måndag 13 juni 2022

Vinylgolv som alternativ till trä? *Reklam*

 Detta inlägg innehåller reklam från Vinylgolvbutiken.se

Jag tillhör inte kategorin händiga män men jag har inte heller tummen helt centrerad i handflatan så det händer att jag genomför ett projekt eller två hemma vilket du kanske har läst de senaste månaderna.

Jag tenderar att roa mig med säsongsanpassade projekt så på sommaren blir det mycket utomhusmiljö och på vintern jobbar jag inomhus.

Fru AvL har önskemål om vissa justeringar av vår inomhusmiljö där det finns med några golv, ett kök och en hel del målning av väggar.

Kök och golv är inget jag gör till vardags men det har hänt att jag i alla fall har lagt golv själv. I min värld finns det då plastmatta (vinyl) eller trägolv antingen laminat eller trästavar. Klart att det finns heltäckningsmatta också men jag ser inte det som ett alternativ över huvudet taget med två små barn i familjen.

För ett tag sedan blev jag kontaktad av Vinylgolvbutiken.se som frågade om jag ville skriva ett sponsrat inlägg för dem och initialt tänkte jag att det inte var för mig. Men det hade att göra med att jag inte kunde se någon rimlig koppling mellan mig och vinylgolv eftersom vinylgolv för mig i stort sett är jämställt med det gröna plastgolvet vi hade i gymnastiksalar när jag växte upp.

Eller den där plastmattan som fanns på golven hemma. Original anno 1981 med en färgsättning som påminde om utspilld havregrynsgröt.

Jag kunde inte riktigt förstå varför jag skulle vara intresserad av att skriva om det men av nyfikenhet kikade jag på deras hemsida och vet ni vad? 

Det finns vinylklickgolv som ser ut som vilket trägolv som helst.

Från butiken

Det är självklart att jag är färgad av att jag tjänar pengar på det här inlägget men visst är det snyggt?

Och eftersom jag inte visste någonting från början var jag tvungen att läsa på.

Vinylgolv är naturligt ljuddämpande jämfört med trägolv och det är varmt istället för kallt. Jag vet inte om det är så överallt men de golv som Vinylgolvbutiken säljer har väldigt hög slitageklassning. De är i regel vattentäta, passar med golvvärme och är fria från ftalater.

När jag läser på betyder det att de här golven dels kan funka bra i till exempel sovrum där det kan vara skönt med lite varmare golv när man går upp på morgonen men det verkar vara perfekt för köket.

Dels klarar det spill och stänk men det klarar också rejäl användning och frekvent moppning med vatten utan att vatten tränger ned i fogarna och gör att golvet sväller, spricker och blir fult.

Att det dessutom är ljuddämpande gör att man inte behöver ett sånt där golvunderlag i plastskum som man brukar behöva slänga på för att man alls skall kunna gå på golvet. Det sparar ju lite på plånboken. Vad jag kan se när jag jämför verkar vinylgolv och liknande träprodukter vara jämförbara i pris dessutom men vinylgolven har ofta mycket högre garantitid.

Golven är också mycket enkla att lägga eftersom de klickar ihop så som vi blivit vana vid men man behöver inte såga skarvar. Det räcker att skära med mattkniv.

För mig har vinylgolv helt plötsligt blivit ett reellt alternativ när vi i framtiden skall göra om köket.

Har du någon erfarenhet av vinylgolv?


6 kommentarer:

 1. Japp. Bytte ett vinyl till annat i föräldrahemmets kök för 30 år sedan. Det är lika fint idag och står mycket lågt på renoveringslistan om jag tar över huset om några år. Otroligt lättskött och varmt och tyst som du skriver.

  På den tiden tittade köpte man golvet på bred rulle så hela köket tror jag var 2 bitar (med en svets emellan). Men det var ett helvete att lägga limmade stora sjok som inte gjorde som man ville.

  Nackdelen är väl att det ses som ett enklare val och inte är direkt värdehöjande om man är ute efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag minns det också och jag sett de där 4 meter breda rullarna men det verkar finnas nu också. Jag kan inte minnas att det fanns klickgolv med vinyl som alternativ. Jag kanske klarar att lägga en 2 meters matta men en 4 meters är riktigt bökigt. :-)

   Radera
 2. Hej!
  Kul att du skriver om detta nu. Vi ska göra om köket och det blir vinylgolv där. Detta var något nytt för mig. Verkar smidigt och bra.
  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att det skulle kunna vara ett bra alternativ att titta på.

   Radera
 3. Jag la klick vinyl i köket hemma. Lätt att lägga, tål vatten. Extremt slittåligt vilket behövs då vi har hundar. Behaglig känsla att gå på. Det ligger vattenburen golvvärme under och det funkar fint. Rekomenderas.

  SvaraRadera