onsdag 25 januari 2023

Elprischock?

Jag var och fick mig en välbehövd massage för några veckor sedan hos en tjej jag gått till i ett drygt år nu. Just denna dag hade hon fått elräkningen för december och var chockad och ledsen.

Jag förstår att det är en hård smäll i en relativt nystartad verksamhet som inte går tillräckligt bra ännu för att ens erbjuda en vettig lön men jag var inte förberedd på att det skulle komma för en chock för någon att elpriset var högt i december.

Jag följer inga nyhetsrapporteringar så jag tar inte del av alla sensationsrubriker om folk som misslyckats i sin ekonomiska gärning men att korrelationen mellan ett högt elpris och en hög elräkning fanns trodde jag var given. Den här tjejen visste inte vilket bolag hon hade som elleverantör trots att det stod på fakturan hon visade mig.

Och tro nu inte att det här är ett inlägg för att klanka ned på folk som inte har koll. Det är det verkligen inte. 

Det här är min genuina förvåning och min proklamation om att vi som nation har misslyckats i den ekonomiska utbildningen.


Nu vill jag för all del påpeka att det finns inte väldigt mycket att göra för just den här tjejen avseende elräkningarna. Hon måste ha lokalen ganska varm eftersom kunderna förväntas klä av sig. Hon tvättar en hel del och fastigheten är en äldre träkåk med gamla fönster så värmen läcker rejält.

Men hon kan ju som minst be fastighetsägaren täta fönstren och konkurrensutsätta sitt elavtal. Några hundralappar kommer det säkert att göra. Jag noterade också att förbrukningen inte var så blodig som jag hade trott. 1500 kWh i december givet de förutsättningarna i en lokal på kanske 80 kvm.

Vi då?

Det är ibland ett gissel att hyra sin plats. Man är begränsad till hyresvärdens önskemål och krav.

Vi äger också en träkåk även om vår är från 1970-talet och inte 1870-talet. Jag har inte tilläggsisolerat ännu men vi har köpt en luft-luftvärmepump och jag har isolerat fönster och dörrar.

Vi har också blivit väldigt mycket mer medvetna avseende vår förbrukning.

Jag skrev lite i höstas om detta men nu kan jag konstatera att vi har ett resultat för hela 2022.

Vi har gjort av med 50 % mindre el än föregående år. Nu är för all del beräkningen gjord på tidigare innehavares konsumtion men deras förutsättningar var snarlika våra och standardförbrukningen i området ligger på ungefär 15 000 kWh per år.

Vi gjorde av med 7402 kWh under 2022 och det mesta av besparingen skulle jag säga härstammar från att luft-luftvärmepumpen har varit vår enda värmekälla, att utomhustemperaturen har varit ganska fördelaktig och att vi är lite mer medvetna avseende användningen av varmvatten.

Med det sagt vill jag påstå att det kan finnas en hel del värde i att se över hur man förbrukar el.

Temperaturen i vårt hem är inte särdeles mycket lägre i år än förra året. Det är lite kallare på golven och en halv grad lägre lufttemperatur men annars är det i stort sätt samma.

Ingen i familjen luktar sämre för att vi duschar mer medvetet och vi äter inte kall mat trots att vi värmer vatten i vattenkokare, tinar mat i kylen istället för mikron osv. 

Kläderna är lika rena trots att vi tvättar på eco-programmet och ingen i familjen har sårig hud för att kläderna blir stela och raspiga av att hängtorka istället för att torkas i torktumlare.

Vi har på det hela taget en oförändrad livsstil och det enda som hänt är att vi sparat 7600 kWh el till ett värde av drygt 15 000 kr.

Nu kommer utmaningen att försöka slå det 2023.

Tyvärr har jag insett att vi har övergått till timprisavtal på elen också så nu sätter mitt optimeringssinne in. Nästa gång vi byter elavtal skall jag välja rörligt månadsgenomsnitt för jag mår inte bra av att kunna kontrollera saker på timbasis...

Hur har det gått för dig 2022?


5 kommentarer:

 1. Du ska bara veta hur dålig koll gemene man har. En släkting fick en elräkning på 4000 kr och ojoj vad dyrt hur ska det gå osv. Tittade man på elräkningen hade de ett månadspris på 4,5 kr/kWh och en kupevärmar ei vardagsrummet som stod på större delen av dagen. De är gamla och har problem med leder och annat och behöver ha det varmt, så visst ska de inte snåla med värmen för hälsans skull. Huset i sig har ett vattenburet system som kräver att man eldar i en panna. Detta gör de bara på kvällen. Resten av dagen ångar el-element på i huset. En liten luftvärmepump för 10 år sen hade gjort underverk. Men de bryr sig inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att folk har dålig koll på sin ekonomi får man bevis på varje dag men jag har fortfarande svårt att förstå det :-)

   Radera
  2. Somliga tror att det ska komma nån o hjälpa dom när det är som mörkast. Eller så är det för att de inte fått lära sig ekonomi hemifrån.

   Radera
 2. Bundet avtal till januari nästa år. 36 öre/kwh. Sen att frugan började jobba heltid nu i januari igen gör susen för ekonomin, men vi har optimerat det lilla som går, sänkt kostnad på bredband, sänkt kostnad på mobilabonnemang.

  Har dock 4 olika streamingtjänster, men funderar på o ta bort nån av dom.

  SvaraRadera