onsdag 7 oktober 2020

3 skattetips till företagare

Det finns mängder av klassiska skattetips som brukar dyka upp i tidningarna runt jul både för privatpersoner och för företagare. För företagare brukar det handla om att beräkna utdelning, beräkna hur mycket lön man skall ta ut osv och för privatpersoner brukar det handla om ränteavdrag, reseavdrag och rut- & rotavdrag.

Jag är dels ute i fel tid och dels tänker jag inte skriva om sådant just nu men det finns ett par saker som kanske inte alla vet om och eftersom jag rimligtvis har ett gäng företagare i läsarkretsen tänkte jag ge några små tips. (Du kan förutsätta att det mesta nedan riktar sig till ägare av aktiebolag)



1: Friskvård & Gym. 

I januari 2018 föll en dom i Högsta domstolen som ändrade lite på hur Skatteverket ser på reglerna kring friskvård. En bra källa förutom skatteverkets hemsida kan vara den här artikeln.

Om man äger sitt eget aktiebolag räknas man som bekant som anställd i bolaget. Det betyder att man har samma rätt som all annan personal i bolaget och skulle man vara ensamt anställd förändrar det ingenting.

Företaget får bestämma en naturaförmån i form av enklare motion vilket kan vara att företaget betalar för ett gymkort och bestämmer att det är det gymmet du som anställd måste gå till annars får du betala för det själv. Dvs så länge du betalar gymkortet med företagskortet så räknas det som en naturaförmån som är skattefri för dig som arbetstagare.

Utöver det kan du ge dig själv (dina anställda) ett friskvårdsbidrag på upp till 5000 kr vilket också blir skattefritt. Det kan vara den personliga tränaren på gymmet eller massagen du tar efter träningen. Det finns mängder av aktiviteter.

I praktiken kan det bli mellan 10 000 kr - 15 000 kr skattefritt per år.

2: Gåvor

Som vanligt kan man ge sig själv (sina anställda) en julgåva om max 450 kr inkl moms (inte en krona mer för då blir hela gåvan skattepliktig). Man kan också ge jubileumsgåvor m.m. och det går ganska enkelt att hitta på skatteverkets hemsida under Gåvor till anställda.

Det som är speciellt nu är att man får ge en extra gåva för upp till 1000 kr inkl moms och det är en tillfällig regel som gäller mellan 1 juni till 31 december i år så det är ett tidsbegränsat erbjudande, inte särdeles stort men det är ju onödigt att lämna pengar på bordet.

3: Parkering

Det kanske inte är det första man tänker på men i vanliga fall är fri parkering i anslutning till arbetsplatsen en förmån som skall beskattas. Från förste april till siste december i år är dock denna skatt borttagen så under några månader slipper man förmånsbeskattningen på parkeringsplatsen. Vill du läsa mer hittar du information på skatteverkets hemsida.

För mig som betalar 700 kr i månaden för inomhusplats (vilket faktiskt är billigt i det området eftersom de billigaste platserna förutom där jag har börjar runt tusenlappen) blir det ändå några tusenlappar i sparad skatt och det tackar vi för.


Det här var tre korta tips som förhoppningsvis kan hjälpa någon att spara några tusenlappar i skatt.

2 kommentarer:

  1. Bra tips! Vet du om man behöver ta ut lön under året eller kan man ge sig själv dessa förmåner även om man inte lyfter någon lön? (har lön från annan anställning och behöver inte ta ut någon lön från bolaget idag).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skall inte ta mina ord för gospel men jag har snackat med skatteverket några gånger och alla gånger är det entydigt nej givet att det ändå är tydligt att du är anställd. Du måste således ha ett anställningsförhållande till bolaget och utföra ett arbete men du måste inte ta ut en definitionsmässig lön för att få lov att ta de här förmånerna.

      Eftersom det är skattefria förmåner har de också sagt att man inte behöver lämna in någon arbetsgivardeklaration. Ingen av mina kunder har fått revision och jag har inte sett någon prejudicerande dom men jag utgår från att det är denna information som gäller tills jag hör någonting annat.

      Radera