tisdag 2 maj 2017

Vad är vinsten med utdelningar?

Jag lyssnade på förra veckans avsnitt av podden Pratapengar där de hade utdelningsspecial och jag gillar skarpt grabbarna i podden. Det är kul att lyssna på dem när de utvecklar sina resonemang och många gånger ger de kloka och relevanta råd och tips och den här gången inget undantag men det fanns ett område där jag kände att de inte hann utveckla tillräckligt och det var på första frågan som gällde att aktiekursen går ned när utdelningen avskiljs och att det då inte ger något mervärde så varför tjatar man så om utdelningar om inget blir bättre av det.

Grabbarna konstaterade att utdelningen inte höjer värdet på aktien precis som frågeställaren konstaterade och sedan var det bra med det men för mig haltar det lite då.



Den sparandes avkastning

När du sparar i aktier vill du ha en avkastning på dina pengar och den kan komma av att bolaget delar ut en del av vinsten eller att någon är beredd att köpa dina aktier för mer pengar än du en gång betalade för dem. Så långt är allt väl men varför skulle någon vilja betala mer för dina aktier och varför skulle bolaget dela ut pengar till dig?

Mycket förenklat står din avkastning i relation till företagets vinst. Om företaget vars aktier kostar 100 kr redovisar en vinst efter skatt på 10 kr är din aktie i teorin värd 110 kr och då borde någon vara beredd att betala 110 kr för aktien. Riktigt så enkelt är det nu inte eftersom det ingår förväntningar på framtiden och massa annat men låt oss ändå stanna där.

Din avkastning borde alltså komma i samma takt som bolagets resultat blir känt och inte vid den senare tidpunkt som en eventuell utdelning kommer. Det betyder alltså att de flesta bolag på börsen redovisar sina siffror kvartalsvis och tar vi ovanstående exempel kanske det innebär att kvartal 1 redovisar bolaget en vinst på 2,50 kr/aktie, kvartal 2 lika mycket osv. Om inget annat händer i världen och alla andra faktorer är statiska skall aktiens pris bli 102,50 kr när första kvartalets siffror blir kända, 105 kr när andra kvartalet släpps osv.

Sedan på vårkanten föreslår styrelsen kanske att en femma skall delas ut av resultatet vilket innebär att bolaget behåller en femma och du som aktieägare får en femma i handen. Det i sig spelar absolut ingen roll för hur mycket bolaget är värt just idag om vi inte tar hänsyn till framtiden utan bolaget är värt 110 kr/aktie och efter utdelningen kommer bolaget vara värt 105 kr/aktie och du kommer ha en femma i plånboken.

Det innebär alltså att själva utdelningen inte avgör storleken på din avkastning utan det avgörs tidigare, när företagets siffror blir kända.


Fördelar med utdelning

Det finns mängder med fördelar med utdelning där en kan vara att det ger dig som ägare möjlighet att själv styra vad som skall hända med vinstpengarna istället för att bolagsledningen skall göra det. En annan kan vara att ett bolag kan inte bluffa och hitta på kontanter särdeles länge. Ett bolag som delar ut under en längre period kan inte fejka just den delen. Redovisningen kan man ljuga till så länge ingen granskar och upptäcker det man gör men riktiga pengar kan man inte hitta på.

Det som inte är en fördel med utdelningar är att utdelningen per se kommer inte göra din förväntade avkastning högre däremot kan det finnas andra värden exempelvis de ovan nämnda som gör att bolag som delar ut kanske värdesätts högre och därför kan bara det innebära en högre avkastning.

Jag vet inte om jag gjorde någonting klarare eller om denna förklaring ens behövdes men jag kände att jag saknade resonemanget om varifrån utdelningen och avkastningen kommer. Utdelningen är inte alls poänglös men själva avskiljandet av pengar på en given dag kommer i sig inte innebära att avkastningen på dina sparpengar blir större.


Bildkälla: Freeimages.com


9 kommentarer:

  1. I många fall hört man dessutom töntiga resonemang av analytiker att man ska köpa aktier innan utdelningssäsongen, för att ta del av en kortsiktigt uppgång. Det är ju enbart trams om något, i syfte att skapa courtageintäkter åt mäklarna. Är du utdelningsbaserad investerare, se då till att innehav aktierna på lång sikt, och förvänta en låg men stabil avkastning över tid (förutsatt att du väljer aktier med omsorg). Mvh
    http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte vilja sträcka mig så långt som att säga att den som har utdelningsfokus på sin portfölj behöver förvänta sig en låg avkastning. Se bara på det amerikanska dividend aristocrat indexet som har utklassat S&P500 under lång tid. Men i övrigt håller jag med. Relativt säker avkastning kan man förvänta sig.

      Radera
  2. För de som vill leva på sitt sparande innebär också utdelningar att man inte måste sälja aktier. Att sälja aktier kan vara tråkigt om de just då är undervärderade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju en fin egenskap med utdelningar och en av anledningarna till att amerikanerna är bättre på utdelningar än vi är eftersom det är fler där som är beroende av stadiga kassaflöden från sitt sparande.

      Radera
  3. Bra och intressant resonemang du har. Precis som du skriver är ju utdelningen ett sätt för aktieägarna att få kontanter som kan användas till nya investeringar eller konsumtion.
    Jag skrev nyligen ett inlägg med samma tema:
    https://aktiefamiljen.blogspot.se/2017/04/utdelning-varfor-faller-aktiekursen.html

    Själv gillar jag långsiktig utdelningsinvestering. Lycka till med dina investeringar och utdelningar, oavsett vad du gör med dem. :-)

    SvaraRadera
  4. Tycker utdelning är självklart att kräva i alla aktier från någorlunda mogna vinstdrivande företag. Man vill som sparare helt enkelt ha en konkret riskpremie för att investera och inte ha pengarna på banken. Ett par procents utdelning utesluter inte tillväxt i ett välskött företag även om det är riktigt att de snabbast växande företagen bör prioritera tillväxt före utdelning.

    Tycker ärligt talat att det mest är unga sparare som just upptäckt aktielitteraturen som tjatar om att maximera avkastning genom istället för att leta utdelning. När man blir lite äldre uppskattar man tryggheten i att bevara kapitalet och låta det växa sakta men säkert år efter år utan att behöva fundera på om tiotaggaren är nästa FPC eller inte. Det innebär inte att utdelningssparande är utan risk men man behöver åtminstone inte sälja lika ofta, vilket innebär färre beslut, vilket innebär att man får tid över både till att analysera de aktier man äger mer ordentligt samtidigt som man får mer tid över till annat än att bevaka börsen dag ut och in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du skriver handlar det ju om vilket företag och vilken investeringsstrategi man valt. Jag tror inte just att strategivalet och tålamod kommer med åldern per se utan mycket handlar nog om erfarenhet, kunskap och målsättning med sparandet och detta kan givetvis ändras med åldern men jag känner många i min ålder och äldre som är nybörjare på marknaden och som dras åt smålistorna och obskyra optioner och waranter vilket säger mig att det inte nödvändigtvis är så att lockelsen åt snabba pengar försvinner bara för att man inte är 20-år längre.

      Radera
  5. Intressant inlägg och diskussion. Det finns många bottnar i det här. En sådan är ju att en stadigt stigande utdelning gör aktien populär i många kretsar och därmed driver priset. Företagsledningen har ofta incitament kopplat till aktiepriserna och vips har man en risk att man delar ut "för mycket". En tanke bland många.

    Tack för en fin blogg.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju också en viktig faktor att ta i beaktande och en anledning till att utdelningsandel är viktig att titta på som mått när man investerar i utdelningsaktier.

      Tack för din kommentar

      Radera