onsdag 10 november 2021

Det tar bara fyra år att förstöra ett barns humor

Har jag nämnt att vi kommer från Göteborg? Visst är det så att vi precis flyttat från denna vackra stad som på alla sätt kan anses vara Sveriges framsida men i själ och hjärta kommer jag nog alltid vara Göteborgare.

Det torde också vara ganska välkänt att Göteborg internationellt anses vara ordvitsarnas globala huvudstad även om den jag känner som är obestritt bäst på ordvitsar härstammar från det regniga Borås.

Med det i åtanke vill jag i det här inlägget berätta en liten anekdot från familjen AvLs liv.

Den äldsta dottern, Joy, är nu 4,5 år gammal och på alla sätt ganska intellektuellt välutvecklad för sin ålder (om pappa själv får komma med analysen) men häromdagen överraskade hon både mor och far när det var dags att byta om till pyjamas.

De nedan refererade byxorna

Joy: "Behöver jag lägga de här byxorna i tvätten?"
Fru AvL: "Nej du har ju bara haft dem några timmar."
Joy: "Men de är ju fläckiga?"

...

Fru AvL: "Var det där ett skämt?"
Joy: "Ja!"

- Bryt -

Som far är jag så stolt. Det finns oerhört många anledningar att vara stolt över det där barnet och en av dem är en påtaglig intelligens som ibland visar sig som en överlagd, men helt oväntad ordvits från en person som egentligen inte borde klara av att leverera en sådan. 

Visst är det fantastiskt med ordvitsar? Har du några bra exempel?11 kommentarer:

 1. En av de bästa jag hört, hoppas det är okej att nämna ett firmanamn, är tvillingarna som har en flyttfirma som heter "Lika som bär" =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh... den var ju helt fantastisk. Så många lager på den löken :-)

   Radera
 2. Min bror, på den tiden ett halvår äldre än Joy eller så, lyckas irritera vår syster, 9 år äldre än honom.
  Syster, argt: "Om du inte skärper dig klipper jag till dig!"
  Bror: "Det kan du inte för du har ingen sax."

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Det kan bli så roligt när barnen tolkar saker bokstavligt... Tack

   Radera
  2. Mina barn sprang omkring och jagade varann och skrek "Jag ska mörda dig!". Jag sa åt dem att inte säga så, och fick svaret "Men vi leker mördarsniglar..."! Ridå.

   Radera
 3. Ha ha, alltid lika roligt att läsa om barn som säger eller gör roliga saker.
  Jag skaffade mig en liten inbunden antekningsbok där jag skrev ner roliga saker som mina ungar sade/gjorde under deras uppväxt. Den har jag fortfarande kvar som ett lexikon för underbara minnen.
  En gång satt två av dem en regning kväll och tittade på TV. Det var tävling i hästhoppning. Jag frågade vad de tittade på och då utbrister den minsta: -Vi kollar på när hästarna hoppar höjdhopp!
  Under en resa passerar vi Hallandsåsen med flera stora vindkraftverk. Minstingen frågar vad det är för något och jag förklarar. Efter en stund kommer det nya vindsnurror längs med vägen och då utbrister hon: -Titta pappa, där är fler sådana där vindrutetorkare!

  Klassikern är när äldsta barnet knäckte läskoden hemma när vi satt och övede. Hon pekade på ett kvitto som hängde på en anslagstavla, H&M och så undrade hon vad den där bokstaven i mitten ( & och tecknet) var för något. Jag förklarade att det uttalas och. Ja ha, då står det Hochem på den lappen sa hon. Ja det var ju sant, hon läste det som ett ord för bokstäverna satt ju ihop. Just då var det inte läge att rätta till felet utan mer berömma för att hon löste uppgiften.

  Jo det finns lite att ösa ur som sagt....

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fantastiskt. Jag har länge funderat på att skaffa en sådan där bok men det har inte blivit av. Många utav orden minns vi ju fortfarande som det att Joy ville ha en Skejpopep från det att hon nätt och jämnt kunde prata och nu när hon fyllde år fick hon sin skejtboard som hon önskat sig :-)

   De växer upp för fort :-)

   Radera
 4. Sonen sa till sin moster - Jag drömde om dig i natt, kommer du ihåg det?

  Klockrent ur ett barns perspektiv, eftersom hon var med i hans dröm måste hon ha drömt samma sak

  SvaraRadera