fredag 30 augusti 2019

Portföljen jämförd mot index

Jag har bestämt att jag får lov att investera i enskilda aktier så länge jag håller jämna steg med mitt jämförelseindex.

Det är nu inte hela historien men nästan. Dels får portföljen inte avvika för mycket på nedsidan mot detta jämförelseindex men portföljen får heller inte underprestera jämfört med hustruns portfölj vilken bara är uppbyggd av de fonder jag annars skulle investera passivt i.

Än så länge lyckas jag riktigt väl jämfört med hustruns portfölj men ibland känns det lite si sådär med indexet så jag bestämde mig för att ta en lite mer noggrann kik på hur det gått.

Jag har mätt och jämfört ordentligt sedan årsskiftet 2016 vilket gör att jag nu har drygt 3,5 års data. Det är inte fantastiskt men det ger en vägledning om hur det gått.

Innan vi börjar kan det vara aktuellt att friska upp om indexet. Jag jämför portföljen mot ett egensnickrat index bestående av 50 % globalindex, 40 % Sverigeindex och 10 % Svenskt obligationsindex. Det är fördelningen jag försöker hålla i portföljen men jag lyckas inte alltid.




När jag satt och pillade med siffrorna kunde jag konstatera att index presterat en 40 %-ig uppgång och portföljen en 60 %-ig uppgång.

Det är trevligt.

Index borde ligga några procent högre eftersom MSI World inte inkluderar utdelningar men jag vet inget bättre index att använda där.

På det hela taget kan jag vara riktigt nöjd med min lilla beräkning. Portföljen har avkastat 14,5 % i årligt genomsnitt medan index klarat 10 %. På lång tid blir den skillnaden mycket pengar.

Och nej, det här skall inte ses som någonting annat än herr AvLs skrivelse till sig själv för att rättfärdiga att han förvaltar familjens pengar diskretionärt snarare än passivt. Jag är också fullt medveten om att du förmodligen inte kan få ut någonting ur ovanstående eftersom jag inte bevisar mina påståenden på något sätt men trots det kände jag ett behov av att skriva av mig lite och konstatera att det har gått ganska bra de senaste åren.




8 kommentarer:

  1. Jaha, så du sitter alltså här och tar direkt strid med alla akademiska förståsigpåare som vet att det är omöjligt att slå index? :) Grattis dock.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting är omöjligt! Dock är det väldigt svårt att slå sitt index (dvs rätt jämfört index) över tid.

      Tror många mellan 2015-2018 när oxms30 gått dåligt lurat sig själv i tron att de slagit indexet med råge, medan de egentligen tappat mot oxmspi. Sedan tjänar man väl mest på att ha insikt om sig själv som investerare, dvs ha tillräckligt hög(rätt) risk för att ligga kvar när det är dystert och veta när man skall köpa fonder istället för aktier. Jag är bra på det förstnämnda :)

      Radera
    2. Glömde säga, grattis till att du slagit ditt index och i ditt fall även rätt index! Håller tummarna för att det håller i sig!

      Radera
    3. Tack båda två

      Jag har inte så mycket hybris att jag tror att det här kommer hålla i sig för alltid men jag tror att det går att slå index även om man jämför sig med ett index vilket motsvarar den risk och fördelning man själv håller.

      Däremot tror jag inte att det är vad jag gjort utan det min portfölj har åstadkommit handlar nog mest om tur och viss skevhet mellan mina innehav och det index jag snickrat ihop så det dröjer nog inte så himla länge innan jag sätts på plats igen.

      Radera
  2. Bra jobbat. Fortsatt lycka till att slå index. Skulle du underprestera något är det fortsatt ett bättre alternativ än den riskfria räntan på längre sikt. Men jag tycker det är bra att jämföra sig med jämna mellanrum. För många är gratis indexfond ett bra alternativ. Eller varför inte kombinera sitt sparande med både fonder och enskilda aktier man tycker om? :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjipp

      Jag kommer ju inte sluta spara i aktiemarknaden oavsett hur det går med mina aktieval. Däremot kanske jag väljer passiva investeringar istället för aktiva val i enskilda aktier om jag underpresterar men då får jag underprestera mycket eller under en längre tid för det är ju roligt också och det kan få lov att kosta lite :-)

      Radera
  3. Framför allt grattis till tankeprocessen, egenanalysen och de dragna slutsatserna. Ovanligt, även utan besvis.

    SvaraRadera
  4. Tack. Det är det som är det viktiga i den här orgien av självberöm.

    SvaraRadera