torsdag 4 juli 2019

Varför inte både och? Spara och tjäna mer

Jag har tidigare noterat att det verkar som om ekonomibloggare och andra intresserade är delade i två läger. Antingen sparar man som en tokig och investerar pengarna man sparar för att i framtiden kunna leva på avkastningen eller så höjer man sina inkomster i evighet.

Jag har tidigare skrivit om vad jag tycker om det senare resonemanget i ett av de mest populära inlägg jag någonsin skrivit "Höja inkomsterna genom att bränna ut sig". Där hävdade jag att det inte är möjligt för alla att höja sina inkomster. Givetvis menade jag att det inte är möjligt att höja sina inkomster märkbart för när folk snackar om det verkar det vara så lätt att bara starta ett företag och tjäna miljoner. Det är det inte. Däremot kan nog alla tjäna lite extra pengar. Det räcker ju att panta en burk man hittat för att det skall räknas men det blir man inte rik av.


En annan sak jag ifrågasätter med inkomsthöjarnas gospel är att ingen av dem verkar diskutera frihet. De diskuterar hur man skall tjäna mer pengar som om det i sig är målet och givetvis kan det vara det för många men det är sannolikt inte det för de av oss som tillhör sparskolan. För oss är friheten målet. Jag skiter i om jag kan höja mina inkomster till 100 miljarder om året eller inte. Det är inte dit jag vill. För mig räcker det med tillräckligt.

Med det sagt så slogs jag häromdagen av hur vi åter igen polariserar allt vi rör vid.

Varför kan man inte göra både och?

Bara för att någon kan starta ett bolag och dra in ytterligare 50.000 kr i månaden vid sidan av sitt vanliga jobb betyder väl inte det att man måste bränna pengar på onödiga saker?

Finns det ett egenvärde i att betala 3000 kr extra för bilförsäkringen? Om du kan köpa en gurka för 10 kr eller 15 kr, vad vinner du på att köpa gurkan för 15 kr givet att det är samma kvalitet och vikt m.m? Är el du betalar 3 kr/kwh för bättre än den du betalar hälften för?

För mig handlar det om att pengar jag spenderar skall göra mitt liv bättre och lyckligare på något sätt annars kan det kvitta. Om jag blir lycklig av att ge bort mina pengar så har det ett syfte. Om jag blir glad av att köpa riktigt dyr champagne varje dag så har det ett syfte givet att priset står i relation till glädjen.

Marginalnyttan måste helt enkelt också vara rimlig eftersom varje konsumtionsbeslut innebär att jag försakar någonting annat men så länge den totala lyckan i världen har ökat i och med mitt beslut så är det ett bra beslut.

Det kan givetvis vara svårt att mäta den totala lyckan i alla led varför jag oftast utgår från mig och en mycket snäv krets kring mig men ni förstår vad jag menar.

Det finns få anledningar till att inte både spara och försöka tjäna mer innan man nått den plats i livet då jakten på ekonomisk rikedom har fyllt sitt syfte. Låt oss kanske istället för sparande och intjäning kalla det för ekonomisk effektivitet. Det är effektivt att inte slösa och det är effektivt att tjäna mer för samma energiutnyttjande.




6 kommentarer:

  1. Människan är väl ofta ett flockdjur, och då gäller det att se om sin plats i flocken. Väldigt många jagar nog nytt jobb och högre lön till stor del enbart för den sakens skull. Man köper sedan prylar för att visa sin framgång utåt. Är det vad man trivs med, så ok med mig. Det är dock inget för min del, jag är mer inne på din linje där. Mer prylar (utöver det nödvändiga) kräver sedan mer jobb och mer onödig stress, som jag ser det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Du har nog ganska rätt i din analys. Jag har bara ganska svårt att slaviskt följa flocken... :-)

      Radera
  2. Hej AVL.
    Mmmm, lite som jag själv tänker, jag brukar kalla det livsbalans. Ja är noll intresserad av att tjäna mer pengar. ja, förstå mig rätt, jag är noll intresserad av att jobba mer eller ta på mig andra arbetsuppgifter för att tjäna bättre. Jag skulle naturligvis inte tacka nej till en löneförhöjning men jag har valt att inte försöka avancera på karriärsstegen. Jag är nöjd med den balans jag har mellan jobb och fritid. Jag vill inte sitta på kvällar o helger med arbetsrelaterade sysslor. Jag är extremt anti när det ex. gäller övertid. Enda gången är om jag blir beordrad och till och med då försöker jag slippa undan.
    Jag har alltså själv valt att ha det så här med en medelinkomst och mycket fritid. Sparandet/investerandet går per automatik numera och inte ens där känner jag att jag försakar någonting. Jag unnar mig de saker jag vill men tänker alltid efter om jag verkligen behöver det jag ska köpa om det är någonting dyrare. Visst skulle jag vilja vara mångmiljonär men det är långt viktigare att få vara frisk och ha bra med fritid.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare

      Din kommentar hade jag kunnat skriva själv :-)

      Tack för att du delar med dig

      Radera
  3. Håller helt och hållet med. Vi kan inte höja våra inkomster speciellt mycket, utan en oerhört mycket större ansträngning med jobbyte, tjänsteresor etc, så vi är nöjda med det liv vi lever och har istället koncentrerat oss på att skära bort det onödiga. Resor och sånt köper vi ändå, det vi inte rör är de månatliga insättningarna till Avanza på 26". Nu är ju vi båda akademiker och tjänar 45" + 29" brutto så vi har ju redan där gjort en rejäl ansträngning, men alla kanske inte vill plugga, och många jobb inom industri/hantverkare kan man tjäna väldigt bra med pengar på, så där hade akademiska studier mest varit en belastning.

    Man ska hitta sin "sweet-spot", där man tjänar så man är nöjd, till en ansträngning man är tillfreds med. Jag känner att jag har hittat denna, och har således inga speciella karriärambitioner. Fru Snålgris hade gärna velat ha en högre lön, men det är svårt inom vårdyrket, att byta jobb funkar ofta inte då det är inom samma arbetsgivare...

    SvaraRadera
  4. De senaste månaderna har jag jobbat mer än jag egentligen vill på grund av sjukskrivningar på min arbetsplats. Har blivit tillfrågad och tackat ja då jag har kunnat. Som tur är förekommer inte beordringar. Jag har inte ökat mina utgifter då inkomsterna har ökat förutom att vissa mindre utgifter ökat på grund av tidsbrist/dålig planering.

    Mvh
    I-US

    SvaraRadera