Sidor

tisdag 31 december 2019

Gott Nytt År

Ännu ett år läggs till handlingarna. 2019 har onekligen varit fyllt av spännande saker. I det här lilla hörnet av världen har båda föräldrarna bytt jobb vilket har höjt livskvaliteten markant.

Joy, som snart är tre, pratar som om hon inte vet hur man låter bli och hon hjälper mamma och pappa fördriva dagarnas tristess.

Årets sista månad har varit en blandning av glädje och frustration. Herr AvL har opererat den hand han vanligtvis är beroende av så i flera veckor har allt varit svårt. Det har för all del inneburit att jag fått en större förståelse för hur bra vi har det men det är onekligen frustrerande att inte kunna skiva ost eller skala potatis; för att inte tala om allt annat jag faktiskt inte kan göra just nu. Skitstörande.


Men även detta skall passera. Om bara några timmar har vi ett nytt år. Vi har till och med ett nytt decennium. Nya utmaningar väntar runt hörnet. Vänner att lära känna, platser att besöka, företag att starta, aktier att köpa och äventyr att uppleva.

2020 blir nog året då börsen går spikrakt upp, manna regnar från himmelen, alla är lyckliga och alla världens problem löses för att aldrig komma åter.

För er som vill vara med och se efter om det jag förutspår blir verklighet - väl mött på andra sidan tolvslaget.

Gott nytt år allihopa
Vi ses 2020




tisdag 24 december 2019

God Jul


Med detta enkla inlägg vill jag bara sända ut några få ord i vintermörkret



God jul



Jag hoppas du har en god jul och glada mellandagar ända fram till det nya året. Jag hoppas du får möjlighet att fira med nära och kära. Jag hoppas att du slipper stress och bekymmer och jag hoppas att du får möjlighet att reflektera över livets glädjeämnen.

Från oss till er
God Jul

lördag 21 december 2019

Kladdkaka med brynt smör - det blir inte bättre än så här!

Kom igen nu! Jag har gjort så ofantligt många varianter på chokladkaka i mina dagar va. Jag älskar choklad. Kladdkaka, mjuk chokladkaka, brownie osv. Finns det något bättre?

Jag vill inte påstå att jag hittat det fulländade receptet för det har jag inte. Det fulländade receptet finns nog inte eftersom olika recept, olika njutningssubstanser, fyller olika behov. Idag kanske jag behöver någonting sådant och i morgon någonting sådant där. Men det här receptet är bra...



Bilden ovan är inte min egen. Det är inte ens en bild från det recept jag tänker återge. Problemet är att Coop som publicerade receptet valde att ta en så fruktansvärt tråkig bild att jag förmodligen hade kunnat ta en bättre själv. Recept och bild hittar ni här. Visst ser det tråkigt ut? På bilden ovan är enda "felet" att man använt hallon istället för lingon. Det må vara en liten skillnad men skall du göra den här kakan skall du använda lingon i grädden. Så det så...

Så bilden är fejk men det kan inte hjälpas.

Kladdkaka med brynt smör och lingongrädde

Det är faktiskt ganska sällan jag skummar igenom de där tidningarna från Coop och Ica jag får hem men för ett tag sedan gjorde jag det och jag fick syn på ovanstående recept och var tvungen att testa.

Det finns ingen poäng i att jag skall sitta och förändra det här receptet för det är riktigt bra som det är. Kakan blir seg och kladdig. Som ett mellanting mellan kladdkaka och brownie.

Nu gör jag den på glutenfritt mjöl vilket gör det lite knepigare och konsistensen kan vara annorlunda om man gör den på vanligt vetemjöl men smaken torde inte förändras nämnvärt.

En sak vill jag dock förmedla och det är VÅGA!

Våga testa receptet och när du gör det; våga bryna smöret ganska hårt. En hel del av smaken försvinner vid bakningen så det skadar inte att smöret är rejält brynt, precis innan bränt. Det står dessutom att man skall ha ljus sirap i receptet.

Av erfarenhet kan jag säga att det inte blir äckligt av mörk sirap.

Nästa gång jag testar det här receptet skall jag nog testa att byta ut sockret mot ett mörkare socker exv muscovado för att se om det kan göra kakan ännu kraftfullare och smakrik.

Det här är en nyttig kaka. Den är nyttig för själen.

Gör den!


torsdag 19 december 2019

Investera i aristokrater - SPYD

Dividend aristocrats är de amerikanska företag som höjt utdelningen i 25 år. Det finns några andra förutsättningar också men det är egentligen kärnan.

Jag äger ett gäng av dem och har från tid till annan ägt flera. För några år sedan hittade jag en fond (ETF) som hette SPDR S&P Dividend ETF vilken följde ett aningen bredare aristokratindex än den snäva definitionen. Här får man bolag som höjt i 20 år och från ett bredare urval men teorin är densamma. Utdelare är måna om att växa sin utdelning och dessa bolag borde därför, på lång sikt, ge en god avkastning eftersom de strävar efter att höja sina vinster och ge en hållbar och ökande utdelning.

Tyvärr bestämde sig de klåfingriga politikerna i EU att vi nyttiga idioter ute i medlemsländerna inte klarar av att ta till oss ekonomisk information om den är presenterad på engelska utan vi måste få information på vårt modersmål och sålunda begränsades våra möjligheter att investera i den här typen av produkter drastiskt vid årsskiftet 2018.

Gissa om jag är huvudsakligen nöjd eller missnöjd med detta regelverk?

Lösning

Några leverantörer har hanterat problemet och några mäklare har försett oss med möjligheten att handla i dessa nya instrument.

Nordnet är mäklaren som räddade mig i det här fallet eftersom Avanza inte verkar särdeles sugna på att öppna upp ETF-marknaden igen.

State Street Global Advisors är de som skapat möjligheten.

SSGA är de som ger ut SPDR S&P Dividend ETF (SDY) och för ett tag sedan hittade jag motsvarigheten för oss som vill investera i denna fond fast sitter fast i EU nämligen SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD).

Fonden har 112 innehav (fråga mig inte varför när man följer ett index bestående av 60 bolag) med ett genomsnittligt p/e på straxt under 17. Den kostar 0,35 % i förvaltningskostnad och handlas i EURO.

Det här är ingen ny fond. Vad jag kan se startade den 2011 men jag har inte hittat den förrän jag var tvungen att leta upp den.

Men men.

Bild: Ur informationsmaterialet för fonden från ssga.com


Den ger 2 % i utdelning och det är en strategi som mer eller mindre likaviktar innehaven. Det innebär att man slipper sitta tungt viktad i några enstaka bolag utan man får dessa 112 bolag med en liten skvätt i varje.

Jag gillar verkligen den här fonden. Jag blir brett diversifierad över sektorer i bolag med globala marknader. Jag betalar en relativt låg kostnad och jag diversifierar i valuta eftersom jag köper i EURO.

Jämför man S&P 500 med fonden har S&P gett 42,87 % de senaste tre åren medan fonden gett 42,31 %. Fonden har haft en standardavvikelse på 10,72 % medan jag har svårt att hitta hur mycket S&P har svängt men jag hittade någon referens till 12,68 %.

Oavsett tyder det på att man får en god avkastning, i nivå med marknaden, till en aningen lägre risk. Vad jag kan hitta är att S&P har ett genomsnittligt p/e på 21,75 och en genomsnittligt lägre direktavkastning än fondens index. Det torde betyda att man på längre sikt kan få en bättre, riskjusterad avkastning om man följer fondens index än det breda S&P.


Men det är ju bara min hobbyanalys. I vilket fall har jag börjat köpa den här fonden och ämnar fortsätta med det som ett komplement till alla andra innehav jag har.


tisdag 17 december 2019

Tack till dig som motionär

För några år sedan använde jag den här bloggen till att skriva om saker som gjorde mig glad. Den typen av triviala ämnen byttes ut mot "viktiga" ämnen och analyser för att senare återgå till triviala ämnen men då utan faktorn glädje.

Dags att försöka ändra på det så här kommer lite glädje.

När min dotter föddes (här på bloggen kallar jag henne Joy) var jag fortfarande aktiv som spinningledare. Varje vecka träffade jag ett 30-tal motionärer vilka många av dem hade tränat mina pass under många år. Vi träffades några minuter innan och några minuter efter passet, pratade lite om allt möjligt och lärde känna varandra lite ytligt.

När det började närma sig den dag då jag, åtminstone temporärt, skulle sluta leda pass pratade jag med en av "mina" motionärer. Hen hade avslutat sina studier och hade flyttat från stan men valde fortfarande att träna mina pass när det fanns möjlighet (snacka självförtroendeboost för herr AvL). 

Hen visste sedan en god tid tillbaka att jag skulle sluta och att det skulle dröja innan vi sågs igen och hen visste också anledningen till att jag slutade dvs att jag nyss fått barn och behövde vara lite ledig för att få mer tid med familjen.

Foto: Herr AvL

Döm om min förvåning när det langades upp en egengjord present till den nyfödda dottern.

Jag återkommer regelbundet till den här händelsen när jag sitter på min kammare och funderar på huruvida jag skall gå tillbaka och leda pass igen. Just nu är det inte aktuellt eftersom jag när en kontinuerlig förkylning vilken sannolikt kommer vara ytterligare några år men med tiden kanske det blir aktuellt igen.

Då sitter jag ofta och väger för- mot nackdelar och ibland konstaterar jag att nackdelarna väger över men så kommer jag att tänka på alla vänliga människor jag mötte under den här perioden. Jag har till och med lyckats bygga privata vänskapsrelationer med några av de motionärer jag träffat.

Ledarskapet har dessutom utvecklat mig enormt och hjälpt till att bygga upp mig till den jag är idag.

Jag kommer sannolikt att leda igen när livet ger tillåtelse. Idag vill jag dock bara passa på att skicka ut ett tack i den digitala rymden till er som varit med mig på min ledarskapsresa.

På återseende.

lördag 14 december 2019

Tortillapizza - Småbarnsförälderns räddning


För ett tag sedan ringde jag hustrun som uppvisade en osedvanlig trötthet. Kombinera det med vetskapen om att den sjövilda dottern snart skulle hem från förskolan och det inte fanns någon mat klar hemma och jag var aningen sen från jobbet så var kaoset ett faktum.

Men en sak är universell i vårt hem än så länge och det är att om dottern får vara med och baka eller laga mat är hon ganska lugn och glad. Det är sällan riktigt enkelt och smidigt att ha med henne men ibland hittar vi på saker som gör att det ändå funkar.


Bild: koket.se

Just den här dagen konstaterade jag att det borde gå ganska smidigt och vara ganska fritt från ansträngning att göra pizza. Förutsättningen var så klart att vi inte behövde göra degen för det skulle vi inte hinna med.

Personligen avskyr jag att köpa färdig pizzadeg. Det är så billigt att göra och ett sånt vansinnigt överpris att köpa i affären att det plågar mig. Däremot är jag ganska förtjust i tortilla och det är inte en brödsort jag gör särdeles ofta men det är förhållandevis billigt och håller i en evighet. Det är dessutom helt okej prissatt glutenfritt också så att herrn i hushållet kan få också.

Recept och bild här.

Så blev det. Hustrun hämtade Joy och cyklade ned till affären där jag mötte upp. Några spillbitar skinka och salami inhandlades förutom tortillan och sedan bar det av hemåt.

Snabbt rev jag lite ost och hackade/skivade lök, tomat, salami och skinka. Hustrun dukade upp så att Joy fick plats och de lade fram bröden på en plåt och smetade på utspädd tomatpuré på tortillan.

Sen fick dottern gå lös på påläggen. Hälften hamnade i magen men lite fann sin väg till pizzorna och totalt 30 minuter efter hemkomst satt vi allihopa till bords med var sin "pizza" på tallriken medan flera gräddades.

Fantastiskt lättvindigt, gott och ett kul sätt att hålla Joy sysselsatt utan gnäll, skrik och frustration.

Att göra på det här viset innebär dessutom att även om du köper samtliga ingredienser så blir priset inte mer än några kronor per pizza och lite beroende på vad man har på behövs det olika många men jag knödde i mig fyra (men då var också mina tortillas betydligt mindre än övriga) och hustrun nedgjorde heroiskt tre stycken och skulle sannolikt velat ha en till om det inte var så att dottern glufsade i sig de två sista och sen orkade vi inte göra fler så vi avslutade kvällen med en liten bit kaka och en god bok när dottern lagt sig istället för mer pizza.

Testa vet ja.




torsdag 12 december 2019

Ekonomin bakom en batteriladdare

En vis kvinna sa en gång till mig

"Det finns batterier i nästan alla barnleksaker"

Jag har funnit dessa visdomsord sanna.

Jag vet inte riktigt när jag slutade använda batterier men det var kanske 10-15 år sedan. Förr hade jag mängder av prylar som slukade batterier men nu handlar det om några enstaka knappcellsbatterier om vi bortser från telefon, dator, bil och sådana saker. Jag snackar alla dessa små batterier man förbrukar.

Fram till typ år 2000 hade jag en batteriladdare jag använde flitigt men när den legat orörd i källarförrådet i 10 år fick detta monster från 80-talet lämna min ägo. Nu har vi dock kommit fram till att det var dags att skaffa en ny omgång batteriladdare och uppladdningsbara batterier.

Det främsta motivet i vår familj var nog hållbarhet då delar av familjen är väldigt måna om denna aspekt av vår livsföring men visst skulle det kunna finnas ekonomiska motiv också.

Låt mig räkna lite på det.



Ekonomi

Jag är fortfarande en relativt ekonomisk person så när vi ändå var på Ikea i helgen köpte vi en batteriladdare för 29 kr och två uppsättningar batterier för 69 kr/4 batterier av AA och AAA variant.

Jag insåg då också att Ikea inte längre verkar sälja batterier som inte är laddningsbara så det billigaste jag har hittat är 1,50 kr/st på NetonNet men det finns säkert billigare.

Innan jag började kika på det här kostade också en batteriladdare i min begreppsvärld ett par-tre hundra kronor. Döm om min förvåning när jag hittade en för 30 spänn.

Detta skulle alltså innebära att vi kan köpa 65 batterier innan priset är detsamma som laddningsbara batterier+laddare dvs 98 kr.

Innan dotter skulle 65 batterier sannolikt räcka i tio år men i dagsläget bränner vi nog 4 batterier i veckan och jag ser en exponentiell tillväxt i förbrukningen. Hon är trots allt bara tre år gammal och det enda hon har som bränner batteri i dagsläget är en liten nattlampa vilken hon släpar med sig nästan var hon än går.

Jag är den förste att erkänna att summorna vi pratar om här sannolikt inte skulle förstöra budgeten för särdeles många. 4 batterier i veckan i ett år blir 312 kr men det är också 208 slängda batterier vilket är ganska vansinnigt.

Om vi istället betänker att batterierna kan laddas 500 ggr (vi valde batterier med hög energikapacitet och de batterierna klarar tydligen inte att laddas lika många gånger som de med lägre energikapacitet). Det skulle innebära att varje laddning kostar 3,45 öre. Låt oss dra till med en kostnad för laddningen också så skulle jag gissa att varje "batteri" kostar ungefär 4 öre.

På batteriets livstid sparar man då totalt 730 kr vilket för fyra batterier blir totalt 2920 kr och så får man räkna bort 29 kr för laddaren så maximal besparing 2891 kr.

I nuvarande förbrukningstakt skulle det ta oss 9,6 år att uppnå denna maximala besparing vilket skulle ge en årlig besparing om nästan precis 300 kr om året (logiskt eftersom de laddningsbara batterierna är nästan gratis och det annars skulle kosta 312 kr).

Men...

Låt oss för ett ögonblick föreställa oss att hon får en handfull leksaker som också bränner batterier. Dessutom skall pappa börja spela tv spel igen vilket kräver batterier i kontrollerna och så skall...

Låt oss leka med tanken att det går 20 små batterier i veckan. Det känns inte som en orimlig siffra med tanke på hur jädra mycket jag laddade batterier när jag var yngre. Då tänker jag att prylarna behövde mer juice men å andra sidan stoppade det inte vid 20 batterier i veckan heller...

Då pratar vi 1500 kr om året bara i batterier. Säg att vi skaffar två ungar till och de inte kan samsas om samma saker. Då är vi uppe i 4500 kr bara i dessa eländiga batterier.

Det är fortfarande inga hysteriska summor även om jag hade tyckt att det var lite trist att köpa batterier för 375 kr/ månad och jag hade definitivt avskytt att behöva ha 1000 batterier liggandes i en låda och tänk plågan att släpa skiten till återvinningsstationen.

Vinsten för vår familj blir kanske 300 kr/år och den blir kanske 1500 kr/år. I reda kontanter.
Vinsten beräknat i andra värden blir väldigt mycket högre oavsett om det är mer miljösskadligt med en batteriladdare än 2000 batterier eller inte.

Jag kommer må mycket bättre av att slippa köpa hundratals batterier de kommande åren.



tisdag 10 december 2019

Picknick - om 2-åringen själv får välja

Nu är min dotter snart tre men det låter klatschigare med tvååring...

Sedan jag blev far har jag uppfattat att man ibland tycker att det är dyrt att ha barn. Jag kan till viss del förstå det. Inte för att vi är där ännu men förr eller senare kommer det komma en tid då det skall köpas smink och ridkläder, språkresor och sommarläger. Redan nu finns det tillfällen då olika val kan generera olika ekonomiska utkomster.

Ett av dessa tillfällen då det fanns stor möjlighet att välja olika plånboksvägar var när vi nyligen var hemma pga sjukdom. Det spelar inte så stor roll att dottern är sjuk när man ser till hennes aktivitetsnivå. Det brukar vara en dag av hög feber då hon inte rusar omkring som en elvisp men annars är hon mest hemma för att hon hostar så att hon har svårt att sova eller liknande.

Det betyder att vi behöver aktivitet och det finns några givna aktiviteter i hennes liv där lekplatsen ligger högt upp på listan. Den här gången hade hon dock sett något barnprogram där figurerna hade picknick så det skulle vi också ha.

Bild: Herr AvL. Jag fotade aldrig våra muffins men det har hänt att pappa velat testa andra recept också.

På en picknick har man tydligen ostsmörgås (eller morotsmacka om man är kanin), varm choklad och muffins.

Det är perfekt. Inser ni hur länge man kan uppehålla en tvååring om man hävdar att det inte finns muffins hemma när hon har ställt in sig på att hon måste ha muffins. Vi var "tvungna" att baka muffins så där gick en hel förmiddag och en sats muffins gick på en femma i ingredienser.

Efter vilan gjorde vi varm choklad och en ostsmörgås vardera och sedan packade vi ihop picknickfilt och mat och gick ut och satte oss på den stora kullen bakom huset. Därifrån ser man större delen av stan så inte nog med att det var en ganska fin höstdag, det var en trevlig utsikt och dottern hade fullt upp med bakning och fika och att uppleva picknick så som det beskrivs på barnprogrammen.

Dagen efter regnade det men dottern krävde givetvis picknick den dagen också (det är inte så att vi jobbar med variation). Det scenariot hade barnprogrammet också hanterat för det regnar i programmet varpå figurerna dukar upp i vardagsrummet och har picknick hemma.

Sagt och gjort, vi skulle ha picknick. Men först var vi tvungna att baka muffins för gårdagens muffins var antingen uppätna eller nedfrusna och eftersom det tar JÄTTE-lång tid att tina muffins som varit i frysen var det lika bra att göra nya.

Den eftermiddagen satt vi i hennes koja (en låda, 1x1x1 m inredd med ett lammskinn och en batteridriven enhörningslampa) och hade picknick.

Två dagar av absolut och fullständig glädje och njutning i en sjuk tvåårings liv. Allt till den förnäma summan av 15 kronor.

Själv hade jag funderingar på att åka (56 kr ToR) in till Universeum med henne (225 kr), kanske ta en fika på stan (ca 100 kr) och om andan hade fallit på hade vi kunnat gå förbi Burger King (150 kr). Det hade dessutom bara varit en dag. Dag två hade vi givetvis varit tvungna att göra någonting annat men redan där är vi uppe i 531 kr.

Universeum hade kunnat bytas mot lekland men i grunden har jag väldigt lätt att se att detta skulle vara en lika vanlig dag med barn som de jag hade, med den skillnad att mina dagar kostade 15 kronor i extraprylar utöver vad en normal dag med lunch och middag m.m. kostar.

Det är kanske nu jag skall poängtera att det inte var jag som valde. Dottern har aldrig varit på lekland eller på Universeum men när jag frågade vad hon ville göra föreslog jag aktiviteter hon kunde relatera till som skulle kunna landa i att vi åkte till exv Universeum men hon ville ha picknick med pappa och då fick det bli picknick.

Jag fattar sällan de här besluten och väljer inte som jag gör med ekonomin i förgrunden men när vi nu har bestämt att vi skall ha picknick tycker jag att det är långt rimligare att också göra en grej av att baka muffins eller steka pannkakor. Göra den varma chokladen och om vi hinner kan vi göra scones eller baka bröd också. Allt för att hon skall få den delen av sin barndom också vilken jag minns så tydligt från min.

Givetvis hade det varit enklare att gå förbi den lilla Coopbutiken som ligger 150 meter från ytterdörren och köpa det vi ville ha men vad skulle jag då göra av förmiddagen?

Jag tror fortfarande att staten betalar för min dotters uppehälle (bortsett från barnomsorg och förlorad inkomst för föräldrarna vid sjukdomar m.m.) genom barnbidraget och att hennes levnadsomkostnader är så låga beror lika ofta på hennes aktiva val som våra. När mamma och pappa väljer brukar det bli dyrare men vi försöker lyssna in vad dottern vill göra innan vi bestämmer saker.


lördag 7 december 2019

Traditionsenlig recension av julskum


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det här blir det tredje året i rad jag skriver någonting litet om Cloettas årsutgåva av julskum. 2017 var det lingonsmak och 2018 var det kolasmak. I år är det tydligen polkagris som gäller.


Man skulle kunna tro att jag har fastnat eller att jag saknar smaklökar men jag återkommer år ut och år in till att Cloetta borde kunna peta i mer smak i skummet än de gör.

Nu var jag för all del förkyld under årets provning men jag klarar ändå av ganska subtila smaker och visst smakar julskummet polkagris men det är ungefär lika framträdande som om du doftar på en påse riktiga polkagrisar. Utan att öppna påsen...

Årets version var, enligt mig, ytterligare en besvikelse eftersom det var en så tråkig smak. Lite mint och det var allt. Lingonsmaken 2017 var jag i alla fall nyfiken på och kolan förra året doftade rejält av kolasnören.

Jaja. En 100-grams påse ger i alla fall 347 kalorier vilket motsvarar en liten lunch så för 12,90 kr/påse blir det ju ändå ganska billig lunch idag om man jämför med att äta ute*.

I min värld är det en dålig idé att köpa årets specialutgåva av julskum och Cloettaaktien ser inte heller särdeles aptitlig ut efter att kursen hoppat upp 33 % i år och handlas på p/e 19 utan egentliga tillväxtförutsättningar.

*Tro nu för guds skull inte att jag skulle få för mig att skippa lunchen bara för att jag redan tryckt i mig lagom mycket kalorier. Det krävs engagemang och övertygelse för att klara av att vara överviktig så här hoppas inte över ett tillfälle att dubbla kaloriintaget.






torsdag 5 december 2019

Transaktioner - November

Inlägget innehåller affiliatelänkar

I november blev det väldigt mycket handel. Ovanligt mycket faktiskt.



Försäljningar

Som en följd av det lagda budet på Swedol valde jag att sälja hela min position till 46,20 kr/aktie.

Jag resonerade som så att om budet går igenom kommer pengarna inte landa på kontot förrän i början av mars i bästa fall och jag hyser väldigt liten tro till att det skulle komma ett höjt bud. Skulle budet falla kommer aktiekursen falla igen.

Jag valde således att sälja 30 öre billigare än budet och låta pengarna jobba i andra tillgångar i det knappa halvår som är kvar tills budsituationen är löst. Swedol stod för nästan 4,5 % av min aktieportfölj så det blev en hel del likvider som skulle fördelas om.

Några dagar senare kom så ett bud på Hemfosa vilket åter var en chock och tragik. Sluta sno mina bolag! Jag är inte alls lika säker på att det budet går igenom men jag sålde allt utom 50 aktier för 118,10 kr/st och accepterar kontantbudet på resterande på 120 kr/st. Den största bulken av de pengarna ligger ännu overksamma.


Köp

Många köp blev det och då främst som ett resultat av att kassan från Swedolförsäljningen skulle hanteras.

NP3 Fastigheter Pref = GAV inköp 34,9 kr/aktie = 1 % av portföljvärdet
Xact Sverige = GAV inköp 491 kr/st, totalt inköp ca 0,3 % av portföljen
Xact Högutdelande = GAV inköp 128 kr/st, totalt inköp  > 0,1 % av portföljen
Svolder = GAV inköp 114,4 kr/st, totalt inköp, ca 0,45 % av portföljen
Latour = GAV inköp 114,4 kr/st, totalt inköp, ca 0,7 % av portföljen
Investor = GAV inköp 499 kr/st, totalt inköp, > 0,2 % av portföljen
Resurs = GAV inköp 56,7 kr/st, totalt inköp, ca 0,4 % av portföljen
Pfizer = GAV inköp 358 kr/st, totalt inköp, ca 0,25 % av portföljen
Industrivärden = GAV inköp 217 kr/st, totalt inköp ca 0,3 % av portföljen
TransAlta renewables = GAV inköp 14,60 cad/st, totalt inköp ca 0,6 % av portföljen

Jag har också fyllt på en del i fonderna men den uppmärksamme noterar att det fortfarande borde finnas en dryg procent kvar exkl nysparande och det är helt korrekt. Utöver det har ett av de projekt jag tidigare investerade pengar i via Tessin nu återbetalats vilket gör att min portföljbelåning och mina kontanter är på nästan samma nivå nämligen nära 5 % av portföljen.

Detta är någonting jag ämnar hantera men det tar en stund för mig att skyffla runt alla pengar. Eller ja, det som tar tid är för mig att bestämma mig vad jag skall göra.

Angående köpen då. Det mesta torde vara ganska självklart. Jag har egentligen bara ökat på i de investmentbolag jag äger. Jag är en gnutta konjunkturosäker så även om jag nu har köpt en hel del industri har jag också köpt breda portföljer som borde klara sig hyggligt både upp och ner. Resurs borde kunna väga upp som motvikt mot mina fastighetsaktier ifall räntan går upp annars kommer en rejäl utdelning och en okej tillväxt.

Jag köpte också en ny preff men det var mest för att bredda preffportföljen och återta lite av den förlorade direktavkastningen för även om Swedol inte var en högutdelande aktie gav den ändå drygt 3 % och många utav de aktier jag nu köpt ger betydligt mindre än så.

Sist men inte minst fyllde jag på i Pfizer. Innehavet är hälften så stort som JNJ och jag ville ha lite mer sjukvård i portföljen. Pfizer har dessutom haft det tungt på börsen ett tag och jag tror att den här nivån är en bra köpnivå så när det nu fanns lite pengar över fyllde jag på.

Övrigt

Ett projekt jag investerat i via Tessin återbetalades under månaden så nu står jag med ganska mycket likvider. Jag har inte riktigt beslutat vad jag skall göra men just nu lutar det åt att en hygglig summa går in i någonting obligationsliknande tills jag har listat ut vad jag skall göra med pengarna.

Vad skall man köpa? Några förslag?

tisdag 3 december 2019

Månadsavstämning november - Utköpt från börsen

Inlägget innehåller affiliatelänkar

En av årets tråkigaste månader är över. November är ofta tråkig för att det är kallt och mörkt. Det är inte kallt nog för att snöa utan det är kontinuerligt mörkt och blött. I år har dessutom varit någon form av tristessrekord med mörkaste november på ett kvarts sekel.

Vilken tur då att familjen AvL inte låtit sig hindras av detta. Jag har som vanligt varit sjuk hela månaden men jag har cyklat till och från jobbet hela månaden och bara vobbat några enstaka dagar här och var. Vi har dessutom gjort massor av roliga saker.

I början av månaden var vi på Bhoga vilket var helt fantastiskt och det har blivit många tillfällen till skratt och äventyr vilket har förgyllt höstmörkret oerhört.

Dessutom har ju börsen varit lite spännande och det förgyller ju på sitt sätt.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Det är en väldigt stor skillnad att jobba 80% jämfört med 100%. Det gör bara några tusenlappar på sista raden men marginalerna minskar. Den här månaden har det blivit lite mindre sparande för att det har varit många utlägg på jobbet och en del extrautgifter privat. Bhoga var rätt långt från gratis. Men man skall inte klaga. Det har, på det hela taget, gått fruktansvärt bra.

Jag förutspår dock att nästa månad kan bli riktigt bra även om det blir dyrt med jul och nyår.

Portföljutveckling

Två bud i samma vecka. Först blev jag av med Swedol och sedan Hemfosa. Ungefär 7 % av portföljen ökade därigenom typ 25 % extra på ett bräde men sedan stod det ju still för det tar en stund att allokera om. Förutom det har ju börsmånaden varit ganska blek. Det har inte svängt särdeles mycket och rapporterna var i stort sett avklarade innan månaden drog igång. Lugnt helt enkelt.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 2,08 % (3,17 %) under november. YTD är index upp 22,70 % (20,17 %). Det ser ut att bli ett riktigt bra börsår i år.

Det ser ut att kunna bli ett bra år för portföljen också. Portföljen gick upp 2,42 % (2,21 %) i november. För året är portföljen upp 26,96 % (23,96 %).

En månad kvar. Snart i mål.Jag hoppas att året slutar på +25 %.

Sparande

Som sagt var det en utgiftstung månad. En del pengar får jag tillbaka nästa månad men en stor portion pengar bokförs på nöjeskontot den här månaden.

Vi har också gjort ytterligare ansträngningar för att sänka billånet. På ett halvår har vi gått från att ha en skuld och en avbetalningstakt som skulle innebära att lånet var avbetalat om drygt 5 år till att nu, om planen håller, vara avbetalt i mars. Självklart sänker det sparkvoten en gnutta om vi inte räknar in amorteringen av det lånet i vår sparkvot.

Trots det lyckades jag spara 55,20 % (62,44 %) av nettoinkomsten den här månaden. (Ungefär 45 % exkl utdelningar för den som är intresserad)

På helårsbasis har jag sparat totalt 65,93 % (66,8 %). Målet är 60 %.

Det går bra nu och vår nuvarande sparkvot är ungefär tre gånger högre än den långsiktiga plan jag satte upp för några år sedan vilket gör att vi ligger bra till för att nå våra mål och överträffa dem.

Utdelning

November är traditionellt en sån där mellanmånad men jag har gjort en del för att höja upp resultatet en gnutta. I år var därför utdelningarna nästan dubbelt så höga som förra året vilket är häftigt.

Utdelningarna täckte 25,43  % (14,37 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Den här månaden kan jag betala för årets träningskort med utdelningarna. Det är magiskt.

Portföljen har täckt totalt 31,72 % (29,60 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 25 % och mycket av övervärdet beror på en extra utdelning ett par månader sedan som inte kommer upprepas nästa år men jag klagar inte.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 76,85 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018.

Livskvalitet

Det här har egentligen varit en mycket bra månad. Jag väljer att fokusera på det bra.

Vi var på Bhoga vilket är en upplevelse jag kommer minnas i många år. Jag älskar att gå på fin restaurang. För mig är det lika mycket värt som en vecka till solen eller någon juste konsert eller vad man nu uppskattar.

Jag hade utöver det ett flertal trevliga tillställningar både med arbetskollegor och privat och trots att vi var sjuka mer eller mindre hela månaden såg vi till att umgås mycket och hitta på saker hela tiden för att förgylla höstmörkret.

Bra månad helt enkelt.

Hälsa

Det är tydligen svårt att ta hand om sin hälsa när man spenderar 100 dagar i rad med hosta och snuva, ibland förgyllt med feber och värk.

Jag älskar choklad och har hittat ett recept på kaka som är värt att dö förtidigt för så den här månaden har varit en riktig prövning men jag tror det har gått ganska bra. Jag har förslösat mitt träningskort men jag har inte gått upp så himla mycket i vikt i alla fall.

Summering

En mycket angenäm månad även om den stundtals har känts grå och tråkig. Jag har läst ut bok nummer tio i min favoritserie och jag har återupptagit en hobby från förr vilken jag saknat mycket. En hobby som inte kräver särdeles mycket fysisk ansträngning vilket ju är smidigt när dagarna går ut på att försöka undvika att hosta sönder ett revben.

Nu vill jag bli frisk.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

lördag 30 november 2019

Operationspaus

Jag har haft handledsproblem ett bra tag och jag har nämnt det någon gång tidigare här på bloggen. Efter ett gäng undersökningar och remisser hit och dit har jag lyckats få en tid för operation. Denna operation kommer gå av stapeln om bara några veckor.

Initialt kommer det bara betyda att jag inte svarar på kommentarer. Jag förutspår nämligen att det kommer bli svårt och tröttsamt när jag inte kan använda min primärhand. Jag gissar att det kommer ta mig hela dagarna bara att klä mig och se till att jag får mat.


Men hav förtröstan för jag ligger ganska bra till. Jag har hävt ur mig en del idéer på sistone vilka finns som publicerbara inlägg men även de kommer ta slut. Skulle det hända kommer inläggen att sina och ni får klara er utan mig ett tag.

Läkarkåren verkar överens om att konvalescensen på den här typen av operation inte är längre än ett par, tre veckor. Nu råkar det vara så att jag är man och därför är min smärttröskel genetiskt låg så jag förutsätter att det kommer ta mig mycket längre tid att komma tillbaka till tangentbordet men om den samlade vetenskapen skulle ha rätt i detta fall kommer ni sannolikt ha mig tillbaka redan i början av januari.

Oavsett hur det förlöper vill jag med detta inlägg förvarna er alla om att anledningen till att jag inte svarar på era kommentarer är att jag för tillfället är handikappad och skulle det dröja mellan inläggen är det inte heller någon fara.


torsdag 28 november 2019

Varför räknar du inte barnsparandet som ett sparande?

Jag fick nyligen frågan

"Varför räknar du inte barnsparandet som ett sparande?"

Det var efter inlägget jag skrev om vad jag ser som sparande där jag i förbigående nämnde att jag inte räknar in barnsparande i min sparkvot.

Jag ser visst barnsparande som ett sparande men det tillhör inte min balansräkning utan mitt barns och därför anser inte jag att det skall ingå i min sparkvot.

Tack för frågan. Där är svaret. Borde jag sluta skriva nu?

Njaä... Låt mig försöka sväva ut en aning först.



Sparkvot

Konceptet sparkvot torde vara ett begrepp som egentligen är relativt poänglöst när det handlar om min sparkvot. På individnivå. Dvs den jag eller du räknar ut för att få fram ett mått på den egna förträffligheten.

Det kan vara värdefullt för den som vill veta hur lång tid det skulle ta att skaka fram ett kapital stort nog att leva på om man utgår från 4%-regeln men där borde värdet av begreppet upphöra.

Trots det är det ett begrepp som diskuteras livligt i den lilla ankdamm som utgörs av bloggande och Twittrande ekonominördar.



I min värld används sparkvot uteslutande när jag studerar nationalekonomi och när jag bloggar och för det senare bara när jag skriver mina månadssammanställningar. Jag använder kvoten för att beskriva för er hur duktig jag är på att spara och jag använder den för mig själv som ett sätt att jämföra över tid så att jag håller mig på vägen mot målet.

Den första anledningen torde vi vid blotta åsynen kunna avskriva som fullständigt avskyvärd eftersom det dels är ett förkastligt sätt att förhäva sig och dels är det fullständigt irrelevant eftersom jag är anonym, jag ger inga fakta på något vis och allt jag skriver kan vara ren lögn. Det är som om jag skulle få för mig att försöka få folk att tycka om mig genom att skriva att jag är snygg. På vilket sätt är det relevant och på vilket sätt kan jag ens tro att någon skulle tro mig eller påverkas av vad jag skriver? Och hur skulle det senare påverka mitt liv rent praktiskt när ingen vet vem jag är?

Om vi då antar att jag inte är så verklighetsfrånvänd att jag genuint tror att det påverkar dig som läsare att jag, en gång i månaden, skriver att jag sparat 50 % av mina nettoinkomster (utan att berätta hur höga dessa inkomster är eller berätta särdeles mycket mer om mina ekonomiska förutsättningar), vad skall jag då ha siffran till?

Jag har i över fyra års tid övervägt att bara skita i den delen av min månadsrapport (eller skita i månadsrapporten helt och hållet). Rapporten i sig är det dessutom ganska få av er som läser så den har egentligen ett ganska begränsat värde på bloggen men då var det just det...

Anledningen till att jag började skriva på Att Välja Lycka var för att jag skulle bli en bättre version av mig själv (det finns nog de som skulle hävda att det fortfarande krävs en hel del arbete). En mikroskopisk del av detta arbete är att jag noterar min sparkvot för mig själv.

Det blir med tiden ett historiskt dokument som visar min ekonomiska resa både för mig själv och den som är fiktivt intresserad. Det är ett sätt för mig att kontrollera att jag gör vad jag lovat mig själv att jag skall göra och det är en del i arbetet mot att skapa ekonomisk välmåga för mig och min familj.

Vad siffran betyder och står för i mitt fall... Det är fullständig oviktigt för alla utom för mig men en sak är tydligt och det är att jag inte inkluderar sparandet till min dotter i det värde jag rapporterar som min sparkvot varje månad.


tisdag 26 november 2019

Vad ser AvL som sparande? Amorteringar? Bufferten? Resesparandet?

Jag har haft en del diskussioner på Twitter med folk som inte håller med mig om vad som kan inkluderas i en sparkvot. Det är inte ämnet för dagens monolog.

Jag skrev nyligen att min sparkvot blir lidande för att vi amorterar extra mycket på vårt billån och aliaset Oerjan valde att kommentera

"...bara om du inte räknar amorteringar som sparande... ;)"

Jag är en av de privatekonomiskt nördigaste människorna jag vet om. Jag har oräkneliga Excelark med fler blad än jag vill erkänna där jag för statistik över det mesta som händer på det privatekonomiska planet i familjens liv.

I det primära arket där jag noterar allt jag behöver för att skriva här på bloggen har jag olika nivåer av sparande. Jag har en nivå där jag inkluderar allt långsiktigt sparande exklusive pensioner. En nivå som inkluderar amorteringar, en nivå som inkluderar buffert/sparande till eventuell konsumtion i närtid osv.



Jag har koll på de flesta kronorna i våra liv.

Det kan anses vara lite osunt men det gör mig lycklig så hustrun tillåter att vansinnet fortgår.

Låt mig försöka förklara. Det kommer inte vara en fullödig förklaring men den kan ge en liten inblick i det gytter som är den mentala labyrint herr AvL till vardags huserar.

Sparande och sparkvot

En normal månad får jag in pengar från lite olika håll. Det kan vara lön, bidrag, inkomster från företagande osv. Nu har vi varit oense om vad som skall räknas som inkomster också där jag skriver upp allt men på bloggen räknar jag exempelvis utdelningar och räntor som inkomster oavsett vilka företag det är som ger mig dem men jag räknar inte rabatter, cashback eller försäljningar på exv tradera som inkomster.

Men skit i den definitionen nu för det här skall handla om nästa steg.

+ Inkomster

- Utgifter

- Sparande

= Balans

De två nivåerna jag skulle vilja ägna några rader är utgifter och sparande.

Jag anser exempelvis att amorteringar av ett lån som är taget för att bekosta köpet av en tillgång vars värde är beständigt eller (sannolikt) ökande kan anses vara ett sparande.

Det innebär att när jag amorterar på min värdepappersbelåning anser jag att mitt egna kapital ökar och jag ser det som ett sparande. Lika så när jag amorterar på mitt bolån.

Givetvis kan man diskutera huruvida boendet är en investering eller inte och det finns artiklar här på bloggen där jag diskuterar det också men för nu kan vi kanske enas om att det är sannolikt att boendets värde i nominella termer kommer öka över en livstid och som minst behålla sitt värde inflationsjusterat givet att boendet är beläget på en plats som sannolikt kommer vara populärt även i framtiden.

Är vi överens?

Hur ser vi då amortering av andra lån?

Personligen har jag lite svårt att se amortering av konsumtionslån som sparande.

Det är förmodligen ganska irrationellt att tänka så givet att man tittar på privatekonomin som en balansräkning. Det spelar ju egentligen inte någon roll vad du har använt pengarna till. På något vis har skulden hamnat i balansräkningen och du måste ha någonting annat på tillgångssidan eller så får du göra kontinuerliga av- eller nedskrivningar av tillgångarnas värde.

Och där kan vi ha pudelns kärna.

Om vi inte hittar några tillgångar med ett värde är det goodwill som skall skrivas ned eller ett tillgångsvärde som avskrivs med tiden och förhoppningsvis betalar man av skulden i samma takt.

Det skulle kanske kunna innebära att en amortering av studielån skulle, om man verkligen anstränger sig, kunna ses som en ökning av det egna kapitalet dvs ett sparande eftersom man får förmoda att man har en immateriell tillgång av bestående värde i form av utbildningen men så långt går inte jag.

Om jag har köpt någonting som inte behåller eller ökar sitt värde så är det konsumtion. Varan eller tjänsten förbrukas. Helt eller delvis och används belåning för inköpet står man i slutändan med bara en skuld kvar. Ett mycket enkelt exempel är givetvis om du tar en resa på kreditkortet. När du är hemma igen har du minnena kvar men värdet är förbrukat och kvar är kreditkortsskulden.

Det innebär, i min värld, att jag inte inkluderar amortering av kreditkort, studielån eller konsumentkrediter av olika slag när jag räknar mitt sparande.

Jag räknar inte heller med sparande som är avsett för att täcka konsumtion om konsumtionen kan förväntas ske i närtid.

