fredag 6 november 2015

Räntekonto, Fonder eller Aktier?

De allra flesta verkar tycka att sparande och ekonomi är svårt och komplicerat. De som alls sparar gör det ofta på ett sparkonto med 0.1% ränta och är nöjda med att de lyckas göra pengarna fler varje månad. Riktigt avancerade sparare har hittat ett depåkonto där någon "rådgivare" på banken sagt åt dem att spara i någon av en uppsjö svindyra blandfonder för du sagt att du inte vill riskera dina pengar men vill få lite högre avkastning. Blandfonder är en del aktier och en del räntebärande tillgångar exempelvis obligationer.
Freeimages.com

Räntefonder och liknande är så nära kapitalförstörelse man kan komma i min värld och jag skall förklara varför.

Inflation innebär att pengarna du har idag blir värda mindre i morgon eftersom priserna går upp på varor och tjänster du vill köpa. Riksbankens mål är att Sverige skall ha en låg och stadig inflation runt 2% per år. Det är naturligt för lite inflation hjälper oss att bli bättre hela tiden, det är hög inflation som är onyttigt. Detta innebär att om du sparar pengar i en burk hemma, dvs utan ränta så kommer du efter ett år att kunna köpa mindre saker för dina pengar än du kunde när du la dem där. Du behöver alltså minst 2% ränta per år för att pengarna skall fortsätta vara värt lika mycket och det är om man inte räknar med att du måste betala skatt på dina ränteinkomster.

De flesta räntealternativ om det så varit konton, obligationer eller fonder har de senaste åren med låg ränta i allmänhet haft mycket svårt att nå upp ens till inflationsnivån i avkastning. Den typen av sparande innebär alltså att du i de flesta fall, på lång sikt förlorar pengar. Jag anser dock att allt sparande är bättre än inget sparande så bli inte för nedstämd om du tillhör kategorin som räntesparar. Det är faktiskt så att drygt hälften av alla sparade kronor i Sverige placeras i ränteinstrument av något slag.

Jag bedömer att för en mycket stor del av befolkningen är aktiehandel överkurs men fonder borde de flesta klara av för det är inte svårare än att lägga pengar på ett "vanligt" konto. Det viktigaste när du väljer fonder är att de har en låg avgift. Under 0.65% är typiskt sett att betrakta som låg avgift. Hemberg har en lista över de flesta billiga fonder som finns tillgängliga just nu. Är du osäker, välj brett. Globala indexfonder är relativt stabila och trygga. Krydda med Svenska börsindex så höjer du avkastningen något. Vill du ha lite extra krydda i portföljen för att kunna få ännu mer avkastning kan du lägga ca 5% av dina sparpengar i någon småbolagsfond eller tillväxtfond.

Ring din bank och säg att du vill öppna ett Investeringssparkonto för fondsparande. Det skall vara gratis annars får du göra dig besväret att starta en gratis depå hos Avanza eller Nordnet. Säg till bankmannen att du vill månadsspara i två indexfonder, en global och en svensk. Berätta hur mycket du vill spara varje månad och kräv att han berättar hur hög fondavgiften är. Är den högre än 0.5 % säg nej. Heter fonden någonting långt och konstigt, säg nej. Behöver du hjälp, kommentera eller skicka ett mail till mig så skall jag försöka hjälpa dig.

Våga vägra ränta!

Bildkälla: Freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar