lördag 13 april 2019

Marockansk gryta med linser och sötpotatis

Okej så när jag nu hade köpt ett gäng sötpotatisar kunde jag ju inte bara använda hälften och låta resten gå till spillo och jag ville inte göra en sats sötpotatiscurry som skulle räcka i flera veckor.

Så jag hittade ett recept på en marockansk gryta som verkade god.



Marockansk linsgryta med sötpotatis

Som vanligt blev inte mitt resultat riktigt lika snyggt som på bilden men det har mer att göra med att jag inte stylar min mat när jag är hungrig.

Som en sidnot konstaterade jag att det här receptet var inbakat i ett blogginlägg där författaren försöker berätta att det är smidigt att ta med sig matlådor till jobbet. Undra hur många bloggare det egentligen finns som skriver det och hur många läsare det finns som skiter i det?

Jaja. Det kanske är smidigt att frysa in portioner av grytan och ta fram vid behov men ett par kilo gryta har vi ätit upp på ett par dagar och då är det dags för någonting nytt. Ingen frys här inte.

Så okej. Det blir billigare att laga vegetariskt än att laga med kött? Och det är smidigt att ha matlådor i frysen. Men blir det så himla mycket billigare?

Det här receptet använder Puylinser, sötpotatis, grönkål, soltorkade tomater och paprikasallad "för att hålla det enkelt". Inte fan blir det särdeles billigt om man bara pissar pengar på råvaror som ändå inte kommer tillföra någonting i slutändan.

Puylinser i all ära men jag vill nog ändå hävda att skall man få ut de linsernas fulla potential skall man inte koka skiten ur dem och dölja smakerna i en gryta full av olika starka smaker så jag valde att blanda röda och gröna linser. Inte riktigt samma sak men 20 kr/kg istället för 120 kr/kg...

Jag valde givetvis att köpa färsk paprika när det var skapligt pris på den istället för paprikasallad, jag avskyr grönkål så det skippade jag helt och istället för att koka med en hel burk soltorkade tomater i en kvart tog jag och finhackade ett par stycken och strösslade på varje portion. Mycket smak men utan att slösa.

Det är inte så knepigt egentligen. Med små enkla justeringar sparar man en dryg 50-lapp och rätten tappar väldigt lite på justeringarna.





11 kommentarer:

  1. Blir mer å mer en mat blogg detta. Synd tycker jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju tråkigt att du känner så men du har fel. Lördagsinläggen har alltid varit fyllda av saker som inte direkt har en anknytning till ekonomi och däribland mat. Mat är viktigt dels för hälsan men också för ekonomin och syftet är att inspirera och att erbjuda idéer som kan hjälpa folk att spara pengar. Billiga recept är sådan hjälp.

      Med det sagt. Lördagar kan du skippa och så kan du läsa de andra dagarna.

      Radera
  2. Kan varmt rekommendera detta recept, med några modifikationer:

    * Använd givetvis fryst koriander och inte färsk
    * Riv givetvis skalet på limen för extra smak
    * Du kan gott öka mängden linser till 4 dl istället, då blir den mycket drygare
    * Och något som gäller i princip alla recept jag någonsin lagat: KRYDDA MER. Det snålas något jävulskt med kryddningen och ofta blir det mycket godare om man nästan dubblar.
    * Istället för att salta tärnad aubergin, vilket blir jobbigt när du ska torka av 100 kuber, skär den istället i 1 cm tjocka skivor som du saltar. När den vattnat av sig och du torkat den så skär du den i bitar.
    * Du kan gott låta auberginerna steka samtidigt som du lagar resten av grytan. Ordentligt stekt aubergin i olivolja är något av det godaste som finns och det är ett stort slöseri att inte låta dem stekas ordentligt.
    * God spis!

    https://flora.metromode.se/2016/02/29/livets-godaste-gryta-med-sotpotatis-aubergine-kokosmjolk-och-jordnotssmor-kokosris/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Det låter som ett trevligt recept och det var många vettiga tips. Tack

      Jag håller med om att man generellt behöver krydda lite mer. Recept är oftast skrivna för att passa den oinvigde. Folk är inte så äventyrliga med sina smaklökar.

      Radera
  3. Inspirerande recept som gärna skulle prova! Kombinerar två av mina favoritingredienser med sötpotatis och linser.

    Men håller med dig om att det är lite väl många prettoingredienser. Behöver man verkligen två sorters linser i en gryta? Precis som du skriver är soltorkade tomater lite too much och kan man ju byta ut grönkålen mot något annat som spenat/purjo eller vad helst man råkar ha hemma? Tycker personligen att vegetariskt är billigare än kötträtter men det är så förbaskat svårt att hitta enkla basrecept utan alla de där prettoingredienserna och företag som säljer mat eller ingredienser främjar gärna ingredienser som man ofta klarar sig bra utan.

    Uppskattar verkligen dina receptinlägg, det vet du men säger det igen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppskattningen. Den behövs och är väldigt väl mottagen.

      Jag tror du sätter huvudet på spiken där. Kötträtter går ofta att göra billigt eftersom det tenderar att vara ganska enkelt att hitta billiga ingredienser. Kyckling för 20 kr/kg. Potatismos och en skysås på stekfettet. Det är inte dyrt per portion. Men skall man följa ett vegetariskt recept skall man åka runt halva jorden för att hitta just den där speciella blomman som smakar änglahår och lever och den kostar 8900 kr/blomma... Då blir rätten lite dyrare men kan man hålla sig rimlig borde det i genomsnitt kunna vara billigare att äta vegetariskt.

      Radera
  4. Snyggt lagat AVL. Jag skippar nog att testa rätten för linser är verkligen inte min favorit men ändå kul att läsa om det. Snyggt med ekonomin i och kring rätten också. Ha en fortsatt go helg!

    Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack pappan för peppen och uppskattningen. Den är tacksamt mottagen.

      Radera
  5. Jag gillar också dessa inlägg! Och kul att det varit grytor på slutet, saknar såna basrecept. Vi har en vi kör på ständigt. En kokos- och linsgryta som tom barnen gillar och den har vi också bantat ner recepten på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid för att du låter mig veta att det finns folk som gillar vad jag skriver. Bloggen skall ju vara en reflektion av mitt liv och där ingår just nu ett försök att laga vettiga, enkla, goda vegetariska rätter. Jag hoppas kunna inspirera till några fler basrätter kommande lördagar också :-)

      Radera
  6. Bantat ner ingredienser på.

    SvaraRadera