måndag 9 november 2015

Varför är månadssparande viktigt?

Börsen svänger upp och ned. Det vet vi. Dessa svängningar kan få pannan att glittra av svettpärlor på den mest stabile person om denne har ett felaktigt fokus på sitt sparande. Jag har beskrivit mina sparnivåer och dessa är designade för att slippa stress. På de tre första nivåerna bygger du upp den buffert du behöver, tillgängliga pengar du kan ta av när det börjar blåsa. På nivå fyra investerar du långsiktigt och där skall inte alla pengar vara, bara de pengar du kan vara av med länge.

Dessutom skall du sprida dina inköp när du investerar för det minskar riskerna. En av mina favorit "teorier" är ett intuitivt matematiskt faktum som ibland är svårt att minnas när börsen går ned. I somras presenterade Alexander Boman "det magiska U:et" och den beskrivningen fastnade för den klingar så sagolikt.

Vad går det hela ut på?

Om börsens svängning under ett år bildar formen av ett perfekt U som bilden ovan. Tänk dig att fond x kostar 100 kr i januari och priset minskar med 10 kr varje månad till sommaren för att sedan vända upp igen. Om du skulle placera 12.000 kr i fonden i januari och vänta till december skulle du kunna sälja dina fondandelar för 12.000 kr och alltså tjänat 0 kr. Om du istället investerade 1.000 kr per månad skulle du i december ha andelar värda 16.913 kr dvs en uppgång på 41%.

Pengarna mår bra av börssvängningarna. Varför? Jo för att om fonden eller aktien tappar i värde räcker dina pengar till att köpa fler än tidigare och en efterföljande uppgång påverkar därför dig mer eftersom du har fler andelar/aktier. Herr Boman fick en del kommentarer på detta som exv att om man vänder U:et så blir effekten den omvända. Det är korrekt men låt oss titta på börsen de senaste 15 åren.


Ser vi några U:n?

Det är nästan omöjligt att tajma börsens högsta eller lägsta punkter men om man bara har is i magen och kan vänta så kommer börsen troligtvis att återkomma till vilken högstanivå du än började på och så länge du månadssparar så kommer du köpa i både berg och dalar och ditt snittpris kommer jämna ut sig.

Men jag har inte 1.000 kr i månaden.

Det är inte det som är poängen. Förmodligen skulle de flesta kunna skära kostnader eller öka inkomster så att man kan skaka loss en tusenlapp per månad om det verkligen skulle behövas. Man säljer bilen, slutar röka, flyttar till mindre eller skaffar ett extrajobb på helgerna. Men det är inte summan som är det viktiga. Det är att spara. Lite varje månad kommer att i längden göra skillnad.

Jag är 35 år gammal, jag får nog räkna med att ha minst 30 år kvar till pension. 100 kr i månaden med en genomsnittlig årsränta på 8 % vilket borde vara rimligt sett ur den svenska börsens historiska perspektiv ger efter 30 års sparande straxt under 150.000kr. Av dessa 150.000 kr har jag satt in 36.000 kr vilket innebär att min investering ökat med ungefär 415% och räcker till att köpa en liten bil.

Varje krona gör skillnad på din väg mot ekonomisk frihet.

Hur gör du?

Bildkälla: Att Välja Lycka & Avanza.se

2 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg!

  In med pengarna i ur och skur:) Nu kör vi!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Tänk bara på att effekten blir givetvis den omvända om du lyckas tajma två bottnar för dina affärer så att du handlar i ett felvänt U men det räcker med ett och ett halvt felvänt U för att du skall få rejäl uppsida så långsiktighet ser dig som vinnare.

   Radera