onsdag 20 september 2017

Är det jobbigt att spara?

Jag har ganska ofta diskussioner om sparande med människor och efter fem minuter verkar det som om de absolut flesta bara vill dunka huvudet i bordet hellre än att fortsätta diskutera ekonomi eftersom ämnet är så svårt och så tråkigt och jag förvånas alltid över att det är så.

Givetvis kan jag förstå att ämnet är trist men det finns ingen, någonstans som inte berörs av det på ett direkt, individuellt plan och sparande borde ingå i allas världsbild men redan där är det problem och när man sedan skall övergå till att välja hur man skall hantera de pengar som man sparat, ja då tar det helt stopp.


En intressant sak som jag diskuterade nyligen var räntans effekt. För mig är ränta-på-ränta effekten en fullständig självklarhet och helt logiskt men då har jag å andra sidan spenderat hela mitt vuxna liv och en relativt stor del av perioden innan det också med att intressera mig för privatekonomi och jag har på senare år läst oerhörda mängder ekonomi i och med min ekonomutbildning så det kanske inte är så konstigt att ränta-på-ränta är självklart för mig.

Men

Jag har förstått att många verkar tycka att det inte är värt besväret att lägga ned tid och energi på att sätta sig in i fonder och sparande för en avkastning på mellan 5-8 %.

Det som verkar vara tanken då är att sparandet man kommer lyckas plocka på sig under en rimlig tid är mellan 50.000-100.000 kr och 8 % av det är i bästa fall 8000 kr. Det är för all del inte skitsummor men om någon hade gett mig löftet om 8.000 kr vilka jag skulle få om fem år om jag idag började engagera mig i ornitologi (fåglar) och om jag tillslut lyckades lära mig tillräckligt för att med rimlig säkerhet veta vad jag snackade om skulle jag kanske få mina pengar; jag har svårt att se hur pengarna skulle kunna motivera mig. Jag hade förmodligen hellre studerat hur lång tid det tar för olika färgfabrikat att torka så jag kan sätta mig in i de initiala svårigheterna men det är också här vi har ett pedagogiskt problem för det handlar inte om "bara" 8.000 kr.

Räkneexempel

Med en gnutta motivation borde de absolut flesta svenskar kunna spara undan en tusenlapp i månaden. Börjar man när man är 20 år och håller på till pensionen vid 67 har man sparat i 47 år.

Man har på den tiden betalat in 664.000 kr vilket givetvis är en ansenlig summa pengar och 8 % på det är drygt 53.000 kr vilket skulle kunna innebära att man har 4.500 kr extra i pension att leva på men eftersom man förväntas sätta pengarna i aktiefonder för att uppnå den typen av avkastning så kan man ju också förlora pengar ett eller ett par år så de där pengarna är ju inget man kan räkna med; så varför bry sig. Det är ju skitlångt bort och att spara en tusenlapp i månaden är ju inte snutet ur näven bara så där utan det kräver ju ansträngning och uppoffring.

Men

Om man nu antar att man i genomsnitt får de där åtta procenten i avkastning under sin sparperiod. Då har man som sagt sparat undan 664.000 kr men slutsumman kommer vara 3.490.000 kr tack vare räntan.

Det innebär alltså att du har sparat 664.000 kr och fått tre miljoner i avkastning. Smaka på det en stund. Tre miljoner är inte kattskit.

Det är dessutom så att portföljen i genomsnitt genererar 279.000 kr i avkastning om året. Det är en skaplig årslön det och då hamnar vi i ett annat läge. För visst kan det vara så att du ena året måste klara dig på mindre och att portföljvärdet till och med går ned men andra år kanske du tjänar en miljon istället och på sikt kommer det jämna ut sig.

Om någon hade sagt att jag skulle få tre miljoner kronor om 47 år givet att jag idag la ned en dag eller tre på att plugga ornitologi hade jag gjort det i 100 % av fallen för även om det kanske skulle vara så att jag inte fick de där pengarna i slutändan så skulle ett par dagar av mitt liv inte vara svåra att förlora och jag skulle ju faktiskt lära mig saker. När det kommer till sparande är det dessutom så att sannolikheten för att ha massor av pengar i slutändan är betydligt högre än om du pluggar ornitologi med ett vagt löfte om framtida ersättning så det är bara att sätta igång.

Oavsett om man tror på räntans kraft eller inte vet jag många som skulle må bra av att ha en halvmiljon extra på kontot när de gick i pension och skulle det vara så att du nu tror på det jag skrivit vore det vansinne att inte spara undan en slant redan nu och det behöver inte vara särdeles svårt.

Jag har till och med gjort en steg-för-steg guide som jag tycker håller ännu i hur du skall göra för att komma igång och den torde vara allt du behöver för att komma igång men skulle det inte räcka är det bara att säga till så hjälper jag gärna till.

Börja spara!



Bildkälla: freeimages.com

6 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ring Ulla och förklara för henne. Hon tror ju uppenbarligen att det mesta handlar om ostbågar, den arma stackaren. Hon kanske skulle tacka dig om du pedagogiskt skulle lyckas förklara lite basics för henne? Kanske skulle Ulla då tom ha förutsättningar att klara av sitt jobb som ekonomisk talesman för ett parti, om än kommunistiskt?

    Ett bra inlägg, jag hoppas det börjar pratas mer i Sverige om ekonomi. Så att vi kanske slipper höra fler politiker som låter som helt obildade, eller som barn?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tänk den som fick styra över politiken själv. Det hade varit något det

      Radera
  3. Håller med Investeraren: detta borde Ulla läsa. Och framförallt borde alla barn lära sig detta i skolan. Varje år!

    Jag tror att folks ovilja att prata om detta beror på att de vet att de kunde gjort bättre med sitt sparande och pengar och vi vill av naturen inte prata om sånt som framställer oss själva i dålig dager.

    Mycket bra inlägg!

    SvaraRadera
  4. Väldigt intressant inlägg!
    Haft samma problem som dig när jag försöker prata ekonomi med närstående. Det känns som om att det är tabu att prata om privatekonomi och börsen; som om det vore fult att blir rik och tjäna pengar på börsen; att det bara går om man kommer från en rik familj och har miljoner på kontot.

    Som du säger så låter ju 8 % så lite, tror att folk tänker "är det värt besväret att tjäna 50-80 kr/år för att investera 1000 kr? Bättre att konsumera och ha kul nu". Tanken går liksom inte länge än så.

    Träffar många unga personer som har ambitiösa mål i livet, eller saker de vill göra, som ofta kräver stort kapital. När man sedan försöker förklara för dom hur "enkelt" det är att bli ekonomisk fri med långsiktighet och ränta-på-ränta effekten så tappar dom genast intresset och föredrar att antingen leva kvar i sin dröm eller att hoppas på att man vinner flera miljoner på lotto.

    Det tycker jag är tråkigt och vet inte hur man ska göra för att inspirera fler till att ta steget till att frigöra sig själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är svårt det där. En av mina stora drivkrafter till att skriva är en önskan att motivera och en förhoppning om att kunna hjälpa någon mot en sundare ekonomi.

      Jag brukar tänka att man inte kan hjälpa alla men om man bara ihärdigt fortsätter försöka kommer alltid någon att stanna upp och lyssna lite grann och förhoppningsvis gör det skillnad tillslut.

      tack för kommentaren

      Radera