torsdag 1 juni 2017

Månadsavstämning maj

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Nu har äntligen värmen kommit till Sverige och dubbelt underbart är det att våren erbjuder en hel flock av långhelger. Månaden har gått kanonfort och ekonomiskt har det varit en toppenmånad med extrem shopping och god börs. Du har väl inte missat min utlottning av "Bli grymt rik på aktier". Gå in och hjälp till du också.

Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Månadskostnaderna taktar på uppåt i nästan samma fart som börsen och den här månaden gick inkomsten i huvudsak till den egna insatsen på bilen men trots det blev det en okej sparmånad. Utöver det egna sparandet har ju portföljen gått tokigt bra på en lätt hysterisk börs. Det är bara att sikta mot stjärnorna.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp ytterligare 1,55 % (2,49 %) under maj. På helåret pendlar vi runt 10 % uppgång och det är ju riktigt bra så länge det fortsätter i den här takten men traditionellt brukar ju sommarmånaderna vara lite svagare så det kanske kommer tillfällen att handla lite under semestern. Vi får väl se. YTD är AvL-index upp exakt 10 % (8,32 %).

Ovanstående skall jämföras med mina samlade portföljer och återigen är jag ganska nöjd. Mina samlade portföljer spöade index i skarp uppgång vilket är kul för det borde inte inträffa egentligen. Portföljen gick upp 2,14 % (2,96 %) under maj och YTD är portföljen upp 10,94 % (8,61 %). Detta samtidigt som portföljernas volatilitet på ett år ligger på 8,17 % vilket är klart under OMXSGIs volatilitet på 14,1%.

Sjukt kul att se pengarna växa men det är samtidigt lite svårt att hitta ställen att placera nytt sparande men det löser sig.

Sparande

Förra månaden hostade jag till rejält med 61,96 % i sparkvot och konstaterade att det blir nog svårt att hålla framöver men jag chockar mig själv igen. Jag lyckades klippa till med en sparkvot på hela 42,97 % och det var månaden då vi köpte ny bil vilket i min värld innebär att det är ett helt fantastiskt resultat.

På årsbasis är min sparkvot på 45,96 % (46,78 %). En liten nedgång men jag har förhoppning om att kunna hålla mig häromkring framöver. Det skulle vara riktigt kul att klara 50 % i år men vi får väl se.

Utdelning

Nu har utdelningarna kulminerat. Maj är en riktigt bra månad och portföljen fick ett ganska fint tillskott av passiva inkomster. Utdelningarna täckte 46,27 % (20,66 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är fantastiskt att se att jag hade kunnat klara mig på att arbeta ungefär en vecka och ändå ro månaden i hamn på det portföljen förser mig med. Detta innebär också att 10,19 % (6,34 %) av årskostnaderna är täckta och vi är på ganska god väg mot målet på 21 % på ett år även om det nu kommer bli riktigt svårt att dubbla utdelningarna på det som är kvar av året.

Det är ganska intressant att följa upp utdelningarna och jag kan konstatera att månadens utdelningar är hela 57,85 % högre än de var förra året och detta trots att de var lägre än jag förväntat mig pga att vissa bolag skjutit på utdelningen. Det går bra nu.

AVL-Portföljen

Under maj månad köptes 3 aktier i Indutrade för 204 kr/st, totalt 612 kr. Vi fick dessutom utdelning från H&M, SAS Pref & Investor vilket landade på totalt 44,3 kr i utdelning.
I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 8902 kr vilket innebär att vi fått 902 kr eller 11,28 % i avkastning på 13 månader. Visst är det kul med sparande.

Livskvalitet

Solen har äntligen kommit till stan, jag har haft lite extra ledigt i form av klämdagar så livet är ganska mysigt just nu. Tyvärr är det här den stressigaste tiden på jobbet men det går över om ett par veckor hoppas jag. Vi har också köpt en ny bil vilket för oss kanske inte ökar livskvaliteten särdeles mycket men det minskar orosmomenten och gör vissa delar i vardagen enklare så det är toppen.

Hälsa

Precis som vanligt blir jag fetare och fetare för var dag som går men av någon underlig anledning samvarierar det med att jag blir lyckligare och lyckligare också. Undra när det sambandet upphör?

Summering

Jag kan med glädje konstatera att total portföljtillväxt, inkl insättningar och värdetillväxt, nu med god marginal skulle kunna täcka ett års kostnader och detta efter bara fem månader. Det är långt kvar innan jag kan leva på min portfölj med säkerhet men det är riktigt inspirerande att se att det går framåt.

Lycka till allihopa


Bildkälla: pixabay.com och nordnet.se

8 kommentarer:

 1. Ja det är "goda tider på börsen" skulle man kunna säga. Kul att se att det trillar in lite slantar i portföljen. Du sätter väl dem i arbete fortast möjligt, eller sparar du i ladorna inför en eventuell nedgång?

  Ja Snålgrisarna har också vuxit lite på bredden, vi har inte kommit ingång med något vettigt tränande än, det är alltid "något annat" som har tagit upp de få lediga stunder vi har. Dock, med småbarn får man kuta runt på än det ena och än det andra. Inspirerande läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen

   Tack för ditt pepp. Jag har varit dålig på att skriva korta uppdateringar om vad jag köper på sistone men det blir relativt frekvent handel. Jag försöker buffra lite nu eftersom vi tagit det mesta av vår buffert under våren men det är inte lätt när det är så kul att köpa aktier och jag känner inget behov av att fylla på med cash för att jag är rädd för börsen utan det är för att jag är rädd för livet :-)

   Radera
 2. Snyggt jobbat AVL! Årliga sparkvoten är riktigt bra. Med den kvoten och lite tid dröjer det inte länge innan du är framme :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiepappa

   Jag försöker hålla mig runt 50% eller över för då borde jag kunna kliva av när jag fyller 40 eller kanske något/några år efter det (om jag skulle önska).

   Radera
 3. Grattis till ett fint resultat. Fin milstolpe att kunna täcka mer än hälften av dina utgifter genom utdelningar. Tror att jag åtminstone kunde täcka mina löpande matutgifter under maj genom utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att se det växa. Men låga utgifter, hög andel sparande och en börs där bolagen mår bra men gärna med lägra priser på aktierna så kommer vi båda inom kort kunna täcka alla våra utgifter med utdelningarna.

   Radera
 4. Inköpskostnad -540
  utd 2017 aug +12,5
  utd 2017 nov +12,5
  utd 2018 feb +12,5
  utd 2018 maj +12,5
  Inlösen +525

  Summa 35
  Avkastning 6,5%

  Köper man SAS Pref idag för 540 SEK så får man alltså 4 st utdelningar till (mycket trolig) inlösen om ganska exakt ett år, alltså runt 6.5% avkastning. Kursen borde ju teoretiskt krypa sig närmre 525 SEK ju närmre inlösen vi kommer...

  Då är vi snart nere i direktavkastningsnivåer för exempelvis Akelius pref (6.3%) och Balder pref (5.8%) som väl båda får anses vara preffar med ganska låg risk.

  Min slutsats är att det börjar bli dags att börja sälja av sina SAS Pref, säkra eventuell kursuppgång på sitt innehav och parkera pengarna på annat håll.

  Dina tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att du förmodligen gör sunda antaganden och det enda som inte finns med är om bolaget behåller preffen men i det läget tror jag inte vi ser dagens aktiekurs utan snarare en kraftigt sjunkande kurs som följd av att marknaden då skulle vara orolig för bolagets ekonomi.

   Jag sitter själv och funderar på hur jag skall göra just nu för det är ganska mycket stålar som skall flyttas och en del avbränning i courtage. jag hoppas ju lite på att marknaden skall missa att sänka kursen i augusti men jag tror nog att det blir ett skifte under sommaren.

   Radera