (-20 milj).

Jag sitter helt enkelt och myser lite grann efter att ha läst den här rapporten och konstaterar att mina inkomster ökar 2017 vilket alltid är trevligt. Att rapporten mottas som "sur" gör förhoppningsvis att jag kan sno åt mig en näve aktier idag till ett pris som enligt mig är sockersött och chokladdoppat. på 29,5 kr/aktie är direktavkastningen fortfarande bara 2,54 % men på några års sikt kan det här bli riktigt, riktigt bra.Bildkälla: cloetta.se

4 kommentarer:

 1. Grattis till en brutal höjning! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-) Synd bara att det inte rör sig om några hysteriska summor till plånboken men alla bäckar små...

   Radera
 2. Ja den höjningen tackar vi för:) Tyckte också rapporten överlag såg rätt bra ut:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som kan vara lite trist är att det kommer behövas att man säljer Italien eller gör någonting drastiskt och sen kommer det nog behövas att man köper varumärken för att växa och det kommer påverka framtida utdelningar.

   Vi får väl se vad framtiden erbjuder men än så länge mår vi bra :-)

   Radera