onsdag 23 november 2022

"Ny" cykel för 200 kr

För några år sedan fick vi en gammal flickcykel som då var väldigt mycket för stor för Joy men i situationen var alternativen tippen eller att vi fick den och då förvarade vi den.

I våras kunde hon äntligen cykla på den och jämfört med hennes tidigare cyklar är det här ändå ett rejält lyft. Den är lättare och passar henne bättre så nu kan hon hänga med på kortare cykelturer på ett helt annat sätt än förut.

Jag har ingen vettig "före"-bild eftersom jag aldrig lyckas tänka som en influenser. Jag tog dock en lite suddig bild i en serie av bilder för att jag skulle komma ihåg hur allt satt ihop efter att jag hade skruvat isär cykeln i dess beståndsdelar.


Inget större fel på den. Lite olja på kedjan, böja till stänkskärmarna och tvätta den så blir den som ny.

Lite rost får man väl räkna med och att den ena trampan var trasig gör väl inget. Att ena handtaget var löst, att det var stora rostfläckar på ramen och att flera av skärmarna var alldeles buckliga är väl sådant man får räkna med. 

Hon skall ju bara ha cykeln i något år innan hon behöver en ny igen.

Men men...

Nu har pappa en bod att jobba i och med mycket stora bedjande femåringsögon visade Joy upp en egenhändigt målad bild på hur hon skulle vilja att cykeln såg ut.

Regnbågsrandig var aldrig aktuellt men klart att det är roligare att cykla på en fin cykel.

Så med min 20 år gamla slipmus köpt på Biltema klev jag in i min arbetsbod och några timmar senare var det dags att använda de där tre burkarna sprayfärg jag införskaffat.

Förutom rent arbete med att slipa, banka och putsa så bytte jag trampor på en annan gammal cykel och jag tvättade och oljade kedjan. Sadeln fick vara kvar trots att den är lite skavd men visar det sig att hon använder cykeln mycket kan det mycket väl hända att jag lagar den i vår.

Tre burkar sprayfärg, ett slippapper, några kilowattimmar, lite kedjeolja och en hel del svett senare.


Kedjeskyddet är också lilametallic :-)

Hon blev nöjd.

Ett bra sätt att fräscha upp en fullt fungerande cykel istället för att köpa en ny och allt som behövdes var lite tid och runt två hundra i material.

Nu är det så klart så att en snabb sökning på valfri begagnatsite säger att man kan köpa en helt okej cykel för samma pengar men det finns någonting givande i att ta hand om gamla prylar istället för att slänga och köpa nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar