lördag 14 november 2015

Kan du någonting om pensioner?

I förra veckan fick jag frågan "Kan du någonting om pensioner?"

Det ödmjuka svaret får bli "Ja, lite".

Pensionssystemet är uppbyggt av några olika delar där din arbetsgivare i de flesta fall är den som betalar in lejonparten av slantarna till din framtida pension. Lite av dessa pengar kan du bestämma hur de skall förvaltas. Det är pengarna som betalas in till PPM samt eventuell Tjänstepension.

freeimages.com
Utöver detta kan du själv spara i ett individuellt pensionssparande (IPS) vilket är en låst sparform som tidigare varit skattemässigt fördelaktig men som från 2015 är relativt poänglös och istället riskerar du att bli dubbelbeskattad om du fortsättningsvis sparar i den här sparformen. En av de viktigaste sakerna jag vet om pensioner är således att man skall sluta spara i IPS och istället välja en ny sparform som är skattemässigt fördelaktigare. Det är i de flesta fall gratis att öppna InvesteringsSparKonto (ISK) och hos många aktörer kan du döpa dina konton. ISK är inte ett låst konto, du kan när du vill ta ut pengarna så det kräver lite självdisciplin att pensionsspara på det här viset men döp ett ISK till "Pension", sätt igång ett månadssparande i en långsiktig, bred fondportfölj med relativt hög tillväxt och låg kostnad så kommer du i slutändan kunna dryga ut dina pensionsinkomster på ett behagligt sätt.

PPM då? Vet du med dig att du loggar in och ser över dina PPM-fonder 3-4 gånger om året? Om inte skulle jag föreslå sjunde AP-fonden Såfa vilket står för statens årskullsförvaltningsalternativ. I folkmun kallas fonden för "soffan" dels för namnet men också för att det är ett enkelt, bekvämt och mycket bra alternativ. Fonden har en god genomsnittlig avkastning de senaste åren och man behöver inte vara aktiv själv eftersom förvaltarna gör ett riktigt bra jobb med dina pengar.

Tjänstepension? Detta är väldigt individuellt. Skall du välja återbetalningsskydd eller inte? Traditionell försäkring eller fondförsäkring. Jag skulle inte vara för tråkigt och traditionell eftersom jag har många år kvar till pension. Jag föredrar att få välja själv men det passar inte för alla. Det viktigaste är att undersöka priser och villkor så att inte din avkastning äts upp av absurda avgifter.

Summering: Sluta spara i IPS och börja spara i breda fonder på ett ISK. Om du inte aktivt förvaltar din PPM portfölj, välj AP7 Såfa och innefattas du av ett tjänstepensionsavtal bör du se till att göra en prisjämförelse bland de största aktörerna.

Bildkälla: Freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar