lördag 16 januari 2021

En acceptabel vegetarisk burgare

Generellt är jag inte mycket för att laga mat som skall ha kött i sig på ett sätt så att det blir vegetariskt. Eftersom jag äter kött föredrar jag att äta kött när det är en rätt där det rimligen blir bäst med kött. Exv rotmos med fläsklägg eller stekt fläsk och bruna bönor. Det går liksom inte att byta ut köttet och behålla själen i rätten. 

Då föredrar jag att istället laga vegetarisk eller vegansk mat som som är naturligt fri från animalier men ibland går det att hitta ett mellanting. Burgare är en sådan sak där det går att slänga in någonting annat mellan två brödbitar och få en hygglig måltid även om det man har mellan bröden inte är mald kossa.

Oftast föredrar jag att steka ett par bitar haloumi och kalla det burgare och jag skulle aldrig få för mig att köpa ett helfabrikat växtprotein för att jag ville ha en vegansk burgare men fru AvL hittade ett recept hon ville testa från Jamie Oliver så en dag för några månader sedan testade vi.


Brilliant Veggie Burger

Bilden ovan är från receptet för jag glömde fota mitt alster men jag tyckte det blev helt okej. Det blev stora, "köttiga" (dvs stabila pjäser med ordentligt med tuggmotstånd) biffar med bra smak.

Nästa gång har jag lovat att jag skall göra den veganska majonnäsen som också finns i receptet men för vår omgång blandade jag helt vanlig majonnäs med lite chipotlepuré och smetade på. Mumma.

En annan sak som var bra var att det gick alldeles utmärkt att värma puckarna dagen efter vilket vi gjorde med lite mos och några tomater och som av en händelse fotade jag det (en estetiskt ganska tråkig lunch men helt okej i smak).


Den var klart godare än jag förväntat mig och en helt hygglig burgare. Testa vet ja...


2 kommentarer:

 1. Det här var verkligen ett trevligt recept! Tycker personligen att veg-burgare på ärtor/majs/bönor och liknande är de godaste och beklagar att Max tog bort dem ur sitt sortiment. Blir ett bokmärke och ska testa vid tillfälle!

  Fin vegans majonnäs också för en som inte är ett fan av vanlig majonnäs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade helt missat att Max hade en sådan.

   Jag är inte heller något fan av majonnäs egentligen. Använder mycket hellre syrade mejeriprodukter typ creme fraiche men jag måste testa den här vid tillfälle... 😀

   Radera