onsdag 30 juni 2021

Lägenhetsstyling

Alla tidigare gånger jag sålt en bostad har det varit bostäder i oattraktiva lägen där den ekonomiska situationen varit sådan att det gjort väldigt liten skillnad hur försäljningen gick till.

Jag minns min första bostad, en ganska stor tvåa med enorm balkong och ett ganska fräscht kök, vilken jag köpte för 1000 kr per rum. Några år senare när jag skulle flytta sålde jag den lägenheten för 50 000 kr. 

Det kan fortfarande vara min bästa "investering" i procentuella termer men med de summorna spelade det inte så stor roll om man valde ortens dyraste mäklare eller en riktig klåpare och styling var inte att fundera på.

Den här gången är det en aning viktigare eftersom det potentiellt kan innebära skillnaden mellan att alls få sålt bostaden eller inte och skillnaden mellan bilder som visar upp vårt ordinarie småbarnsliv kontra en välstylad lägenhet kan innebära flera hundratusen kronor i slutpris.


Titta vilka fina citroner.

Mäklaren vi valde (för vi valde att anlita en mäklare snarare än att göra det själva, erbjöd en stylist under en timme för rådgivning. Hon erbjöd givetvis under mötet att styla lägenheten för det facila priset av 30 000 kr och det var ett erbjudande vi artigt men bestämt avstod.

Den huvudsakliga anledningen till att vi avböjde var inte de ekonomiska utan vad som ingick i tjänsten.

För pengarna fick vi alltså bara någon som kom och möblerade vårt hem i enlighet med nuvarande modetrender men ansvaret för att flytta ut hela vårt bohag och magasinera det, ansvaret för att ta ned alla tavlor, spackla och måla fick vi axla själva själva. All städning inför visningar fick vi sköta själva.

Mycket jobb för lite vinning kan jag tycka eftersom själva möbleringen i efterhand inte kändes som det stora problemet.

Så herr AvL satte igång med att putsa upp ytskicken och tömma lägenheten på överflödigt bråte och fru AvL tog hand om familjen och inventerade IKEA-katalogen efter möbler och dekorationsföremål samt textilier som skulle behaga stylisten, potentiella bostadsköpare och (och det här är det viktiga) familjen AvL.

Vi passade helt sonika på att uppdatera vårt hem med lite prylar vi sannolikt ändå skulle önska i vårt nya boende så med svepskälet av en bostadsförsäljning passade vi på att fräscha upp vårt bohag.

Totalt kostade stylingen (dvs den del av aktiviteterna som inte förväntas bidra annat än möjligtvis ekonomiskt) under 3000 kr och då kostade 20 liter vit väggfärg, spackel och alla annan utrustning närmare 2000 kr.

Det är givetvis omöjligt att veta vilken skillnad dessa ansträngningar gör på slutpriset men det är inte annat än att jag i efterhand känner att ommålningen kanske kunde ha gjorts för några år sedan för även om vi valde att måla en vit lägenhet vit så blev det en enorm skillnad och lägenheten känns fantastiskt mycket fräschare.

13 kommentarer:

 1. Jag tror ni gjorde helt rätt! Även jag säljer min lägenhet just nu, och anlitade faktiskt en stylist av den enkla anledningen att vi har en sån inom familjen och fick möblering och lån av prylar till självkostnadspris :-). Men jag kan ändå säga, trots att resultatet blev bra, att det kändes aningen "överstylat" och att jag faktiskt valt att plocka bort en del saker också...Det ska ju kännas som en mysig potentiell bostad, inte som ett hitte-på-rum från en märklig inredningstidning...

  Citroner hade jag i massor, men jag tar bort dem till kvällens omvisning! Har svårt att tro att en skål citroner skulle generera mer pengar eller fler budgivare :-).

  Lycka till!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Förlåt det sena svaret. Jag föreställer mig att det koner komma fler inlägg när jag har ett resultat 😀

   Lycka till själv

   Radera
 2. "...potentiellt kan innebära skillnaden mellan att alls få sålt bostaden eller inte..."

  Eh. Bara om ni absolut måste få loss ett visst minsta belopp för att lösa nuvarande lån och/eller finansiera nästa bostad. Har ni utrymme att sänka utgångspriset vid behov är det trivialt att sälja idag. (Hade ni bott långt ute i obygden hade det varit en annan sak, men det gör ni ju inte.)

  Sedan håller jag förvisso med om att det skulle vara trevligt att kamma hem flera hundra tusen extra - om inte annat lär väl det senast kläckta drakynglet behöva sin egen guldhög att sova på så småningom :) - men det är ju mer en fråga om girighet än om nödvändighet :-D

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är väl relativt men grannarna har sänkt utrop med 300k och har inte fått ett enda bud så frågan är väl om man är beredd att vaska en miljon bara för att få sålt lägenheten.

   Vi får väl se. Jag lovar att rapportera utfallet 😀

   Radera
  2. Som sagt, det beror på hur mycket man måste få ut... och vilket utgångspris man sätter. Visst, mäklarna ska inte sätta "lockpriser", men ibland måste man sänka för att få någon att nappa - och då kan det mycket väl hända att det blir dragkamp så priset går upp igen. Precis så gick det vid min senaste försäljning; slutbudet blev exakt det mäklaren hade gissat innan första annonsen lades ut, trots att vi fick sänka det ursprungliga utgångspriset några hundra tusen innan budgivningen kom igång.

   Tyvärr ligger det en hel del i att sommaren är lågsäsong för bostadsaffärer... vilket känns lite märkligt; nu under semestern borde väl folk ha som mest tid både för styling och visningar?? (Vadå, ska mäklarna och banktjänstepersonerna också ha semester? Varför då...? :-P )

   Radera
 3. Det går kanske i vågor vad som är hett och vad som inte är hett men jag har stått som säljare till ett antal olika bostäder och stylisten brukar alltid föreslå att minska ner möblemanget. Alla slags prydnader skall bort och det skall helst inte synas att det bor en livs levande människa i bostaden. Inte vet jag om det hjälper upp priset men jag gör som jag blir tillsagd och hitintills har jag alltid fått sålt bostaden :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att viss minimalism är säljande. Jag hoppas det går vägen för det vore trist att stå med två bostäder.

   Radera
 4. Jag har 51 år gammal aldrig sålt en lägenhet/fastighet och bara köpt 1 lägenhet (den jag har nu) men här verkar finnas folk som har gjort flertalet affärer. Men om några går flyttlasset och jag tänker:
  1. Minska ner möblemanget och ta bort personliga saker. Kanske låna någon pjäs.
  2. Måla om i vitt (snickerier, väggar och tak). Antar man tar ner tavlor och vägghängda hyllor och spacklar igen innan man målar och sedan inte hänger upp något?
  3. Mitt badrum är 20 år och åtminstone halvsunkigt med plastmatta. Detta borde jag byta eller vad säger expertisen? Blir riktiga pengar även om det är litet.
  4. Golven är OK även om ett parkettgolv kanske kunde slipas.
  5. Kök också 20 år. Liknar köket med träfanér Sparo målade vitt men lite ljusare. Tror jag behåller och bara byter vitvaror. Bänkskivorna är bytta en gång och OK just nu.

  2:a i Stockholmsnärförort med värde 4,0-4,5 MSEK.

  Spara kvittona och dra av i vinstdeklarationen. Allt som görs de sista 5 åren (minst 5000 kr/år) är avdragsgillt och du får tillbaka 22% på kvittosumman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som om du tänker rimligt. Jag hade nog frågat någon om det inte kunde vara värt att måla om luckorna i köket men annars så.

   Det är bara förbättrade renoveringar som är avdragsgilla så exempelvis att måla om räknas i regel inte om det redan fanns färg på vägarna men en tapet skulle kunna flyga om den sätts på den väg som tidigare var målad. Samma saker gäller med vitvaror. Det är bara standardhöjande som är avdragsgillt så ett nytt kylskåp är sällan avdragsgillt.

   Radera
  2. Du har faktiskt fel (jag läste på för bara någon månad sedan). Allt underhåll & reparationer de sista 5 åren innan försäljning är avdragsgillt, se https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/avdragforrenoveringarochnybyggnad/reparationerochunderhall.4.12815e4f14a62bc048f627.html

   Angående köket kommer jag att vela där i flera år till...

   Radera
  3. Menar du att det jag lärde mig på juridiken för snart ett decennium sedan kan ha ändrats? Det tror jag väl aldrig :-)

   Jag viker mig gärna för nu finns det dessutom en mycket enkel hjälpsida hos skatteverket som stödjer vid en försäljning.

   Dock vill jag vara lite tjurig och hävda att jag hade nästan rätt :-) även om det finns flera nivåer av den här galenskapen men när det kommer till reparationer och underhåll står det ju "Reparationer och underhåll måste ha gjort att bostaden är i bättre skick vid försäljningen än vid köpet."

   Det betyder ju att om man flyttade in i ett hem som var nymålat och man har bott där i fem år och målar om det inför visning får man inte göra avdrag för det eftersom underhållet inte ställer bostaden i bättre skick än det var vid köpet... (ett scenario exakt som vårt :-) )

   Radera
 5. Ha ha ha!! Gjorde samma upptäckt - varför renovera när man flyttar ut, istället för när man bor? En lärdom för alla.

  SvaraRadera