lördag 13 november 2021

Vatten är för billigt

Nu skall jag åter igen väcka en fråga från ett perspektiv som, skulle någon lyssna på mig, skulle kunna skada mig och min ekonomi men vatten är för billigt.

Nu pratar jag så klart inte om flaskvatten med pyttelite kolsyra och artificiell citronsmak i. Sådant vatten är för dyrt oavsett vilken sort du köper utan jag pratar om svenskt kranvatten.


Jag har precis hamnat i en boendesituation där vi betalar för kommunalt vatten enskilt och jag konstaterar mycket snabbt att Sverige har ett överflöd av vatten.

Det finns ingen annan förklaring än utbud och efterfrågan (förutom möjligtvis statliga subventioner/regler) som kan förklara varför vatten är så billigt här.

Om jag lyckats läsa kommunens taxa korrekt kostar det ungefär 1800 kr per år i fast avgift och 37 kr/kubik man förbrukar. 

Det skiljer sig åt mellan kommunerna men enligt svensk vattens taxegenomgång hamnar literpriset för en normalfamilj i villa på 5,50 öre och i lägenhet ca 3,85 kr/l.

Tydligen använder en genomsnittlig villafamilj 150 kubik vatten per år så totalt lägger man då 8250 kr per år på vatten. I vår kommun borde vi komma undan en tusenlapp billigare.

Men det är på allvar en löjlig summa för att samla ihop vattnet, underhålla ledningssystemet, pumpa ut det på behovsbasis, samla upp spillvatten och rena det igen. Allt det för 5 öre per liter.

Den som tycker siffror är kul kan gotta sig i att veta att vattenkostnaden för en normal dusch landar på 1,80 kr. Ett bad hamnar på 7,50 kr och en maskin tvätt kostar 2,50 kr.

Vi förbrukar i genomsnitt 30 liter per dag på att spola i toaletten. Det betyder att vi bokstavligt talat spolar ned 550 kr per år... 

Jag vet inte vad jag vill säga med det här egentligen. Kanske att en läckande toalett kan dra upp till 400 000 liter vatten per år i onödan vilket då kan kosta 20000kr. Att köpa en ny toalettstol kostar 2000 kr så på lite drygt en månad har du sparat in kostnaden av en ny stol.

Eller så vill jag bara påpeka att om vi vill få till hushållning med vatten kommer det sannolikt krävas en prisökning.


6 kommentarer:

 1. Prisökningen kommer nog inom sin tid. Se bara te.x. vattenbristen i Båstad varje sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det tvivlar jag inte på och givetvis tycker jag om att slippa betala det vatten borde kosta men...

   Radera
 2. Intressant frågeställning. Vatten är som du är inne på billigt i Sverige eftersom utbudet av rent dricksvatten är bra och man löper låg risk att få slut på grundvatten/akvifer. Det räcker med att titta på USA där risk för vattenbrist är en större utmaning i delar av landet än i Sverige och i flera europeiska länder är kalkhalten i vattnet såpass hög att man köper reningsanläggning eller vatten på flaska. I Sverige är det främst dålig planering och underinvestering i VA-infrastruktur som är orsaken även om det även finns öar med ganska lite grundvatten där det kan ta slut sommartid. Skulle för många anlägga en pool som verkar populärt finns nog risk i tätorter också.

  I BR/HR-föreningar går det att sätta incitamentsprogram för att spara vatten. De gjorde ett intressant experiment i Göteborg för några år sedan och det visade sig att pensionärerna som var sparsamma med vattnet blev glada då de sparade pengar jämfört med vad de tidigare hade betalt i schablonavgift till hyran (antagligen omvänt för barnfamiljer). Skulle personligen tycka att det var en bra grej då jag nog också förbrukar under genomsnittet och också skulle få lägre boendekostnad på ett sådant initiativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju precis flyttat från en brf med starkt motstånd mot individuell avräkning på vatten och efter några månader i det nya huset kan jag konstatera att vi vid normal förbrukning använder 25-40% mindre vatten än genomsnittsfamiljen. Och då har vi varit hemma allihopa. Tänk när man börjar jobba och träna m.m. utanför hemmet 😁

   Radera
 3. Det finns gott om vatten i Sverige. Allmänn vattentjänst är därför lite säregen. Mig veterligen den ända tjänst/vara man kan få restitution på ifall man har onormalt hög förbrukning (typ efter vattenläcka).
  Är nog inte lika lätt att få det med elbolaget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är något fint med att vi skyddar invånarna men ja visst är det märkligt

   Radera