tisdag 10 december 2019

Picknick - om 2-åringen själv får välja

Nu är min dotter snart tre men det låter klatschigare med tvååring...

Sedan jag blev far har jag uppfattat att man ibland tycker att det är dyrt att ha barn. Jag kan till viss del förstå det. Inte för att vi är där ännu men förr eller senare kommer det komma en tid då det skall köpas smink och ridkläder, språkresor och sommarläger. Redan nu finns det tillfällen då olika val kan generera olika ekonomiska utkomster.

Ett av dessa tillfällen då det fanns stor möjlighet att välja olika plånboksvägar var när vi nyligen var hemma pga sjukdom. Det spelar inte så stor roll att dottern är sjuk när man ser till hennes aktivitetsnivå. Det brukar vara en dag av hög feber då hon inte rusar omkring som en elvisp men annars är hon mest hemma för att hon hostar så att hon har svårt att sova eller liknande.

Det betyder att vi behöver aktivitet och det finns några givna aktiviteter i hennes liv där lekplatsen ligger högt upp på listan. Den här gången hade hon dock sett något barnprogram där figurerna hade picknick så det skulle vi också ha.

Bild: Herr AvL. Jag fotade aldrig våra muffins men det har hänt att pappa velat testa andra recept också.

På en picknick har man tydligen ostsmörgås (eller morotsmacka om man är kanin), varm choklad och muffins.

Det är perfekt. Inser ni hur länge man kan uppehålla en tvååring om man hävdar att det inte finns muffins hemma när hon har ställt in sig på att hon måste ha muffins. Vi var "tvungna" att baka muffins så där gick en hel förmiddag och en sats muffins gick på en femma i ingredienser.

Efter vilan gjorde vi varm choklad och en ostsmörgås vardera och sedan packade vi ihop picknickfilt och mat och gick ut och satte oss på den stora kullen bakom huset. Därifrån ser man större delen av stan så inte nog med att det var en ganska fin höstdag, det var en trevlig utsikt och dottern hade fullt upp med bakning och fika och att uppleva picknick så som det beskrivs på barnprogrammen.

Dagen efter regnade det men dottern krävde givetvis picknick den dagen också (det är inte så att vi jobbar med variation). Det scenariot hade barnprogrammet också hanterat för det regnar i programmet varpå figurerna dukar upp i vardagsrummet och har picknick hemma.

Sagt och gjort, vi skulle ha picknick. Men först var vi tvungna att baka muffins för gårdagens muffins var antingen uppätna eller nedfrusna och eftersom det tar JÄTTE-lång tid att tina muffins som varit i frysen var det lika bra att göra nya.

Den eftermiddagen satt vi i hennes koja (en låda, 1x1x1 m inredd med ett lammskinn och en batteridriven enhörningslampa) och hade picknick.

Två dagar av absolut och fullständig glädje och njutning i en sjuk tvåårings liv. Allt till den förnäma summan av 15 kronor.

Själv hade jag funderingar på att åka (56 kr ToR) in till Universeum med henne (225 kr), kanske ta en fika på stan (ca 100 kr) och om andan hade fallit på hade vi kunnat gå förbi Burger King (150 kr). Det hade dessutom bara varit en dag. Dag två hade vi givetvis varit tvungna att göra någonting annat men redan där är vi uppe i 531 kr.

Universeum hade kunnat bytas mot lekland men i grunden har jag väldigt lätt att se att detta skulle vara en lika vanlig dag med barn som de jag hade, med den skillnad att mina dagar kostade 15 kronor i extraprylar utöver vad en normal dag med lunch och middag m.m. kostar.

Det är kanske nu jag skall poängtera att det inte var jag som valde. Dottern har aldrig varit på lekland eller på Universeum men när jag frågade vad hon ville göra föreslog jag aktiviteter hon kunde relatera till som skulle kunna landa i att vi åkte till exv Universeum men hon ville ha picknick med pappa och då fick det bli picknick.

Jag fattar sällan de här besluten och väljer inte som jag gör med ekonomin i förgrunden men när vi nu har bestämt att vi skall ha picknick tycker jag att det är långt rimligare att också göra en grej av att baka muffins eller steka pannkakor. Göra den varma chokladen och om vi hinner kan vi göra scones eller baka bröd också. Allt för att hon skall få den delen av sin barndom också vilken jag minns så tydligt från min.

Givetvis hade det varit enklare att gå förbi den lilla Coopbutiken som ligger 150 meter från ytterdörren och köpa det vi ville ha men vad skulle jag då göra av förmiddagen?

Jag tror fortfarande att staten betalar för min dotters uppehälle (bortsett från barnomsorg och förlorad inkomst för föräldrarna vid sjukdomar m.m.) genom barnbidraget och att hennes levnadsomkostnader är så låga beror lika ofta på hennes aktiva val som våra. När mamma och pappa väljer brukar det bli dyrare men vi försöker lyssna in vad dottern vill göra innan vi bestämmer saker.


9 kommentarer:

 1. Mycket lättare (och billigare) när de är små. Njut så länge det varar : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag inser att det är så men måste det vara dyrt? Jag kommer från en familj där vi var tvungna att fundera på ekonomin när vi gick i mataffären så jag kan inte föreställa mig att vi barn blev exceptionellt mycket dyrare med tiden. Jag vet att jag stod mina egna kostnader förutom mat och boende från det att jag var 14-15 ungefär eftersom jag skaffade mig sidoinkomster.

   Jag fick inga resor, dyra kläder eller fordon men jag fick det jag behövde och ibland även saker som inte var strikt nödvändiga men ville jag ha någonting speciellt fick jag spara och jobba för det.

   Radera
  2. Jag tror också att det inte nödvändigtvis behöver kosta så mycket för att ha kul aktiviteter. Det finns, som jag ser det, även en pedagogisk poäng i att förmedla det till barnen. Att man kan baka själv, att man kan arbeta ihop pengar själv till det man önskar sig etc. Jag minns från min egen barndom att jag blev mycket nöjd när jag själv t.ex. hade sparat till något jag verkligen ville ha.
   Mvh investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  3. Det verkar som vi delar synen på vikten av ett ekonomiskt lärande från tidig ålder

   Radera
 2. Nej, det blir ju vad man själv väljer att lägga pengar på. Det mesta går ju också att hitta begagnat, större säng så småningom, lite andra möbler till rummet, cyklar osv. Mobil och dator känns som en nödvändighet nuförtiden för att inte känna sig utanför, följa med kompisar till badhus. lekland eller andra saker för att inte bli utanför. Kalas och presenter till kompisar, insamlingar till fröknar, insamlingar till klassresor, någon slags sport vill de oftast prova på eller gymkort så småningom. Saker kommer att kosta men nivån väljer man ju själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog egentligen överens jag mest vill hamra in det frugala tankesättet :-)

   Satt nyligen i ett löst samtal och diskuterade just ny säng till barn och personen framför mig konstaterade att det billigaste som gick att köpa en ny säng för var 6000 kr. Jag bet mig försiktigt i tungan och fortsatte konversera artigt.

   När vi köpte ny säng till Joy köpte vi stommen "begagnad" (den var aldrig använd) och madrassen var på absurd rea så hela sängen (junior) kostade en femhundring om jag inte minns fel. Klart att barn får kosta men ingen av sakerna eller aktiviteterna från min barndom vilka kostade pengar är tillhör mina käraste minnen idag...

   Radera
 3. Superbra!
  Helt rätt att göra som ni gör.

  Jag tror dock att det kommer en dag då det blir dyrare att göra de val din dotter vill välja.
  Då blir det ombytta roller och du får säga nej till saker istället.
  Finns inga rätt eller fel men lite medlemsavgifter. Idrottskläder, skridskor, skidor, cykel, mobiltelefon.

  Allt detta går absolut att köpa begagnat, det gör vi men nog kostar det mer än att baka muffins eller äta pannkakor.

  Jag säger inte att man måste ha allt men om barnen vill vara aktiva, som i vårt fall. Då vill jag uppmuntra det och det kostar lite pengar, trots att det är begagnade prylar.

  Det finns inga rätt eller fel i detta, jag bara berättar hur det ser ut i vår familj.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Det finns en hel rad saker jag inte kommer spara på när det kommer till min dotter. Jag tror man kan sammanfatta samtliga med Möjligheter. Om jag kan skall hon få alla möjligheter jag kan erbjuda men med det sagt kommer det ingå att jag försöker lära ut ett synsätt när det handlar om pengar som kan innebära att hon inte ens behöver fundera på sparsamhet och hållbarhet utan det är ett naturligt sätt att leva. Det innebär förhoppningsvis att krigen i tonåren blir mindre men det är säkert bara jag som bedrar mig.

   Vi får väl se hur det går :-)

   Radera
  2. Låter toppenbra AVL!

   Det kommer gå bra, men det kommer alltid komma perioder som är tuffa oavsett om det handlar om pengar eller annat.

   Att tro att sina barn inte kommer gnälla för att de inte får den senaste telefonen eller vad det nu kan vara, det är nog att hoppas lite förmycket på mänskligheten. Barn kommer alltid vilja ha det som " alla andra" har (oftast är det bara någon enstaka som har det). Jag var sådan trots att jag visste att min ensamstående mor inte kunde fixa det.
   Det är en fight som man får ta som förälder.
   Det gör jag redan idag och kommer göra många år framåt.

   Ser det inte som ett problem utan bar som att det är så. Tror inte detta var annorlunda när vi var små.

   Mvh PB?

   Radera