lördag 30 juli 2022

Gör egen sylt

Som jag nämnde sist har jag köpt en hel del jordgubbar den här sommaren och jag tänkte med det här blygsamma inlägget försöka övertala er om att det kan vara en bra idé att göra egen sylt.

Nu råkar vi konsumera en hel del sylt så är du en person som inte har någon användning för sylt kan du ju skippa det här inlägget men det finns flera olika bra anledningar att göra egen sylt.


Dels är det ett bra sätt att konservera och ta tillvara på råvaror som är av aningen lägre kvalitet än prima. Det är fruktansvärt onödigt att slänga hälften av jordgubbsasken bara för att jordgubbarna i botten är lite mosiga.

Kvaliteten på sylten är dessutom helt överlägsen köpt sylt nästan oavsett märke.

För att illustrera det hällde jag upp en matsked av min hemgjorda sylt och en matsked av Bobs jordgubbssylt och tog en bild en molnig dag.


Om du till äventyrs inte kan gissa dig till vilken som är vilken kan jag säga att den övre är den jag gjort. 

Den är mycket rödare och oerhört mycket mer smakrik. Det är dessutom ofantligt lätt att göra.

Allt som behövs är jordgubbar, socker och värme. Det är fördelaktigt om man petar i lite citronsyra eller citronjuice också och eftersom det är just jordgubbar så kan det behövas extra pektin.

Så för att inte helt spåra ut och springa och köpa pektin kan man med fördel göra så att man passar på att göra äppelpaj samtidigt som sylten. Äpple innehåller nämligen ganska mycket pektin och skalet är där det finns mest. Man tvättar sina äpplen och skalar dem. Skalet skickar man ned tillsammans med ett kilo jordgubbar och ett halvkilo socker och ett par matskedar citronjuice i en kastrull.

Koka i några minuter tills sockret löst sig, jordgubbarna går att mosa litegrann och det bildats ett skum på ytan. Ta bort skummet med en slev och låt sylten svalna. Ta bort skalen från äpplet. Klart.

Det går också att bara välja att peta i bitar av ett äpple i mixen så borde sylten stelna och det kommer ändå inte smaka särdeles mycket av äpple.

Priset kan man också motivera.

Jag köpte jordgubbar för ungefär 20 kr/l vilket blev ungefär 40 kr/kg (lite mindre för det var generösa liter. Det försvinner lite när man plockar bort det gröna på gubbarna men eftersom jag fick lite mer än ett halvkilo per liter går det jämt ut.

Socker kostar sällan mer än 8 kr/kg och citronsaft på flaska kostar mindre än 2 kr per syltrecept.

Priset på ovanstående recept blir således ungefär 35 kr/kg.

Tittar jag på Willys får jag betala 36 kr/kg för Bobs lättsockrade i refill vilket väl är den variant som kommer närmast (av de relativt billiga) med sina 42 % jordgubbar. Vill man ha mer jordgubbar i får man betala mer.

Således vill jag hävda att man genom att göra egen sylt bidrar till ett hållbarare samhälle där det man äter har högre kvalitet än det mesta man kan köpa samtidigt som ekonomin mår bra av det också.

Gör du egen sylt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar