onsdag 26 oktober 2022

Tätat fönstren

Det här jädra elprissnacket överallt har fått den här gamle snåljåpen att hitta på saker jag aldrig tidigare brytt mig om.

Helt plötsligt har jag fått för mig att undersöka kvaliteten på fönsterlisterna.

Det borde jag inte gjort.

Tätningslisterna var de samma över hela huset och var i något styvt gummi. Jag är benägen att tro att de har suttit där sedan huset byggdes för den som målade om fönstren senast valde att måla lite på listerna också.


Det finns fler tecken på att de är gamla. Exempelvis att flera av dem fnasade sönder när jag drog loss dem eller att det bara finns en enda uppsättning häfthål i fönstren.

Google talar om för mig att gummilister skall bytas ungefär vart 5-7 år och inte vart 50-70e år. Det borde således vara dags nu.

230 kr senare är jag stolt ägare av 48 meter tätningslist och ett par dagar senare har jag fullt en soppåse med riktigt gamla lister och fönstren skall nu i teorin vara tätare.

Varenda 10 i topp-lista över enkla åtgärder för att spara energi säger att det kostar några hundringar men sparar några tusenlappar så nu hoppas jag att tusenlapparna snart börjar synas eller att golven åtminstone blir lite varmare.


3 kommentarer:

 1. Snyggt gjort. Otäta fönster ingår dock i ventilationssystemet i gamla hus så för tätt får det inte bli.

  Allvarligt, detta är något jag funderar på om/när jag byter ut 2-glasfönstrena i min framtida FIRE-villa. Men nya lister är nog inget problem, för det jag har bytt i det där 70-talshuset i alla fall 2 gånger och pappa någon gång till.

  Det hade varit intressant att låna en värmekamera en kall dag och ta ett varv i huset.

  Har du koll på dina vattenrör, https://gds.se/spara-energi/isolering/rorisolering-snabba-pengar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag konstaterade att det var lite svårt att kontrollera ventilationen och upplever att det har blivit lite bättre de dagar den här isoleringen varit på plats.

   Det är jättelätt :-)

   Vattenrören låter för bra för att vara sant. Jag måste googla det och se om jag hittar fler källor för stämmer det där kommer jag ha en del spännande jobb framöver :-) Stort tack för att du riktar mina blickar åt detta håll :-)

   Radera
  2. Wow... det ser ju ut att stämma... problemet är att jag inte har alls mycket utanpåliggande rör som skulle gå att isolera tyvärr. Det är bara någon meter i tvättstugan och ett dåligt isolerat ventilationsrör på vinden vilket jag redan planerat att åtgärda. Resten är gömt i väggarna.

   Radera