lördag 14 augusti 2021

Jambalaya - Kreolsk pytt i panna

Pytt i panna är ett enastående sätt att hantera rester från tidigare måltider. Några kokta potatisar, en korvbit, helgens grillade kött och några skrumpna morötter så har man en svensk klassiker.

Men vad gör man om man inte har dessa rester?

Ris och lite tacofärs kan bli en gratäng och den grillade kycklingen kan med fördel bli en jambalaya. Jambalaya är en klassisk amerikansk risrätt som härstammar från New Orleans och är en stapel i det kreolska köket.

Jambalaya


En klassisk Jambalaya liknar den spanska Paellan i det att den oftast innehåller kyckling, skaldjur och kryddig korv vid sidan av ris och grönsaker.

Jag hittade ett recept med köttfärs och kassler som jag tycker passar bättre som kylskåpsrensning men det viktiga i sammanhanget är kryddningen.

Tomatpuré, curry, salt, peppar, paprikapulver och olika löksorter kryddar upp det mesta. Klart att du kan stoppa i nyköpt korv och kyckling men du kan lika gärna slänga i renset från kycklingskrovet från helgens middag och slantar från de grillade korvar som ungarna inte orkade äta upp.

Ingen märker att det är rester om man kryddar ordentligt och fräschar upp rätten med lite grönsaker.

Har du några tips på resthantering?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar