onsdag 12 januari 2022

Jag tror inte på kontorsdöden utan köper tillbaka Castellum

Inlägget innehåller reklam från Avanza

Det har varit mycket snack om kontorsdöden sedan pandemin inleddes. Folk kommer aldrig vilja sitta på kontor igen. Jag tror inte det är sant.

Jag kan för all del se ett scenario där vi vill vara mer flexibla. Jobba lite hemma och lite på kontor men när jag väl åker in till kontoret vill jag också ha möjlighet att hålla lite avstånd till min snoriga kollega så själva kontorsytan önskar jag nog skall vara flexiblare än den var tidigare.

På det hela taget tror jag att vi i ett normaliserat tillstånd kommer behöva kontorsytor i centralorter även framgent.

Med det sagt finns det så klart hot och risker men med en väldiversifierad fastighetsportfölj borde man kunna känna sig ganska trygg så länge man köper aktien till ett vettigt pris.Castellum*

Castellum* är ett fastighetsbolag med halva portföljen i kontorsmarknaden men som bilden nedan visar är man investerad på många olika marknader och inom många olika områden.


Det har varit viss osäkerhet under året avseende ledning och ägare men man har kommit lite längre i det att man utsett en ny VD. Briljana Pehrsson var tidigare VD på Kungsleden och har lång erfarenhet därifrån och eftersom Castellum* köpte upp Kungsleden nyligen borde hon känna en stor del av fastighetsportföljen redan också.

Sen finns det fortfarande osäkerheter men det finns också möjligheter. Storägaren Rutger Arnhult äger halva fastighetssverige och det verkar onekligen som att han önskar av Castellum att det bolaget skall följa sin inslagna väg.

Man har ökat på transaktionshastigheten en del de senaste åren och resultaten är aningen svängigare men det är fortfarande en mycket stabil verksamhet med trygga och säkra tillgångar. Det finns så klart möjlighet att räntorna stiger men det brukar betyda att inflationen också stiger (eller tvärt om) och då bör för all del fastighetsvärdena gå ned på grund av räntan men i takt med inflationen höjs hyrorna vilket bör motverka en del av räntehöjningens resultat.

Det går att argumentera fram och tillbaka ganska länge men en sak är säker och det är att jag de senaste 10 åren har tjänat bra med pengar på mitt innehav i Castellum* även om vi har upplevt den ena krisen efter den andra och tryggare utdelning än deras får man leta efter.

Jag tror på en tillväxttakt avseende förvaltningsresultatet på 5-10 % om året per aktie under många år framöver och jag tror på ganska stabila värderingar av portföljen. Jag ser inte att portföljen är försiktigt värderad men jag tror ändå att det finns en rimlighet i värderingen samtidigt som storleken ger styrka.

Därför köper jag gärna aktien när den handlas runt eller under substansvärde så länge priset per resultatkrona också är rimligt vilket jag anser att det är.

Jag köpte mina första aktier efter återgången till börsen i mitten av oktober i år för runt 220 kr och jag fyllde på igen precis innan jul när kursen dippade ned mot 335 kr.

Än så länge är det ett litet innehav men alla mina innehav är än så länge små i jämförelse med vad de en gång var men det kommer.Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.

4 kommentarer:

 1. Du har sett att Biljana Pehrsson har fått gå va? Rutger själv vill styra skutan precis som jag misstänkte när jag sålde mina Kungsleden när budet kom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😂 ja jag såg det och köpte mer igår men missade att uppdatera det här inlägget.

   Är det du och jag som diskuterat Rutger förut? Eller kan jag be dig upprepa dig och berätta vad du tycker om honom?

   För jag får känslan av en vilding som strävar efter att tjäna pengar men jag får också känslan av att det borde vara resonabelt tryggt att ta rygg på honom.

   Radera
  2. Nej det var inte med mig du diskuterade Rutger. Jag äger Balder och tidigare Kungsleden för att jag känner mig trygg med ledningen i bolagen. Hade det inte varit för Rutger så hade jag nog följt med över till Castellum men det osar inte direkt förtroende när han sköter det så oprofessionellt. I grund och botten hoppas jag det blir en bra investering för dig men jag avvaktar själv.

   Radera
  3. Tack ZS

   Innan jag sålde av hela portföljen hade jag ju massor av fastighetsbolag i portföljen så att jag fick en egen fastighetsfond. Det känns onekligen som att Rutger är lite mer wildcard än Erik är. Kanske får köpa Balder också :-)

   Radera