onsdag 5 oktober 2022

Solpaneler på radhus?

Jag tror inte jag är ensam om att fundera på vilka elbesparande åtgärder som går att göra nu när vintern står för dörren och elkrisen gör att elpriset är många gånger högre än vi är vana vid.

Jag har exempelvis funderat på att sätta upp solceller på taket.

Jag frågade ett gäng grannar varför det inte fanns en enda solcell i området och de hade ingen aning. Jag googlade runt och räknade på återbetalningstakt och höll på tills jag stötte på en hemsida som nämnde den högst väsentliga informationen att brandskyddsreglerna kanske kräver att det är minst 2,5 m till närmsta brandvägg.


Det lät jobbigt så där slutade jag googla och sedan dess har jag bara sporadiskt funderat på solceller.

Dock har jag sett flera artiklar om folk som har satt solceller på radhus så det måste vara möjligt och tillåtet. Frågan är bara vilka regler som gäller och hur man tar reda på det?

Eftersom jag står lite och stampar så tänkte jag passa på att fråga er som läser här om ni har några insikter i ämnet som kan hjälpa mig? Var kan jag hitta informationen jag behöver?

För det är ingen tvekan om att det skulle kunna vara värdefullt även om taket är litet. Jag har nästan perfekt norr/söder-läge och även om vi bara kan installera ca 4,5 kW i söderläge skulle vi kunna komma upp i runt 10 kW totalt om jag räknar rätt och med investeringsstöd samt det faktum att större anläggningar kostar mindre per installerad kW så skulle vi kunna få en IRR på 7-8%. 

Det är inte jättehögt men det borde kunna öka värdet på fastigheten också och återbetalningstakten är räknat på ett ganska normalt elpris. 

Ser vi elpriser på genomsnitt 3-5 kr/kWh över ett år kommer IRR bli avsevärt högre och skall man vara sådan så skulle jag sätta varenda krona jag ägde och hade i en tillgång där jag visste, utan tvekan, att jag skulle få 8 % avkastning om året.

Så... Kan du hjälpa mig?

Får jag installera solceller på radhustaket? Vet du någonting annat som kan hjälpa mig?

4 kommentarer:

  1. Har en granne som tittar på det i radhus, har haft två firmor ute och en tredje på väg. Citerad ca 250k för installation samt ett 10kWh batteri från första firman, andra har inte kommit tillbaka ännu. Det som är värt att ha i tanke är att säljspriset på el är inte samma som vad du betalar för el själv (och ingen firma låter dig kvitta el produktion mot vad du använder från vad jag vet) och du kommer antagligen behöva byta elavtal för att få sälja tillbaka också. Det andra är att elen inte produceras jämnt över tid, du får inget i princip under vintern och mycket i juli så du måste planera din IRR därefter angående elpriser (där av batteriet då min granne tänkte gå på tim pris och ladda upp det på natten). Det finns också regler om jag mins rätt på hur höga och vinklade de får vara (i vårt fall har husen en liten vinkling så blir inte lika bra effekt som ett vinklat tak) men det är något din kommun bör kunna svara på åt dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för din kommentar. Det låter som att jag skall ringa både nätleverantören och byggnadsnämnden här i stan för att se om vilka regler som gäller i den här lilla staden :-)

      Radera
  2. Jag passerar 2 radhuslängor (äldre ganska små och enkla) på väg till jobbet. I den ena verkar de kommit överens om att byta till plåttak. Men på den andra är det papptak av olika modell och skick. På ett av dessa radhus finns det en mindre solcellsanläggning. Pratar om Stockholms kommun om det har någon betydelse.

    Har själv börjat titta lite på solceller till mitt framtida FIRE-boende (föräldrahemmet i Småland). Har ett perfekt södertak på ca 55 m2 som borde kunna utnyttjas till över 80%. Avtalen för köpa och sälja el är en egen gren och något att sätta tänderna i. Det finns just nu skattereduktion, nätnytta när man skjuter ut el mm. Batterier för att lagra på dan och konsumera på natten osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är en djungel. Skall bli kul att höra om du sätter solceller dit du flyttar :-)

      Radera