Filosofiskt kan man anse att allt sparande är uppskjuten konsumtion så då är antingen allt sparande till konsumtion eller inte men om vi inte väljer filosofispåret menar jag alltså att om vi vet att vi vill köpa en ny soffa nästa höst och sparar innan vi köper soffan räknar jag inte det sparandet i min sparkvot eftersom jag ser det som konsumtion. Pengarna är redan förbrukade på en soffa även om köpet inte har hänt ännu.

Är vi fortfarande överens? Hänger ni med?

Billånet då?

När vi köpte vår bil hade vi valet att betala kontant eller låna stora delar av köpeskillingen till en relativt fördelaktig ränta. Vi valde att låna pengarna för att på så vis ha ett så stort investeringsutrymme som möjligt. Vi valde så lång avbetalningstid som möjligt för att ha pengarna så länge som möjligt.

Än så länge har det varit ett sunt och rationellt ekonomiskt beslut. Vi har tjänat en hel del pengar på att låna pengarna.

Men

Den underliggande produkten är fortfarande en vara som minskar i värde och det är lite svårt att hålla isär de här olika dimensionerna i den mentala bokföringen.

På ett sätt skulle man kunna argumentera för att amortering av lånet minskar investeringsbart utrymme men samtidigt innebär amortering att man minskar skulden i en takt som sannolikt korrelerar bättre med värdeminskningen på bilen.

Det är således fråga om ekonomisk rationalitet kontra vad som kan ses som ett sparande.

Jag fortsätter anse att avbetalningen av billånet inkluderas i ovanstående resonemang. Familjens balansräkning ökar inte i takt med amorteringen eftersom värdeminskningen på tillgången sker i samma takt. Att vi nu amorterar extra skulle för all del kunna innebära att vi har ett restvärde i bilen efter att lånet är avbetalt vilket skulle göra att vid någon punkt kunde man argumentera för att amorteringen blir en ökning av det egna kapitalet men summorna skulle vara försumbara i det stora hela varför det är lättare att inte inkludera den aspekten i diskussionen.

Summering

När jag tänker på mitt sparande räknar jag dels alla pengar jag direkt investerar i tillgångar som förväntas generera framtida kassaflöde (men jag håller mitt företagande relativt separerat från det privatekonomiska planet).

Det innebär att alla inkomster som används för att köpa värdepapper av olika slag eller diverse sparprodukter eller reala, kassaflödesgenererande tillgångar, räknas som sparande.

Utöver det inkluderar jag, i mitt sparande, amorteringar av lån där den underliggande tillgången, med relativt hög sannolikhet kan förväntas inbringa ett bibehållet eller ökande värde vid en framtida försäljning.

I praktiken.

Jag får lön.

Jag köper fonder och aktier vilket jag ser som sparande.
Jag betalar av bolånet vilket jag ser som sparande.
Jag betalar av billånet, betalar avgift och ränta för boendet, sparar åt dottern och jag sätter in en slant på ett konto där pengarna i framtiden skall gå till en resa för familjen och allt detta ser jag som konsumtion och skilt från sparandet.

Låt kritiken strömma in

lördag 23 november 2019

Korean Fried Chicken för 15 kr/port

Jag har en blind fläck i min kulinariska repertoar. Jag jobbade 10 år som kock men det var väldigt sällan jag lagade någonting som alls kunde anses ha anknytning till Asien. Ibland lagade man någon Thaigryta och det hände att man skakade ihop någonting som vagt påminde om Indisk mat men det var väl egentligen allt.

Jag har således inte något av de asiatiska köken som grundpelare i min interna kokbok men jag tycker att det är väldigt gott.

För några veckor sedan bestämde jag mig för att testa någonting nytt så jag bildgooglade "sticky chicken" och klickade på en bild jag tyckte såg fin ut.


Receptet hittar du här.

Jag lyckades inte skrolla tillräckligt långt för att hitta ingredienslistan utan trodde att jag hade hittat ett s.k. kockrecept dvs ett recept där mängderna inte finns med utan man får en samling ingredienser och en enklare beskrivning. Jag kände att jag behövde mer så klickade fram ett recept till.


Receptet hittar du här.

Börjar det vattnas i munnen ännu?

Jag valde att inte fritera kycklingen utan bara steka bitarna. Såsen blandade jag ihop och tog då

1dl ketchup
2 tsk chilipasta
3 msk honung
2 msk mörk soja
3 msk mörkt rörsocker
2 msk sesamolja
1 stor klyfta pressad vitlök
1 msk riven ingefära
1 msk vinäger

När kycklingen var nästan klar hällde jag på såsen och lät det koka ned lite tills det blev lite "kladdigare".



Visst blev det ganska okej?

Servera med ris.

En lärdom jag tog med mig var att inte snåla med såsen och inte låta den koka ned för mycket. En annan lärdom var att löken och sesamfröna faktiskt tillför någonting så var inte rädd att frikostigt strössla. Det är inte bara för utseendet.


Det kostar ungefär 15 kr per portion och tar kanske 20 minuter att laga.

Jämför det med att beställa och hämta på den lokala krogen för 129 kr/portion. Det tar minst lika lång tid innan man får mat även om man inkluderar tiden det tog att handla (om man slår ut det på alla måltider du köpte när du storhandlade) och man sparar 114 kr/portion exkl bensin.

Jag är himla nöjd att jag hittade det här receptet. Inte bara för att jag sparar 250 kr varje gång vi äter det här utan också för att det är skitgott, snabbt och enkelt och jag har ytterligare en maträtt i min interna kokbok att ta fram när jag vill lyxa till det lite med asiatisk snabbmat.

Har du några tips på asiatiska rätter?



torsdag 21 november 2019

Spara till konsumtion eller buffertspara?

Sedan jag och hustrun bestämde oss för den nuvarande ekonomiska livsstrategin har det inte funnits några egentliga behov att spara separat till konsumtion. Vår konsumtion har varit ganska låg och vårt sparande högt.

Om vi bestämt oss för att ta en sommarsemester har vi gjort det, plockat av bufferten och låtit vårt långsiktiga sparande allokeras om till bufferten i någon månad eller två efter resebeslutet. Det är dessutom ganska sällan vi får för oss att vara spontana så vi kan i regel göra ganska mycket av det vi önskar bara genom att minska sparandet ett tag men på senare tid har detta förändrats.

Det har inte förändrats för att vi har mindre pengar utan för att jag har insett att mitt kynne inte riktigt tillåter att vi spenderar pengar. Jag kan vrida sönder ett konsumtionsbeslut genom att spendera oändligt med tid på prisjämförelser, läsa specifikationer, försöka hitta begagnade prylar osv. Det kan vara bra ibland och till en viss gräns men jag har inte förmågan att välja bort den egenskapen hos mig själv och därför har vi gjort om hur vi hanterar pengar.


Istället för att dra av bufferten när vi behöver köpa någonting större så sparar vi varje månad en slant på ett konto avsett för just konsumtion.

Skillnaden?

Buffertkontot har jag koll på. Jag vet hur mycket pengar som finns där och jag har koll på alla ekonomiska flöden.

Konsumtionskontot står i hustruns namn, på en bank jag inte har naturlig kontakt med och vid ett köpbeslut kan det mycket väl vara så att jag inte är involverad mer än möjligtvis att jag får frågan om jag också tycker att det vore trevligt med ett par nya hyllor (jag får givetvis också bygga ihop dem, skruva fast dem i väggen och inreda dem men jag behöver inte se vad de kostade).

Det innebär att pengarna jag skickar över till konsumtionskontot är förbrukade pengar i min mentala bokföring. 

Det underlättar oerhört.

Helt plötsligt påverkar det mig mycket mindre om min fagra hustru vill ha en ny vardagsrumsmatta eller om vi skulle vilja åka till en kanarieholme runt jul för pengarna är redan spenderade.

Detta gör givetvis inte att vi slösar och strösslar pengar runt oss i tid och otid men konfliktsituationerna minskar drastisk och då är vi inte ett par som normalt ägnar oss åt att vara osams men varför inte bygga bort där det skaver om man har möjlighet.

Det är också anledningen till att vi nu amorterar betydligt mer än jag känner ett behov av. Jag och min hustru har lite olika behov av buffert, trygghet och säkerhet. Jag kan belåna mig och köra fullinvesterad men jag vill gärna försäkra allt jag äger och har. Hustrun vill helst inte ha några lån och hon vill gärna ha en rejäl slant på ett tryggt buffertkonto men om bilen står oförsäkrad spelar inte så himla stor roll för då har vi råd att täcka den eventuella förlusten.

Det är bara olika filosofier och vi brukar kunna enas om en kompromiss och just nu amorterar vi och sparar undan pengar på ett konsumtionskonto (vilket i realiteten ökar vår buffert).

På det hela taget spelar detta ingen som helst roll för dig som läsare annat än det kanske kan ge någon med ett lika åtdraget anus som jag en möjlighet att lätta lite på spärrarna och våga erbjuda folk i sin närhet lite spelrum.

Skillnaden mellan buffertkonto och konsumtionssparande är rent praktiskt hårfin i familjen AvLs liv men i det mentala kaos som är herr AvLs världsbild är det väsensskilt och beslutet att spara annorlunda är onekligen ett sätt Att Välja Lycka.


tisdag 19 november 2019

Hur länge håller ett par spinningskor?

För ungefär tolv år sedan köpte jag mina första spinningskor. Spinningskor är cykelskor för inomhusbruk och skorna har en liten metallkloss på undersidan så att man kan häkta fast skorna i pedalerna utan remmar. Sulorna är hårda och allt detta innebär att man kan använda mer kraft när man cyklar och men får dessutom ett bättre stöd i trampandet vilket gör att skaderisken minskar lite.

Jag köpte de billigaste skorna jag kunde hitta, dels för att jag vid det tillfället inte var särdeles välbeställd och dels för att jag inte alls var säker på att jag skulle hålla fast vid spinningen särdeles länge. Det var nämligen precis i början av min spinningkarriär. Då jag först upptäckte att jag gillade den träningsformen.

Ett par år senare utbildade jag mig till spinningledare och i ungefär ett decennium ledde jag regelbundet spinningpass i Friskis och Svettis regi. Jag slutade då dottern kom men jag har sakta men säkert börjat spinna igen även om jag inte leder i dagsläget.

Skorna då?

Bild: Herr AvL. Kanske inte de snyggaste skorna men funktionella

Jag har kvar samma skor som jag köpte den där dagen för tolv år sedan.

Jag har bytt innersulan några gånger men utöver det fungerar de finfint. Jag har inte ens behövt byta den där metallklossen under skon.

De har hållit makalöst bra för det är inte brist på nyttjande eller ett osedvanligt omhändertagande. De kostade en dryg tusenlapp och jag har uppskattningsvis cyklat 2000 timmar i skorna (det kan vara lite lågt räknat men bättre det). Det betyder att jag spenderat ungefär 50 öre i material per timme av utövande av denna hobby.

Skall man räkna netto är det inte helt sant eftersom jag fick en liten slant för varje pass jag ledde utöver att jag fick kläder (exklusive skor) och träningskortet. Jag har således faktiskt både tjänat och sparat pengar på denna hobby vilket är ganska få förunnat.

Oavsett måste jag vidhålla att dessa skor har tjänat mig väl. Det krävs för all del ingen dämpning eller massa annan teknik som kan slitas och gå sönder så att jämföra dem med exv ett par löparskor som håller i 100-200 mil är kanske inte helt rättvist men priset på skosorterna är jämförbara och löparskorna slet jag ut ett till två par om året när jag tränade som mest vilket gav ungefär samma användningsfrekvens som spinningskorna fick.

Löpningen har kostat mig väldigt mycket mer än spinningen och det är ändå en av de billigare sysselsättningar man kan ägna sig åt.

Spinnar du?

lördag 16 november 2019

Göra egen glass?

Det händer; inte särdeles ofta men det händer att jag gör egen glass. Jag har ingen glassmaskin för det har jag aldrig tyckt varit aktuellt. Jag skulle använda den så sällan att det verkligen inte finns ett värde i att förvara den men jag har gott om vänner som inte hyser sådana fördomar mot attt förvara onödiga prylar så ibland lånar jag en.

Man behöver inte en glassmaskin, ens om man gör glass. Det går alldeles utmärkt att göra en sats glass, ställa in den i frysen och röra om med jämna mellanrum. Eller fixa en massa is och två metallbunkar. En metallbunke att ha isen i och en att ha glassmeten i. Ställ smetbunken i isbunken och rör om. Ta-da. Glassmaskin.



Men men... Att göra glass. Det är inge svårt.

Jag är ganska säker på att man kan hitta tusentals recept. Det ena krångligare än det andra. Jag har sett recept med och utan gelatin, med och utan glukossirap, med och utan mjölk, hela ägg eller bara äggula osv.

Givetvis kan man krångla till det hur mycket som helst men en enkel grund är

1 dl Mjölk
1 dl Grädde
1 äggula
1/2 dl socker
Smaksättning

Problemet med ovanstående är att det är lite för lite för att man skall kunna vispa ägg och socker på ett bra sätt så gör minst dubbel sats.

Receptet blir en ganska "nyttig" glass och det tycker jag är ganska tråkigt så jag brukar ha mer grädde och mindre mjölk och jag är inte helt främmande att söta mer men kanske med lite brynt socker eller honung.

Det du behöver göra är att vispa grädden i en bunke och vispa ägg och socker i en annan. Rör ner mjölken i äggsmeten och vänd ned grädden när mjölken är utblandad. Smaksätt med vanilj eller choklad eller någonting annat roligt.

Viktigt att tänka på. Gör man på det viset får man den enklaste tänkbara glassen men då kommer man också äta rå äggula. Det kan vara oangenämt och det kan, om man köper fel ägg, vara farligt.

Vill man engagera sig aningen mer blandar du mjölken och grädden med exv vanilj. Värmer tills det nästan kokar och under tiden vispar du ägg och socker fluffigt sedan häller du på gräddmjölken på äggen och skickar tillbaka smeten i kastrullen.

Nu kommer det knepiga för du skall nämligen sjuda smeten i ett par minuter (tänk 4-5 minuter) och smeten skall helst inte gå över 85 grader. Har du en termometer är det bra. Smeten får inte koka för då får du äggröra.

När du är klar kyler du alltihop och vips har du en ganska avancerad och mycket god glassbas att smaksätta med jordgubbar, hackad choklad, blåbär eller varför inte punsch?

Ekonomi

Grundreceptet kostar ca 22 kr/liter exkl smaksättning. Köper du en vaniljstång idag får du betala mellan 40-60 kr/st vilket är absurt men så är det och jag skulle nog inte göra mer än två liter glass per vaniljstång och då är du uppe i en femtiolapp per liter glass.

En bättre vaniljglass får du för runt 30 kr/liter men då är det mycket mindre vanilj i.

Smaksätter man glassen lite mer exotiskt blir det inte fasligt mycket dyrare och det är väl då det blir skillnad. En liter Ben & Jerrys eller Häagen-Dazs går lös på allt mellan en hundring och hundrasjuttio kr litern i en välsorterad Willysbutik och om du byter mjölk mot grädde, knäcker i någon extra äggula, kryddar med en hel vaniljstång per liter, några minimarshmallows och en rejäl hög hackad, fin choklad kommer du fortfarande inte upp i de summorna. Ringla över lite hemmagjord chokladsås som du gjorde för ett par kronor och du kommer vara i himmelriket för ungefär hälften så mycket pengar som det skulle kosta att köpa det färdigt.

Men den stora vinsten är så klart att du får det precis som du vill ha det och kan imponera på gästerna med egen, hemmagjord, ekologisk glass.

Enda gången jag gör glass är när jag vill ha någonting som inte finns. Det är ganska sällsynt med whiskyglass. Eller en citronglass som är så syrlig att grädden skär sig. Eller varför inte morot/lakritsglass?

Gör du glass?



fredag 15 november 2019

Bud på Hemfosa


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Först kom ett bud på Swedol i måndags och idag kom det ett bud på Hemfosa. Jag tycker det här med bud är svårt. I fallet Swedol förutsätter jag att köpet kommer gå igenom men jag vill inte äga köparen vilket var en möjlighet genom erbjudandet varför jag sålde mitt innehav direkt.

I fallet Hemfosa är det svårare tycker jag.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) publicerade i morse ett bud på hela Hemfosa. Jag äger båda aktierna men har betydligt större vikt i Hemfosa.

Budet går i korthet ut på att man får 120 kr kontant för 45 % av aktierna och de resterande 55 % av aktierna man äger får man 5,5 B aktier i SBB (för preffarna är villkoren lite annorlunda). Baserat på slutkursen i SBB igår är aktievärdet i erbjudandet drygt 131 kr/Hemfosaaktie. Totalt ger det ett värde på erbjudandet motsvarande straxt över 126 kr/aktie i Hemfosa vilket kan jämföras med gårdagens stängningskurs om 102,8 kr/st. Det ger ungefär 22 % premie.

Så långt är allting gott och väl.






Jag lyssnade på presentationen i samband med budsläppet nu i morse och jag tyckte att det framkom tveksamheter gällande finansieringen av köpet vilket skulle kunna innebära att balansräkningen i det nya bolaget kan bli relativt ansträngd initialt.

Det fanns en del andra frågor men det mesta tyder nog på att det finns fördelar med att slå samman de båda bolagen.

Bredvid det här budet ligger ett erbjudande från SBB att teckna nya aktier i en nyemission vilken syftar till att skjuta till nytt kapital till SBB i samband med köpet. Varje aktie ger 1 teckningsrätt och 13 teckningsrätter ger rätt att teckna 1 ny aktie för 23 kr/st.

Mina tankar

Dels är jag inte riktigt lika säker på att det här budet kommer gå igenom. Priset är rimligt men det finns ingen solklar storägare. De tio största ägarna i Hemfosa äger drygt 33 % av bolaget och majoriteten av dem är fonder.

Fonder må vara ett känslolöst kapital men jag är inte helt säker på att det räcker för att ge 90 % av kapitalets accept i budet.

Aktierna handlas till ungefär samma substanspremie och verksamhetens värde och fastigheternas värde tyder inte på att budet skulle ligga på en felaktig nivå men SBB är i min värld ett aningen sämre bolag än Hemfosa varför jag inte alls känner mig bekväm med att äga en lika stor portion av SBB som den jag äger i Hemfosa.

SBB aktien föll dessutom ganska kraftigt på det här beskedet vilket innebär att det inte finns någon egentlig anledning idag att teckna aktier i nyemissionen för 23 kr när man kan köpa aktier över börsen för 22 kr/st.

Utöver det verkar inte heller de som köper och säljer aktier i Hemfosa idag vara övertygade om budets förträfflighet eftersom det säljs aktier för 114 kr vilket för all del är betydligt högre än gårdagens kurs men det är också mycket lägre än budet så det finns en stor grad av osäkerhet här.

I ärlighetens namn tycker jag det här är skitsvårt.

Skulle jag rida med i budet kommer jag stå med en hygglig summa kontanter i näven och en position i SBB stor nog att göra den aktien till mitt tredje största innehav och lika stort som Hemfosa är idag. Jag är ganska bekväm med dagens fördelning och tror inte att jag vill ha SBB så högt upp i listan.

Alternativet är givetvis att försöka få högre andel kontanter för Hemfosaaktierna eller att sälja SBB aktier men jag vill heller inte göra någonting förhastat.

Summering

Min grundtes just nu är att det här budet inte kommer gå igenom. Risken är då stor att SBB ändå väljer att ta den del av Hemfosa man får vilket i värsta fall gör Hemfosa till en zombie utan egentlig egen kraft att göra någonting. Det vore riktigt trist.

Min förhoppning är att budet går igenom; att kursen i SBB repar sig och att jag badar i guld och champagne lagom till jul men jag hyser vissa farhågor om att det inte kommer bli riktigt så bra. Jag kommer hålla ganska noggrann koll de kommande månaderna. Skulle Hemfosaaktien handlas till 125 kr säljer jag den och får jag 23,5 kr ungefär för SBB säljer jag nog den också. Sen kan man alltid köpa tillbaka när det lugnat ner sig.

I dagsläget ser det inte sannolikt ut att jag kommer sälja mina aktier i förtid och jag kommer egentligen inte bli särdeles missnöjd om budet falkler givet att SBB inte blir så stora ägare i Hemfosa att Hemfosa slutar vara ett bra bolag.

Vad tänker du?

torsdag 14 november 2019

Robotavkastning - Reklam


                                                                 (Det här inlägget innehåller reklam men tankar och åsikter är författarens egna)

Jag har nu investerat med hjälp av Fundlers robottjänst sedan april och mycket roligt har hänt sedan dess. Dels har vi fått möjlighet att investera i fler spännande portföljer där investeringsinriktningarna skiljer sig åt vilket gör att vi kan diversifiera på ett bra sätt. Dels har Fundler fått till ett samarbete som gör att de nu kan hjälpa till att förvalta pensionskapital.

Jag vidhåller fortfarande att det främsta skälet att välja en robotrådgivare som Fundler är enkelheten. De flesta är inte bekväma med att fatta egna val när det kommer till sparande.

Det är lätt att glömma det när man är så intresserad som jag är men väldigt många behöver en liten spark i rumpan så att man kommer igång med ett månadssparande och därefter behöver man få känna sig trygg i sitt val. Fundler är en aktör där man kan känna sig trygg med sitt val och man behöver sedan inte vara mer aktiv än att se till att man har pengarna på lönekontot när de skall dras via autogirot.


Utveckling

I september skrev jag om deras nya portföljalternativ vilka jag hunnit testa i några månader nu och jag är faktiskt riktigt nöjd.

Två månader är alldeles för kort tid att få någon form av rättvisande bedömning på hur investeringarna står sig men jag bad dem ge mig deras utvecklingsdata för helåret och jag tycker det är munter läsning.



Ett knappt år är också lite lite men det finns en hel del data på hur det skulle ha sett ut även tidigare och det ser bra ut. Kolla på grafen ovan. Visst är den fin?

En av mina favoritportföljer i Fundlers batteri av alternativ är Real Vision. Den portföljen innehåller massor av räntor kombinerat med reala tillgångar. Jag förväntar mig låg men stabil avkastning över tid men när man testar strategin bakåt i tiden har den på tre år gett drygt 8 % i genomsnittlig årlig avkastning vilket är makalöst bra med tanke på innehållet.

Ser man till årets utveckling är vi uppe på drygt 11 % vilket är fantastiskt. Kombinerar man denna, förhållandevis trygga portfölj med någonting där aktieandelen är högre, borde man kunna få en mycket fin riskjusterad avkastning över tid.

En annan portfölj vars strategi skapar varma känslor hos en utdelningsinvesterare som jag är deras portfölj Högutdelande. Utvecklingen än så länge i år är magnifika 30,2 %. Det spöar portföljens jämförelseindex men vad bättre är så håller portföljen jämna steg med våra alternativa möjligheter som exv världsindex (31,4 %) och det svenska indexet (29,7 %). Det som avviker är främst volatiliteten där man i portföljen Högutdelande får bättre eller lika bra avkastning till en lägre volatilitet vilket innebär att den riskjusterade avkastningen är högre för portföljen än om man valt ett eget indexsparande.

De här två portföljerna tillsammans ger en ganska klassisk portföljbalans med god diversifiering över geografin och beroende på hur man viktar innehaven även över aktier och räntor.

Pension

En nyhet de nyligen lanserade är pensionsförvaltning. Om du sitter i en tjänstepensionslösning som inte är kollektivavtalad kan du enkelt flytta den till en annan förvaltare och när jag kikar på exempelvis konsumenternas jämförelsesajt inser jag att det så klart finns billigare alternativ, om man är beredd att göra det mesta själv och vet vad man vill ha, men det finns också förvånansvärt många alternativ som är svindyra.

Fundler tar 0,74 % för sin lösning och vad jag kan se är det ett pris som ligger i det nedre spannet och om man betänker att de erbjuder rådgivning på pensionskapitalet verkar deras prissättning vara riktigt konkurrenskraftigt och vara ett av de bästa på marknaden.

Tyvärr ligger mitt tjänstepensionskapital nästan uteslutande i kollektivavtalade lösningar där jag själv har väldigt lite flexibilitet men hade jag haft valet hade jag definitivt övervägt den här tjänsten.

Summering

På det hela taget är jag mycket nöjd med erfarenheten och bekantskapen som Fundler inneburit.

Jag har mötts av en snabb och kompetent kundtjänst. Ni som läst de andra inläggen kanske noterade att bolagets VD till och med kommenterade på mitt förra inlägg vilket säger mig att de är aktiva och engagerade och vill hjälpa till och alla i organisationen är beredda att svara på frågor och hjälpa till.

Det är en förhållandevis liten och ny organisation även om personerna bakom har väldigt lång erfarenhet men deras ungdom som organisation innebär att de utvecklas och håller sig på tårna hela tiden. Bara på den korta tid jag har varit kund har de lanserat en ny hemsida och flera nya, roliga funktioner och en rad nya portföljstrategier och produkter som kan tilltala även en ekonominörd som jag själv.

Men till syvende och sist. Fundler är ett enkelt och trevligt sätt att få pengarna att växa utan att det kostar skjortan. Ett smidigt sätt att göra en liten förändring idag till en bekvämare framtid med bara några klick.



Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Hos Fundler investeras dina pengar i fonder som är utvalda med omsorg för att du ska få så hög avkastning som möjligt utan att ta onödiga risker. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.