torsdag 5 juli 2018

Avkastning över tid

Jag har sparat mer eller mindre regelbundet under en ganska lång tid men det var först 2012-2013 som sparandet tog riktig fart. Det var också vid den tidpunkten jag tog ett riktigt grepp över min kunskap, strategi  och förmåga.

Innan dess hade jag sparat lite sporadiskt. Jag hade ett månadssparande på några hundringar och ibland satte jag in mer. Allt gick in i dåligt valda aktiefonder och jag hade egentligen inget mål eller mening med pengarna utan det är ju bara bra att spara för det vet man sedan barnsben.


När jag tillslut tog ett rejält tag om mitt ekonomiska liv innebar det en rejäl förändring där jag aktivt började spara. I familjen såg vi över våra kostnader och vi formulerade våra önskemål inför framtiden. Från att ha sparat några hundringar i månaden började vi spara en substantiell del av vår inkomst även om det i början inte var så mycket eftersom vi båda pluggade.

När sedan hustrun blev klar i skolan och fick jobb började det hända grejer och runt 2015 fick jag den briljanta iden att jag skulle börja skriva om ekonomi i syfte att plita ned min strategi och vår utveckling.

Det dröjde till slutet av 2015 innan jag tog mig i kragen och började skriva och det var i skiftet 2015/2016 som jag på allvar började föra bok över sparande och utveckling. Innan detta trodde jag att min nätbank kunde hålla koll på detta åt mig och att det räckte så men båda antagandena var fel varför jag satte igång och fiddlade med Excel. Jisses vilket Excelark det har blivit och ändå är det många delar som säkert hade kunnat förbättras och förtydligas.

En sak som jag spånade på häromdagen var att jag aldrig visat upp kapitalets utveckling. Jag är ju lite blyg av mig så det presenteras inga direkta summor här på bloggen och det är nog en av de bidragande orsakerna till att jag inte visat upp utvecklingen i grafisk form. Jag har med den procentuella utvecklingen varje månad men det finns ingen längre tidsstudie och det visar inte hur långt jag kommit men jag plitade ihop ett litet diagram i min gamla Excel 2010 och presto


Vad vi ser är att jag i januari 2016 hade en slant sparat som fick fungera som ingångsvärde och det blå fältet är förmögenhetens utveckling under dessa två och ett halvt åren sedan jag började skriva. Den röda remsan är portföljens avkastning.

Det ser lite futtigt ut med avkastning men det kan ju ha att göra med att vi började med en slant i portföljen. Om vi drar ned startpunkten till noll ser det ut som nedan.Då syns det också tydligare att, men inte helt solklart, att avkastningen i dagsläget utgör ungefär 30 % av portföljvärdet.

Ibland är det kul att gå tillbaka och försöka synliggöra sin utveckling på väg mot målet. Med lite tur kan jag lyckas göra det till ett mer stående inslag att redovisa hur det faktiskt går. Vi får väl se...


Bildkälla: freeimages.com och att välja lycka

2 kommentarer:

  1. Kul med lite grafer, där ser man hur viktigt det är att vara långsiktig i sitt sparande. Själv köpte jag en massa fonder runt 2011-2013 och när de gick som tåget sålde jag dem för att "rädda" vinsten istället för att återinvestera. Ack så lite man visste :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vad länge man har varit okunnig :-)

      Radera