måndag 12 juni 2017

SAS Preferensaktie - Äga eller icke äga, det är frågan

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag blev nyligen uppmärksammad på ett problem jag gått och gnagt på ett tag och det är den sjunkande avkastningen på SAS Preferensaktie. Denna aktie är ju utformad så att nästa år kommer inlösenkursen sjunka till 525 kr och något år efter det börjar utdelningen höjas. Detta ger tydliga signaler om att aktien kommer att lösas in under 2018.Frågan är då när detta kommer ske och hur man skall hantera sitt innehav fram tills dess.

Det vi inte vet är när under 2018/2019 som bolaget kommer lösa in aktierna (eller om de alls gör det) men om vi antar att de löser in dem så fort de får kommer vi hinna få fyra utdelningar till och sedan är det stopp. Eftersom aktien idag handlas runt 540 kr innebär det att vi kommer få en förväntad avkastning på straxt under 6,5 % fram till inlösen (4*12,50+525-540/540). Det mest sannolika scenariot som jag kan se är inte att man löser in aktien så fort man får utan så sent man kan fast innan utdelningen ökar men jag vet faktiskt inte hur marknaden nu värderar risken i SAS. Det verkar ju onekligen som om risken kommit ned rejält sedan man släppte den här preffen så det kan ju vara så att man har möjlighet att refinansiera sig betydligt billigare och då blir det ju tidigarelagt.

Oavsett så handlar det här om hur jag/vi skall eller kan agera. Det finns en rad preffar därute för den som vill ha den typen av aktier och givet ovanstående antaganden finns det en rad som har en högre förväntad avkastning.

Jag har mina personliga favoriter bland preffarna i Oscar properties B, Akelius, Hemfosa och Klövern även om jag inte äger Hemfosas preff då jag istället har en ganska hög exponering mot deras stamaktie. Bland de med en aning högre risk föredrar jag ALM, Amasten och det lilla Pegroco.

Med en rimligt försiktig portfölj är det ganska lätt att landa på 7 % direktavkastning och om vi nu antar att SAS Preffen är nere under detta så kan det vara aktuellt att byta över nu och om man tror att man har 1-2 utdelningstillfällen kvar innan man behöver bry sig om att fatta ett beslut så kan man vänta.

Personligen har jag börjat flytten.

Hur gör du?


Bildkälla: sasgroup.net

8 kommentarer:

 1. Jag hade faktiskt börjat skriva ett liknande inlägg, kul! :) Jag resonerar i princip likadant och har börjat sälja av lite över 540kr. Jag skrivit ett inlägg om mina tankar tidigare här:

  http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/12/sas-preferensaktie-sas-pref-kopa-eller_27.html?m=1

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Ligger kvar med SAS Pref så långe, köpte under 525 så kommer antagligen gå lite med vinst vid en inlösen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte också under 525 men rationalen att sälja nu är fortfarande densamma. Men alla är vi vår egen lyckas smed och som jag skriver tror jag inte nödvändigtvis att det är panik att sälja idag så håll du kvar :-)

   Radera
 3. Jag har skalat ner lite. Yield to call annualiserat är inte så lockande jämfört med andra preffar som inte riskerar att hamna i problem pga tex en strejk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite så jag också tänker. Risken är ju fortfarande samma och 8-10 % vore rimligt men med en yield på 5-7% är det inte lika intressant längre.

   Radera
 4. Jag har ett mycket litet innehav i SAS pref och köpte under 525 kronor så inlösen är en ickefråga för mig. Behåller intill dess att jag behöver pengarna för att placera i något bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte helt rationellt men å andra sidan är vi aldrig helt rationella så...

   Radera