lördag 20 juni 2020

Shakshuka eller Menmen?

Nästan varje kultur har någon form av omelett eller liknande äggrätt där man dessutom tar vara på lite rester eller på annat vis gör rätten lite fylligare. Runt medelhavet och i mellan östern gör man ofta en tomatröra och bakar ägg i den.
Det finns lika många recept som kockar och rätten heter lite olika beroende på vilket land man hittar den i men det är i stort sett samma sak. Det är en tomatröra med bakade ägg.

Personligen föredrar jag recept med smaker som härstammar från Sydeuropa framför mellan östern men det är en smaksak. Jag uppskattar att krydda med lite chili, vitlök och utöver det örter som oregano och basilika och kanske strössla över lite persilja.

Det finns de som har i bönor eller potatis och för mig beror det på när jag skall äta den men min absoluta favorit är med ett nybakat grekiskt lantbröd brutet i bitar som man doppar i maten.

Det här är en klar favorit man kan kombinera och smaksätta på så många olika vis att den inte blir tråkig.

Receptförslag hittar du här eller här eller här
3 kommentarer:

 1. Jag hatar själv språkpoliser men när du skriver mellan östern så är det något som havererar i skallen på mig. Det enda som texten framkallar är en undran vad som är mellan östern och... vad då? Även om jag förstår att du menar Mellanöstern.
  Mvh
  Dyslektikern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du nu hatar språkpoliser, varför tar du energi från både mig och dig genom att skriva en kommentar vara enda utkomst är att påpeka att jag gjort fel? Om detta är allt du får ut av inlägget lider jag med dig men vet att du nästa gång låter bli att publicera din kommentar.

   Jag vet att det blir fel ibland. Vet du vad? Det är okej.

   Ha en trevlig fortsättning på helgen

   Radera
 2. Shakshuka är en riktig vinnarrätt! Hela kostcirkeln i en rätt..

  SvaraRadera