torsdag 25 juni 2020

Det är inte värt pengarna att jobba heltid

Den här våren har jag fått bekänna yrkesmässig färg. Jag är ganska van vid att jobba.

Jag har alltid haft sidogig bredvid heltidskneg och jag har haft ideella uppdrag osv osv. Ofta har jag arbetat obekväma arbetstider eller mycket långa dagar men jag valde ju faktiskt att gå över till offentlig sektor för att lugna ned tempot en aning.

Men i och med coronakrisen har min myndighet fått oerhört mycket mer att göra och några av oss arbetar avsevärt mer än tidigare; både i tid och intensitet.Jag har också blivit flyttad uppåt i näringskedjan vilket så klart ger ett avtryck i lönekuvertet även om det verkligen inte avspeglar mängden arbete det innebär (men jag tackar min lyckliga stjärna att jag har en tjänst där jag får betalt för all arbetad tid).

Men allt detta har fått mig att inse vilket bra val jag fattade när jag bytte jobb till det jag har nu.

 I min ordinarie tjänst kan jag arbeta deltid och då anpassas arbetsbelastningen för att matcha tiden som finns tillgänglig. Jag kan få känna att jag bidrar men utan att för den saken skull överarbeta och bränna ut mig.

Klart att man får mindre i lönekuvertet om man arbetar deltid. Klart att pensionen blir sämre. Klart att det kommer vara svårare att avancera i organisationen om man inte är villig att "ge det där lilla extra" men jisses vilken frihet det är att kunna gå från jobbet vid två utan att för ett ögonblick fundera över jobbet efter det.

Jag har i tre månaders tid fått ut ungefär dubbelt så mycket som min ordinarie lön med all den övertidsersättning och chefsersättning och allt som jag får nu men inte en dag passerar som jag inte längtar tillbaka till en värld utan panik och kris.

Jag lider för alla som inte har valmöjligheten och alla de som inte längre har ett jobb att gå till men för mig som ändå har spenderat ett decennium med att bygga trygghet på nästan alla tänkbara plan kan jag med emfas säga att när jag jämför mitt nuläge där jag arbetar heltid (eller ganska mycket mer än heltid faktiskt) och att jobba 80% så kan jag inte se något scenario som skulle få mig att känna att det var värt att arbeta så som jag gör nu under en förlängd period.

Att jobba mindre är värt så mycket mer än pengar


7 kommentarer:

 1. Inspirerande att höra någon som får deltid att fungera. Jag skulle gärna gå ned på 80 procent och ta fredagen eller måndagen ledigt men erfarenheten från kollegor som gör det är att de i praktiken oftast får samma arbete men mindre lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit med om det tidigare att det skulle funka i en arbetssituation där man säljer en uppgift och inte tid. Det funkar i typ butik eller restaurang eller på ett lager eller så där man klockar in och går hem enligt schema och där någon annan tar över när man går hem... Typ

   Men där du är ansvarig för uppgift x då är det väldigt svårt och där har jag inte arbetat någon annanstans där ledningen sänkt mängden uppgift x för att matcha arbetstiden. Det här är första gången :-)

   Så det torde vara ovanligt men där det fungerar är det GULD värt...

   Radera
 2. Jag kunde inte sagt det bättre själv. Enig till 100%!

  Ha det fint i värmen!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Är det verkligen så pass illa ställt tror du, generellt sett? Dvs att anställda i offentlig sektor ser jobbet som ett onödigt ont och att man kan jobba där för att chilla? Då förstår jag lite mer av resultatet i Sveriges styrning.

  "jag valde ju faktiskt att gå över till offentlig sektor för att lugna ned tempot "
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer det sig att du alltid väljer att tolka saker negativt?

   Det var absolut inte vad jag skrev. Jag hänvisade till att min arbetssituation innan jag gick över till det offentliga bröt mot var enda arbetstidslag, semesterlag och alla andra lagar som är satta för att skydda den anställde. Jag var i en situation där jag brände ut mig och jag har träffat på väldigt många sådana arbetsgivare i mina dagar. I det offentliga är det lite svårare att utsätta de anställda för sådant.

   Jag tänker att du kommer må bättre som människa om du försöker tolka saker från en mer positiv synvinkel :-)

   Radera
 4. Jag gick ner till 50%för 2 år sedan när ja fyllde 39 (har egen firma och slutade då på mitt offentliga jobb på kommunen). Det var rena paradiset med 4h dagar och jag njöt varje dag. Nu 2 år senare har det blivit det nya normala och jag reflekterar inte över det längre. Visst är det skönt att ha tid för motion och hushållsarbete och familj men den översvallande glädjen har lagt sig...tyvärr...

  SvaraRadera