onsdag 28 oktober 2015

Hur sparar jag?

Alla har sin egen struktur på sitt sparande och för mig fungerar ett sparande i fyra nivåer.

Nivå 1: Det är mitt lönekonto där månadens intjänade slantar rullar in. Där studsar bara pengarna. Jag försöker ha god koll på vilka räkningar som skall betalas och så ser jag till att det finns tillräckligt mycket pengar för att hantera detta. För dagliga utgifter använder jag ett kreditkort utan årsavgift med fri kredit under ett par månader och jag använder aldrig krediten längre än så vilket gör krediten gratis men hur man väljer att sköta det är givetvis upp till var och en.

Nivå 2: Första nivån av sparande. För mig är detta en buffert för oförutsedda utgifter. Vi pratar fortfarande kontanter på någon form av sparkonto. Själv försöker jag hitta en bank eller en sparform som ger lite högre ränta än storbankerna.

På den här nivån skall det inte vara några stora summor men alla individer har olika behov varför det är svårt att säga vad som är lagom. Det är pengar som skall vara tillgängliga samma dag eller högst någon dag senare för att klara ifall bilen går sönder, tvättmaskinen slutar fungera, barnen behövde akut nya skor osv.

Nivå 3: Konsumtionssparande brukar jag kalla den här nivån. Det är här vi sparar till en bil, en resa, ny tv eller liknande. Sparhorisonten är mellan ett par månader till ett par år och här försöker jag få lite ränta på pengarna. Själv föredrar jag Akelius Spar som ger 3%. Den här typen av inlåningsverksamhet är inte förenat med insättningsgaranti och pengarna används i bolagets rörelse men eftersom Akelius är ett mycket välmående fastighetsbolag med över 30-år på nacken och de dessutom investerar i bostäder snarare än lokaler gör att jag anser att det är en mycket säker placering. En av de få negativa sakerna enligt mig är att man endast får göra två avgiftsfria uttag per år men eftersom planen med kontot är att bara ta ut pengar när jag har sparat färdigt så är det inget stort problem.

Nivå 4: Det är här det börjar bli roligt. Nu handlar det om det riktigt långsiktiga sparandet. För att trygga ekonomin, till pensionen, barnens sparande, huset. Här är sparhorisonten absolut minst 5 år och det är här vi strävar efter hög ränta/avkastning.

Viktigt att notera här är att jag investerar extremt långsiktigt och jag bryr mig inte om börsens tillfälliga svängningar. Jag är heller inte ute efter att maximera min avkastning utan jag vill ha stabila kassaflöden och en långsiktig tillväxt som efter något decennium eller två ger mig trygghet.

Här sparar jag självklart i ett eller flera investeringssparkonton. Personligen har jag flera, ett för pension, ett för fonder och ett för aktier. Investeringssparkontot är det i särklass mest fördelaktiga kontot vi har för långsiktigt sparande. Vi behöver inte krångla med deklarationen och skatten är låg. Se bara till att välja en leverantör som inte tar betalt för kontot.

På den här nivån är jag hängiven utdelningsbolag som så många andra. Stora välkända och välskötta bolag som delar ut en hygglig portion av sina vinster till sina ägare. Företag med de här karaktärsdragen ger mig dels ett säkert och pålitligt kassaflöde år ut och år in samtidigt som de brukar öka i värde bara genom att vara så väl fungerande som de är.

Jag sätter också en relativt stor portion av mitt sparande i en egendesignad fondportfölj, dels för att jag tycker om enkelheten och stabiliteten. Med en bred globalfond kan jag investera 100 kr i månaden och bli delägare i 1400 bolag för en avgift på 0.2%. Det kan jag inte göra själv. Jag väljer också att spara i fonder som en familjekompromiss eftersom min hustru inte är fullt lika äventyrlig som jag är och vi har gemensamma önskemål om vår framtid vilket jag helt och fullt ställer upp på och jag känner inte alls att det hindrar mig i mina investeringar, snarare tvärt om.

Det kommer snart artiklar som går in djupare på varje nivå men låt oss börja diskutera här.

Vad tycker du om dessa sparnivåer?


Bildkälla: Freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar