onsdag 18 januari 2023

Rensar i portföljen

Inlägget innehåller reklam från Avanza

Förra året köpte jag ett gäng bevakningsposter i bolag jag av en eller annan anledning gillade. Efter det kom kraschen och de flesta av de bolagen rasade långt mer än andra. 

Det rörde sig oftast om mindre bolag med hög tillväxt vilka fick en drastiskt förändrad värdering så fort pengar började kosta igen.

Några utav bolagen fick dessutom problem helt på egna meriter men min vana trogen strutsade jag situationen. Jag vill också påstå att jag inte har haft ork nog på snart ett år att hitta motivation att sätta mig och läsa in mig på bolagens specifika problem.


Därför bestämde jag mig för att fräscha upp portföljen lite så här efter årsskiftet.

Jag har fortfarande kvar ett gäng surdegar men då är det bolag jag känner och där jag har en mycket bestämd uppfattning om framtiden.

Alla de där småslattarna med någon tusenlapp här och någon tusenlapp där är borta nu.

Totalt sålde jag sex sådana poster under årets första vecka och de slantar som blev petade jag in jämnt i Investor* och Lundbergs*. 

Jag måste säga att jag tycker det är smarrigt att kunna köpa Lundbergs med sin stabila portfölj till 8 % rabatt samtidigt som Industrivärden* handlas till 13 % rabatt. Rabatt på rabatten är inte dumt om man gillar innehaven och tittar man exempelvis på Lundbergs fastigheter är de relativt lågt belånade så de borde klara högre avkastningskrav och högre räntor helt okej.

Om 20 år när jag är pensionsduglig förutsätter jag att dessa båda giganter har klarat sig ganska bra och kan fortsätta ge en rimlig avkastning i ytterligare 30 år.

Har du köpt någonting ännu?

Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.


 

1 kommentar:

  1. Förvisso är ju Lundbergs att anse som välskött och låg risk idag. Men, vem vet tex med säkerhet vad ett generationsskifte eller byte av ledning kan medföra? Ratos och Kinnevik har ju tex gått sådär får man väl säga. Dvs oavsett bolag så bör man väl alltid läsa in sig samt följa upp utvecklingen. Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera