Nu ämnar jag bryta mot reglerna igen och skriva om en flaska whisky jag precis har förälskat mig i.
Jag är generellt oerhört förtjust i de absolut mest rökiga whiskysorterna man kan uppbringa men på äldre dagar har jag fått en försmak för smakrika, sherrylagrade whiskysorter som exv Glendronach, Macallan, Benriach och Aberlour även om jag tycker att Macallan har spenderat lite väl mycket pengar på marknadsföring varför priset oftast är lite väl ansträngt för en god whisky men där man får mer spänning och dramatik i glaset för en billigare peng om man väljer något av de andra destillerierna.
Den är ettrigare och spritigare än den rundare och mer försiktiga och balanserade sextonåringen men den höga styrkan klarar av att bära väldigt mycket. Doften räcker en evighet och förmedlar en hel julhelg av torkade frukter, fruktkakor och subtila julkryddor som kanel och pomerans.
Med lite vatten smakar den mindre stickigt och balanserar mer. Det finns en hel del bra, mörk choklad och lite kaffetoner insprängt i all frukt och om jag får lov att gå ut på plankan en aning tycker jag mig hitta försiktiga toner av något litet rökigt även om det säkert bara är önsketänkande.
På det hela taget är det här en mycket angenäm whisky och priset på 679 kr härstammar nog mer från att det är så mycket alkoholskatt än från att det är en högt prissatt whisky.
Skulle jag rekommendera en skulle jag ändå föreslå att man börjar med att beställa en sextonåring för 629 kr eller kanske provar tolvåringen för blygsamma 414 kr. Det är inte riktigt lika mycket kraft i den senare men om man inte är säker är det ett alldeles utmärkt startnummer.
Vad har du helst i glaset?
Aberlour a´bunadh var den första whiskyn jag någonsin drack över 41%. Smaken man får med högre alkohol gjorde att denna flaskan alltid kommer ha en plats i hjärtat.
SvaraRaderaDet är fantastiskt vad några extra procent kan driva i smak. Synd att golvet är satt så lågt som 40% bara
RaderaBara pga detta blogginlägg ska jag ta mig en abunadh. Brukar dock slå in en hel del vatten i. Tycker smaken utvecklas till det bättre då.
SvaraRaderaSkål!
Jag brukar fukta läpparna några gånger med ospädd innan jag droppar i lite vatten men annars lika...
Radera