onsdag 27 juli 2022

Halvårsuppdatering

Det första halvåret av 2022 har bjudit på en svag utveckling på börsen. Kombinera det med föräldraledighet och deltidsarbete, byte av jobb m.m. så blir den ekonomiska situationen ganska trist.

Det är i stunder som denna jag lyssnar lite extra på exv Avanzas sparekonom Niklas Andersson. I ett gäng poddavsnitt och blogginlägg har han försökt trumma in att risken sänks på börsen när den faller.

Det är ett ganska generellt uttalande och det kräver att man investerar brett och på lång sikt men det brukar han också vara tydlig med.

Det handlar så klart om att det finns mer potential om man köper värdepapper till ett lägre pris än till ett högre.


Sen kan man givetvis spekulera i om det är rea nu eller om vinsterna skall ned mycket så att det kommer se ännu sämre ut om ett halvår.

För familjen AvL och i synnerhet Herr AvL är nedgångstider möjligheter. Jag försöker så långt det är möjligt att öka mitt sparande när börsen går ned och ju mer det går ned desto mer försöker jag spara.

Det breda svenska börsindexet stängde på -27,5 % och AvL Index vilket innehåller en rejäl portion global och en skvätt räntor stängde ned 21,8 % för i år.

Portföljen klarade sig förhållandevis väl med detta i åtanke eftersom vi "bara" backade 13,4 %.

Det är fortfarande mer pengar än jag kommer tjäna på att jobba i år men sett till vårt sparande behöver vi inte gå längre bak än 12 månader för att hitta senast portföljen var värd det den är idag.

Tack vare lite extra slantar in på kontot under sommaren har sparandet också vänt från minus till plus för året och med ett lugnare shoppingtempo får vi hoppas att hösten blir ännu bättre och att detta kan innebära att vi kan få en stund på oss att ackumulera fler andelar till lägre priser.

Jag lyssnade på någon dysterkvist till poddare som föreslog att det här skulle kunna vara en av de där börsnedgångarna som inkluderar en rejäl lågkonjunktur och penningpolitiska svårigheter m.m. och att vi kanske är tvungna att dras med den här trista börsstämningen i runt tre år innan det vänder.

Riktigt så negativ är inte jag samtidigt som vi är i ett skede av vårt sparande då det hade varit ganska perfekt för oss givet att vi inte får en kris som hotar det ekonomiska systemet.

Så länge vi långsiktigt har liknande förutsättningar som innan krig, pandemi m.m. så skulle en tre år lång sur börs mest innebära att vi får tre år extra på oss att spara så mycket vi kan innan börsen tar ett glädjeskutt och våra pengar inte längre räcker lika långt.

Den som lever får se men än så länge njuter vi av sommaren, att vi har klarat oss relativt väl på börsen det senaste halvåret och att vi har jobb och hälsa i behåll även i de här tiderna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar