onsdag 5 januari 2022

Investera i vad du förstår

Jag arrangerar ganska ofta någon fika eller annan sammankomst där syftet är att diskutera privatekonomi och investeringar. Oftast görs detta i serier och det är nästan oundvikligt att det någon gång kommer upp en fråga om en investeringsmöjlighet där frågeställaren vill ha min åsikt och där det tydligt framgår att jag är den som vet mest i frågan oavsett vad det handlar om.

Därför tänkte jag ta tillfället i akt att börja året med några ord på vägen.

Jag är av den bestämda åsikten att det mesta kan bli en ekonomiskt lönsam investering. Du kan handla i krypto, aktier, obligationer, råvaror, NFTer, ädelstenar, konstverk, sprit, antikviteter eller fotbollskort. 

Det spelar inte så himla stor roll så länge du är beredd att lära dig tillräckligt mycket om det du vill investera i, hitta marknadsdynamiken och det som driver värdet av investeringen, vara tillräckligt långsiktig för att sagda värdedrivare skall kunna ha effekt och upprepa tillräckligt många gånger för att nå dina ekonomiska mål.


Det stora problemet jag ser är att den som frågar mig om vad jag tycker om bitcoin eller guld eller Tesla eller ... sätt in valfri tillgång; har fått ett tips av en kompis och blivit tillsagd att den här tillgången kommer generera en avkastning på (åter igen kan du själv sätta in valfritt procenttal så länge det är stort).

Det kan mycket väl hända att du kan tjäna miljoner på kryptovaluta, NFTer, guldtackor eller kristallvaser men om du gör det baserat på en anonym twittrares utsago, en berusad kompis eller någonting du läste i tidningen så är det bara tur. Ingenting annat och om du återupprepar aktiviteten tillräckligt många gånger kommer du tillslut förlora dina pengar.

Enda möjligheten att faktiskt investera lyckosamt och veta både när du skall köpa tillgången och när du skall sälja den samt må bra och sova gott under perioden du äger tillgången krävs det att du har en rimlig egen förståelse för vad det är du äger och varför. Det spelar ingen roll att din kompis tror på den här prylen för du kommer inte ringa hen tre gånger i veckan och fråga vad du skall göra med din investering.

Jag har inga egentliga åsikter om någon av ovan nämnda tillgångar. Jag vet att det finns goda möjligheter att tjäna ruskiga pengar på alla om man vet tillräckligt mycket och kanske även har lite tur. Men förutsättningen för alla investeringar är att man själv har koll på vad man gör, varför och hur.

Börja gärna året med att se över din privatekonomi och fatta beslut som ger dig långsiktiga fördelar på alla plan men se till att besluten du fattar baseras på kunskap du tillskansat dig så att du kan känna dig trygg i alla lägen.

Lycka till

4 kommentarer:

 1. Folk är nog medvetna om det där i allmänhet gissar jag. Men, stora delar av mänskligheten är lat. Där finns ett stort problem att överkomma för många. Och är man lat är det inte investeringar eller trading man ska ägna sig åt, för det kommer kosta multum.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt inte helt säker på att alla förstår det där. Jag har diskuterat med folk som faktiskt tror att de skall vinna storkovan på lotto om de bara spelar samma rad tillräckligt länge. Därför tror jag inte att det är självklart att alla som frågar mig om nästa perfekta investering förstår att de skall veta saker själva...

   Radera
 2. Vinna storkovan (typ drömvinsten) kanske man inte tror, men sannolikheten att man ska pricka in sju rätt nån gång om man spelar samma rad(er) i 20,30,40,50 år ökar ju nästan på samma sätt som börsens utveckling. Även om det även efter 50 år kommer vara extremt låg :).

  Sedan behöver ju inte sju rätt betyda att man blir rik. Förra året var det ju exempelvis tre som hade sju rätt på lotto2 vid samma dragning, prissumman; 333 333 kronor vardera. Nästan så man får medlidande för dem.

  Så om det är rik man vill bli så är det såklart bättre att investera på börsen. De 300kr/mån eller vad det nu är som man lägger på spel... Om man istället hade lagt det på börsen till 9% genomsnittlig årlig avkastning så hade det gett över en miljon efter 40 år. Tål att tänkas på för speltorskarna där ute.

  SvaraRadera
 3. Jo, ville även lägga till att det såklart inte behöver vara FEL att bara investera efter andras råd. Hade jag själv gått all in i bitcoin, ethereum, Tesla eller liknande så som "alla" sa för några år sedan så hade jag varit dollarmiljonär flera gånger om. Istället avfärdade jag det som tips från oinsatta, och här sitter jag med mina bolagsanalyser och kassaflödesdiskonteringar ett par år senare med några tiotals procent i portföljutveckling medan de som satsade på det övervärderade eller det som "saknade värde" redan sagt upp sig från jobbet och lever loppan på Malaga (true story). Så mitt tips, avfärda inte heta tips som överlag oinsatta investerare slänger sig med för som wallstreetbets på reddit brukar säga, "apes together strong".

  SvaraRadera