lördag 7 juli 2018

Bokrecension: Tankar Om Aktiesparande av Urban Bäckström

Jag ger mig inte utan fortsätter tugga mig igenom grundläggande ekonomilitteratur. Nu försöker jag rättfärdiga det hela med att jag gör mina läsare en tjänst. Jag tar en kula för er så att ni slipper utsätta er för all den dynga som publicerats de senaste 20 åren utan kan sålla fram det som är bra.


Tankar Om Aktiesparande

Urban Bäckström är bland annat känd som före detta riksbankschef men har också en gedigen erfarenhetsbas från olika VD roller m.m.

Urban satte sig en eftermiddag och plitade ned en liten bok om aktieplaceringar. Tiden för detta var två månader före den stora IT-kraschen år 2000. Boken är i mångt och mycket fortfarande valid idag eftersom den tar upp grunderna och författaren manar till försiktighet.

Men exemplen och statistiken är från en svunnen tid och även om inget direkt har förändrats tycker jag att det kommit nya böcker som kan vara väl så lämpliga att läsa som dessutom innehåller färsk data.

Jag gissar att det här var en vettig bok för sin tid när alla skrek köp och litteraturen var begränsad. Men idag tycker jag det är modigt att ta 150 kr för 95 sidor text vilken vem som helst av ekonomibloggarna skulle kunna plita ihop på en eftermiddag.

Enda riktiga fördelen med den här boken jämfört med andra är att du hinner läsa den på tiden det tar dig att röka en AVO XO Notturno. Eller, det var vad det tog mig att bläddra igenom den. Tyvärr anser jag det vara slöseri med fin cigarr men det kunde jag ju inte veta när jag väl satte mig.

Bildkälla: bokus.com

3 kommentarer:

 1. Vilken bok skulle du rekommendera till en 13årig nybörjare som nyss börjat intresserat sig för aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus

   Kul att du hittat hit och roligt att du börjat intressera dig för aktier. Även om jag håller med Lars nedan om att andra intressen också är bra tycker jag definitivt inte att det är fel att intressera sig för aktier tidigt. Ju mer man vet och förstår dess bättre.

   Den här boken är en ganska bra grundbok och jag skulle också kunna tycka att Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat skulle kunna fungera som en god grund. En annan bok jag faktiskt tyckte om var boken Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende. Eventuellt hade jag börjat där.

   https://attvaljalycka.blogspot.com/2018/04/bokrecension-aktier-3-steg-till.html

   Vill man förstå lite mer om hur man fungerar psykologiskt skulle jag rekommendera Elin Helanders Hjärnkoll på pengarna.

   Tänk bara på att det är lätt att bli överväldigad av all information och alla åsikter som finns där ute. Om man går med i unga aktiesparare får man en liten fin grundbok också tillsammans med ett nätverk av unga, inspirerade människor. Det kan vara en mycket god väg att fortsätta sin aktieresa på.

   Och du kan alltid bolla frågor till mig. Antingen här i kommentarsfältet eller via mail attvaljalycka@gmail.com eller på twitter.

   Lycka till

   Radera
 2. Själv tycker jag boken är mycket bra, och väl värd sina pengar. Läs den är mitt råd

  @Marcus Månsson

  Fokusera på skolan, idrott, kompisar och tids nog tjejer. Fokusera inte på aktier.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera