onsdag 27 januari 2021

Northview blev Northview

För lite drygt fyra år sedan köpte jag en liten slurk i det kanadensiska fastighetsbolaget Northview Apartment REIT och i november 2020 löstes aktierna in eftersom en stängd fond köpte alla fastigheterna.

Jag vet att man kunde begära att få den nya fondens andelar i utbyte mot sina aktier men jag lyckades aldrig lista ut om denna möjlighet gällde mig i Sverige och i så fall hur jag skulle göra för att få till det så jag lät tiden gå och hoppades på det bästa.

På fyra år växte min initiala investering med 109 % inkl utdelningar vilket är ett CAGR på hela 19,45 %. Synd bara att det var en mycket liten investering. Jag köpte aldrig mer för jag tyckte hela tiden att aktiepriset steg mer än fastigheterna rimligtvis borde klara av att rättfärdiga men jag hade fel.

I mars 2020 och senare i augusti dubblade jag innehavet men då handlade det om att jag var ganska säker på inlösen och jag kunde räkna på en rimlig avkastning. Den "rimliga" avkastningen visade sig bli hela 44 % så det här var ett riktigt bra innehav för mig och jag har på senare tid insett hur bra det faktiskt kan vara med bostadsfastigheter...Så vad göra när innehavet löses in?

Fonden som köpte fastigheterna och sedan noterade sina andelar går inte att handla på Avanza men det är tydligen inte för att man inte får handla med den fonden utan förmodligen bara för att Avanza inte orkar se till att vi kan köpa fondandelar. 

Men jag är inte den som är den. Nordnet har nämligen den nya fonden på sin plattform så efter lite läsning bestämde jag mig i julas för att köpa lite Northview canadian high yield residential fund (NHF.UN). Tyvärr var jag lite sen på bollen så jag kom in på 13,50 CAD och eftersom planen är att dela ut runt 10 % förväntar jag mig verkligen ingen våldsam värdeökning men om det alls är möjligt att få 10 % direktavkastning på kanadensiska bostadsfastigheter under några år kommer jag skratta hela vägen till banken.

Jag tycker det är lite kul och exotiskt att ha fått tillbaka de här husen så nu skall här läsas så att jag för en gångs skull kan få bli lite bekväm med ett innehav på andra sidan pölen.

5 kommentarer:

 1. Fick du också kanadensisk källskatt på hela inlösensumman? Det fick jag, och nu funderar jag på om, och i så fall hur, man kan kräva tillbaka den. Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det ligger en skatt på notan men jag har bara förutsatt att Avanza löser det eftersom aktierna låg i en KF men jag kanske får ta och fråga...

   Radera
 2. Jag har frågat Avanza, och fått följande svar:

  "Kanadensiska skatteverket har gjort bedömningen att denna fusion är föremål för utländsk källskatt, investerare som är skattskyldiga utanför Kanada har därför debiterats skatt på transaktionen. Skatten är något som du själv får försöka söka tillbaka tyvärr."

  Skatten drogs ju på hela försäljningssumman utan hänsyn till vinst eller förlust, så det känns helt orimligt att man ska behöva betala den tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du aktierna i en KF? Jag tänker att jag får försöka ta tag i det där då fort det lättar upp lite på jobbet. Jag lovar att uppdatera här om jag får reda på någonting och du får jättegärna hålla mig uppdaterad om du hittar någonting mer också. Tack

   Radera
 3. Ja, jag hade aktierna i en KF i Avanza. För mig handlade det om 6000 kr, så det känns värt att göra ett försök i alla fall.

  SvaraRadera