lördag 25 juli 2020

Marinerad flankstek, gräddstuvad mangold och rostade kikärtor

Nu har jag experimenterat riktigt ordentligt.

Den här säsongen är min upplevelse att fläsket inte varit riktigt lika billigt som vanligt men däremot har fisken och nötköttet varit ganska billigt om man jämför. Jämför med sig självt alltså. Fläsk är fortfarande fläsk och en billig flintastek får man för 40 kr/kg men en krokdragen torskfilé har jag nog aldrig sett billigare än 89 kr/kg.

Men under den här säsongen har jag också sett att det blivit poppis med olika styckningsdelar av oxbringan och flank- & flapsteak har ibland gått att få för en hundring kilot även om den kommit från Sverige.

Inte måltiden beskriven i texten

När den varit nere på hundringen har jag köpt på mig och vakuummörat i kylskåpet tills jag velat ha det. När det är dags att använda behöver man egentligen inte göra så mycket med det men jag brukar blanda torkad rökt paprika, salt, nymalen svartpeppar och kanske lite torkad oregano som jag gnider in köttet med innan jag grillar det. 2-4 minuter, vänd 90 grader på grillen, 2-4 minuter till, vänd till andra sidan och upprepa. Låt vila under skydd i en kvart. Skär mot fibrerna, ganska tunna skivor.

Till detta kan man med fördel servera lite nypotatis eller varför inte mina experiment.

Rostade kikärtor

Jag visste inte att det var en grej men en kompis till mig hällde av en burk kikärtor och rostade dem i varm, torr panna i ca 5 minuter med lite spiskummin, rökt paprika, rökt chilipulver och lite svartpeppar. De här kikärtorna la han sedan på en bädd av mosad avokado och strösslade alltihopa med lite färsk koriander och hackad salladslök. Det var inte äckligt.

Gräddstuvad mangold

Som jag skrev för ett tag sedan har jag fått ganska mycket mangold på lotten i år. Efter lite experimenterande konstaterade jag att om man förväller den får man bort lite av bitterheten (jag använder bara bladen. Tydligen skall man kunna använda stjälken ungefär som sparris men jag uppskattar inte smaken).

I stekpanna slänger man riven ingefära och finhackad vitlök. Ungefär lika mycket av varje så kanske en tumme ingefära och 2-3 klyftor vitlök. När detta har mjuknat lite häller man på en full panna mangold vilket kanske är en halvliter pressad och förvälld mangold. Detta blandar man tills allt blivit ordentligt varmt. Krydda med salt och svartpeppar.

När man kommit så långt häller man på ett par dl grädde och beroende på hur kladdigt/såsigt man vill ha det kan man låta det koka upp eller koka ned till kräm. Jag har använt hela kalaset som en blandning mellan sås och kolhydratalternativ.

Testa vet ja. Smaklig spisS


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar