onsdag 2 november 2022

Ventilation är viktigt

Hur tusan vet man att luften byts ut tillräckligt ofta hemma?

Jag har enfaldigt gått runt och trott att värme försvinner ut om man ventilerar en massa och värme kostar pengar så givetvis borde man då se till att det inte försvinner så mycket värme ut i tomma intet.

Men icke.

Det är uppenbarligen skitviktigt att man sitter i ett kallt och dragigt hus för gör man inte det så får man fuktskador på vinden.

Hur i h&/#%vete hänger det ihop?


Som så ofta är Google min vän och hon säger att ventilationen gör att den varma och fuktiga inomhusluften tar rätt väg ut ur huset. Ventilerar man inte kryper luften ut där den kan vilket inte alls sällan är upp till den kalla vinden och där kondenserar den och orsakar skador på insidan av taket och takstolarna m.m.

Kul...

Varför vet jag det då?

Jo jag noterade någonting som påminde om vattenringar på vinden och bestämde mig för att plocka fram min fuktmätare och klart som korvspad var det runt 20 % fuktkvot på sina ställen där uppe.

Panik!

Så Google gick varmt ett tag och den enklaste lösningen på problemet jag kunde hitta var att vi gjort någonting för att förändra balansen. Jag skulle gissa mig till att vi inte eldar på lika mycket som föregående ägare vilket innebär att vinden blir lite kallare än den har brukat bli.

Kombinera det med att vi har varit väldigt mycket hemma eftersom det varit pandemi m.m. och att jag dessutom anser att torktumlare är en vansinnig lyx som endast får användas i undantagsfall. Bäddat för katastrof med en familj som dels hängtorkar tvätt och dels lagar mat själva, från grunden.

Jag tror det har blivit lite mycket fuktig luft för vinden att hantera.

Att de tidigare ägarna byggde ett allrum på vinden och då inte valde att sätta en ångspärr för att täta klimatskalet gör det ju inte mindre troligt att all den fuktiga luften tar sig ut på vinden.

Så ventilationen är justerad för att köra på lite extra, avfuktare införskaffad för att kunna torka tvätt hängandes och jag har börjat se över möjligheterna att sätta en ångspärr där det inte finns en. 

Dock fick jag rådet av en god vän att försöka göra gällande den "dolda fel"-försäkringen som tecknades på huset eftersom det är ett ganska uppenbart fel att inte bygga med ångspärr så vi får väl se vad som händer.

Den ökade ventilationen kommer innebära en ökad uppvärmningskostnad men det får väl vara okej för att förhindra rötskador och mögel på vinden.

Har jag glömt någonting?


6 kommentarer:

 1. Ingen aning om du glömt någonting. Jag har inget hus (ännu) men ska men ska ta över föräldrahemmet om några år och kan inte så mkt.

  Det jag vet är att om man har ett gammalt hus (1970-tal i mitt fall) som är friskt och fungerar men med väl hög energiåtgång ska man veta vad man gör innan man börjar energieffektivisera då det annars blir problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hunnit lära mig ungefär lika mycket. Jag förstår det som att om jag bara får ordning på det som är just nu borde jag kunna sätta 10 cm extra isolering på vinden utan problem men vi får väl se :-)

   Radera
 2. Det beror ju på vad det är för sorts hus du har och vilken typ av ventilationssystem. Kortfattat bör det ju alltid finnas en värmeväxlare med i bilden, då det går att återvinna energin i den varma inomhusluften, som annars bara försvinner. I ett äldre hus med självdrag får man ändå bita i det sura äpplet och ha flöktar i alla fall i badrum och kök, annars blir det unket där. Inget för den som är rädd för höga elpriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har mekanisk frånluft och precis just nu får jag nog överleva utan värmeväxlare men det ligger på min önskelista inför framtiden för jag håller med om att det är en mycket rimlig investering att göra.

   Radera
 3. Jag kan som relativt nybliven husägare rekommendera Netatmo väderstation. Att ha sensorer i utsatta utrymmen ger bra koll på klimatet i form av temperatur och fuktighet. Avfuktare på vinden låter vettigt iaf, lycka till med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande vad grejer det finns :-) Tack för tipset. Det blir att önska sig i julklapp :-)

   Radera