torsdag 11 juni 2020

Förhandla bolån

Jag är helt övertygad om att det finns folk som tycker att det är skitenkelt att förhandla om saker generellt och att bolånet inte är konstigare än annat men jag avskyr att förhandla.

Nu är det efter två års bunden ränta dags för oss att förhandla igen och det är inte en bra tid för det just nu. Räntorna hör ökat en hel del de senaste månaderna men vår nuvarande ränta är också så mycket lägre än rörlig ränta att jag inte är särdeles sugen på att låta räntan flyta i ett halvår i förhoppning om att räntan skall sjunka igen.Dilemma.

Men det är bara att bita i det sura äpplet och ta tag i det här för ingen annan kommer göra det åt mig. Fru AvL är ännu mindre sugen på en förhandling med banken så herr AvL spottar sig i näven och spatserar ned till den digitala banken.

Erbjudandet jag fick var 0,16 % högre än det vi lämnar om vi binder på 1 år. Det är inte så illa pinkat med tanke på att det fortfarande är mellan 0,3-0,7% bättre än andra erbjudanden oavsett bindningstid.

Kvar återstår dock förhandling med två storbanker men jag hyser inga vansinniga förhoppningar om att de förhandlingarna kommer leda till någonting.

På det hela taget är jag ändå ganska nöjd. Räntan kommer i värsta fall bli några hundringar mer i månaden än vi haft men det kan vi leva med...

Är du bra på att förhandla boräntan?


8 kommentarer:

 1. Nää
  Snarare är jag en katastrof som förhandlare...
  senast gick det så här https://fattigbonddrang.blogspot.com/2019/01/

  Ha en trevlig helg.
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Alla kan inte vara kassakor för bankerna...

   Radera
 2. Min erfarenhet är att det inte är själva förhandlingen som avgör, utan att man har tålamodet att ansöka till så många banker som möjligt. När du har fått ditt första bud, gå till nästa och fråga ifall de kan erbjuda bättre, om de erbjuder bättre, gå tillbaka till de tidigare bankerna och fråga ifall de kan erbjuda bättre än det nya lägsta etc....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Jag har sällan behövt gå särdeles långt för att veta att jag fått någonting jag kan vara ganska nöjd... Sist fick jag en ränta hos den bank vi började med som var 0,8 % bättre än de två andra jag försökte med och då var det liksom ingen ide att gå vidare :-)

   Radera
 3. Ha en strategi för vilken ordning du går till bankerna. Kanske den som traditionellt visat sig förhandlingsvänlig först, sen den du ogillar mest, och avsluta hos den du helst skulle vilja ha. De är inte lika, kan bli olika kinkiga i händelse av kris eller livshändelser. Och som Malmoiten sa: gå till många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips. Jag har krokar ute hos fem just nu och har kollat hos ett gäng som har beräkningsunderlag på webben. Om det hos dem diffar för mycket brukar jag inte bry mig för det verkar ganska tydligt att de inte vill förhandla. Exv SBAB, Scandiabanken mfl...

   Radera
 4. Räntan är inte allt, bra service, stabila och bra appar och webbsidor samt eventuella andra fördelar är inte att förringa. Dock ska man inte acceptera några skambud heller. Vi har 1,3% rörligt hos LF med ca 55% belåning på fastigheten, inga övriga påtvingande åtaganden hos dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har bra poänger men av de seriösare aktörerna tror jag att de flesta uppfyller åtminstone minimikraven. 55% belåning kan vara kärnan i din ränta. Vi har 75 % belåning och LFs hemsida ger oss inte den räntan som förslag när vi kollar deras hemsida :-)

   Radera